Maďarská verzia Tádž Mahálu: Hrad Bory postavili z lásky za vyše 40 rokov

2019-12-11 08:00:01 |   |    | 

Láska nám už niekoľkokrát dokázala, akú má veľkú silu. Turisti milujú príbeh slávneho Tádž Mahalu, ale rovnako krásne dielo tohto hlbokého citu máme aj oveľa bližšie k našej domovine. Hrad Bory sídli v maďarskom meste Székesfehérvár a jeho úplná výstavba trvala vyše štyridsať rokov. Dôvodom tohto zdržania bolo, že sa na celom projekte podieľal samotný majiteľ, ktorý takýmto spôsobom chcel demonštrovať vrúcne city k svojej manželke, obľúbenej maďarskej maliarke.



 

Dostal sa do Guinnessovej knihy rekordov

Vyštudovaný architekt Jenő Bory si kúpil veľký pozemok v blízkosti mesta Székesfehérvár v roku 1912. V tom čase sa tam nachádzala iba vinica a malý domček, ktorý jemu a jeho rodine slúžil ako víkendové sídlo. Neskôr dostal nápad, že by tam mohol postaviť menší zámok, ktorým by vzdal poctu svojej manželke Ilone Komocsinovej. Bory však túžil postaviť sám. Na tomto projekte sa podieľal nielen ako architekt, ale zároveň aj ako majster a murár. Chcel v ňom preukázať svoj vzťah k umeniu, zdôrazniť v ňom všetky obľúbené štýly a predostrieť to najlepšie z maďarskej architektúry. Priamym podieľaním sa na stavbe tam chcel nechať aj kúsok svojho srdca, aby ľudia mohli obdivovať jeho unikátne dielo. Keďže na ňom mohol pracovať iba počas letných víkendov alebo prázdnin, nakoniec mu celá výstavba trvala až 41 rokov. Hrad sa dostal až do Guinnessovej knihy rekordov ako najväčšia stavba, ktorá bola postavená jedným človekom.

 

Staval ho bez konkrétnych plánov

Na začiatku výstavby nemal majiteľ hradu žiadnu predstavu o tom, ako veľký projekt by to mal byť. Postupne začal s prácami na hlavnej časti, v ktorej sa nachádzali komnaty na bývanie a malé súkromné galérie. Potom pribúdali nielen ďalšie miestnosti, ale postupne sa rozširovala aj záhrada s ostatnými vežičkami a inými zaujímavosťami. Jenő Bory sa najviac sústredil na dokončenie galérie a kaplnky, ktoré predstavovali jeho dva najväčšie piliere v živote. Jedným bolo umenie a láska k manželke Ilone, druhým bola viera. Najrozmanitejšie stavebné štýly použil priamo na hlavnej budove zámku. Jej steny sú v interiéri aj exteriéri bohato zdobené rôznymi maľbami domácich umelcov, ktoré taktiež patria k dôležitým častiam prehliadky.

 

Na sklonku života tam robil sprievodcu

Počas 2. svetovej vojny bola veľká časť mesta zničená počas bombardovania. To, žiaľ, neminulo ani samotný hrad Bory. I keď bol už v tomto čase takmer dokončený, viaceré jeho časti poškodili a museli ich nanovo rekonštruovať. Jenő sa preto rozhodol počas dôchodku natrvalo presťahovať do hradu. Postupne ho začal renovovať a prerábať poškodené miesta. Opäť to robil najmä vlastnoručne, pretože sa bál, že niekto iný by nepochopil jeho myšlienky a neurobil to tak, ako by chcel jeho autor. Už v tom čase sprístupnili priestory hradu aj verejnosti. Keďže Jenő Bory svoj domov veľmi miloval, rozhodol sa tam on sám robiť sprievodcu, aby návštevníkom ukázal výnimočnosť svojho diela. Vo svojom milovanom obydlí nakoniec v roku 1959 skonal a pochovali ho v hrobke v meste Székesfehérvár.

 

Výstava s dielami oboch manželov

Pri prehliadke hradu môžete v súčasnosti vidieť niekoľko miestností, ktoré v minulosti užívala rodina jeho majiteľa. Najdôležitejšou časťou je návšteva galérií. Tú hlavnú vytvoril Jenő Bory pre svoju milovanú manželku Ilonu Komocsinovú. Okrem jej prác tam postupne pribudli aj diela samotného autora hradu, ktorý mal k umeniu veľmi blízko. Neskôr do galérií pridali aj obrazy ďalších dôležitých maďarských maliarov. Vďaka tomu sa hrad Bory stal jednou z najcennejších umeleckých zbierok v krajine, ktorá je navyše svedectvom veľkej lásky jeho majiteľa a hlavnej hviezdy tejto výstavy.

 

Záhrada so stovkami sôch

Významnou súčasťou komplexu Bory je aj samotná záhrada. V nej sa nachádzajú stovky sôch, ktoré pochádzajú najmä od samotného majiteľa. Návštevníci najprv vchádzajú do prednej záhrady, ktorej dominuje schodisko so vstupom do hradu. Tam sa nachádza aj známa bronzová socha mladej dámy, bazén a fontána. V tejto časti sú zasadené najmä vysoké listnaté stromy a niekoľko menších záhonov s kvetmi. Turisti najviac obľubujú záhradu ruží, ktorá má romantický charakter. Z nej sa dostanete priamo do galérie umelcov, kde sa nachádzajú viaceré busty známych maďarských maliarov, spisovateľov alebo sochárov. Na druhej terase sídli záhrada slonov, ktorá dostala pomenovanie podľa ozdobného stĺpu s podobizňou tohto zvieraťa. Odtiaľto sa dostanete aj do štúdia, kde tvoril Jenő Bory.

 

Dvor so stovkou stĺpov

Prechádzka po parku patriaceho k zámku pokračuje na hradnom nádvorí. To je postavené v štýle francúzskeho záhradníctva a zdobí ho až stovka ozdobných stĺpov. V tejto časti sa nachádzajú aj dve veže. Jedna má nádherne tvarované vnútorné schodisko, druhá ponúka pekný výhľad na mesto. Zaujímavá je arkáda so sochami svätcov a kráľov. Odtiaľ sa už postupne dostanete ku kaplnke lásky, ktorá má nádherné nástenné maľby. Celý areál pôsobí veľmi malebne a prináša vám pohľad do mysle jedného z najväčších majstrov maďarskej architektúry.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa