Marakéš: v znamení Orientu

2013-03-22 16:00:00 |   |    | 

MAROKO - Marakéš je pojem, pod ktorým si množstvo ľudí predstaví Maroko. Je to mesto, ktoré každého vtiahne do svojej neopakovateľnej atmosféry. Táto "červená perla" je označovaná ako brána k juhu a je hlavným strediskom Berberov v krajine. Práve tu sa v centre mesta nachádza známe námestie mŕtvych Jamma-el-Fna ponúkajúce nezabudnuteľné každodenné divadlo, ktoré mení sny o arabskom Oriente na skutočnosť.



Poloha mesta pôsobí viac než vznešene. Na horizonte sa v rannom opare prebúdzajú kopce Vysokého Atlasu. Pomaly sa blížime k mešite Koutoubia. Jej takmer sedemdesiat metrov vysoký minaret sa dvíha do výšky, aby ju bolo vidieť z rôznych kútov mesta. Cesta k mešite vedie cez pekný park plný zelene. V nefungujúcej fontáne je trochu vody, pričom sa na hladine zrkadlí vrchol minaretu. Všade naokolo je plno datľových paliem. Podľa legendy totiž mesto založili obyvatelia z púšte, ktorí jedli veľmi často datle a kôstky z nich vypľúvali na zem. Po čase z nich v celom meste vyrástlo veľké množstvo paliem.

Vedľa kamenného minaretu stoja základy budovy, ktorá mala byť pristavaná, ale nakoniec sa z plánu upustilo. Typickým znakom mešity sú tri gule na vrchole minaretu. Najväčšiu z nich postavila manželka vezírov Jacuba al-Mansoura potom, čo sa previnila a počas Ramadánu zjedla tri bobule hrozna. Na jej výrobu použila všetky svoje šperky. Park poskytuje príjemný chládok v tomto teple, a tak sa človek môže nerušene dívať na tú nádheru.

Pomaly sa presúvame do židovskej štvrte "mellah". V Maroku žije početná židovská komunita a vo viacerých mestách majú svoje vlastné štvrte. Kúsok odtiaľto stojí palác Palais el-Bahia. V 19. storočí ho postavil veľkovezír Ba Ahmed pre svoju obľúbenú ženu Bahiu, ktorá mu ako prvá porodila syna. Vnútro je posiate záhradami plnými stromov, voňavých pestrofarebných kvetov a zovšadiaľ sa vynárajú prúdy striekajúcej vody.

Palác tvorí veľké množstvo miestností. Niet sa čomu čudovať, veď sa rozprestiera na 8 hektároch. Jeho krásu dotvárajú niekedy až neuveriteľné architektonické detaily. Arabskí majstri môžu byť právom hrdí na svoju precíznu prácu. Po stenách sa objavujú ozdobné arabské nápisy písané zlatou farbou, miniatúrne kvetinkové ornamenty, kruhy, polkruhy a geometrické útvary od výmyslu sveta.

 

Stredoveká atmosféra v Medine

Z tejto oázy pokoja vchádzame do Mediny. Odrazu som v úplne inom svete. Na zemi je špina, všade je veľké množstvo ľudí a vo vzduchu sa miešajú vône so zápachmi. Možno to znie čudne, ale je to nesmierne príťažlivé miesto. Ľudia posedávajú na prútených stoličkách a sledujú dianie naokolo. Tí, ktorí nečinne neposedávajú, sú skrytí v prítmí svojich obchodíkov a pracujú. Či už sa jedná o kováčov, rytcov alebo obuvníkov, každému sa pod rukami mení surový materiál na krásny hotový výrobok. Pracujú, ako ich to učili ich otcovia.

Stredovekú atmosféru narúšajú motorky, ktoré sa raz za čas preženú uličkou tak úzkou, že dvaja ľudia majú problém sa obísť. Veľmi zaujímavo pôsobia slnečné lúče snažiace sa prebiť do tmavých miest Mediny cez deravú plátennú strechu. Lúče osvetľujú len úzky pásik uličky. V blízkej lekárni počúvame výklad o koreninách, čajoch, olejčekoch a krémoch. Najtypickejším marockým korením je "Ras-el-Hanout". Ide o zmes 35 rôznych korenín, ktoré sa používajú takmer do všetkých domácich jedál. Dostať tu aj preslávené „africké čili“, ktoré miestni poznajú pod menom harrisa. Má byť poriadne pálivé.

 

Jamma-el-Fna, srdce Marakéšu

Uličkami sa dostávame priamo do srdca Marakéšu. Toto pulzujúce miesto, tak dôležité pre život, nesie meno Jamma-el-Fna. Prischla mu prezývka "námestie mŕtvych", pretože kedysi tu prebiehali verejné popravy. Naokolo sú rôzne budovy, suveníry, kaviarne, banka či reštaurácie. V pozadí sa dvíha niekoľko minaretov. Behám po námestí a len sledujem život, ktorý tu prebieha. Stojí to za to.

Pod slnečníkom sa krčia ženy maľujúce henou ozdobné ornamenty na telo, ľudia hrajúci na hudobné nástroje, píšťalky, krotitelia hadov, bubeníci. Všade sa ozýva krik, ktorý sa mieša s hovoreným slovom. Neuveriteľné. Fascinujúce. Vbehli sme do bočnej uličky, ale aj tak to ťahá stále naspäť na námestie. Na okraji námestia je niekoľko stánkov s pomarančovým džúsom. Jeho cena je viac než výborná. Stačí prísť k stánku a už predavač nalieva osviežujúci džús do pohára.

Námestie vyzerá v noci inak. Je o mnoho príťažlivejšie a fascinujúcejšie ako cez deň. Do stredu námestia sa nahrnuli predavači so stánkami s jedlom. Dvíha sa odtiaľto oblak belasého dymu, ktorý pôsobí nádherne, keď na neho dopadnú čiastočky svetla. Z každej strany sa ozýva hlasitá hudba. Pribudli stánky aj ľudia. Pri konci námestia posedávajú na zemi lekárnici, vyzerajúci ako šamani. Predávajú veľmi zaujímavé veci, potrebné pre vykonávanie rôznych tradičných rituálov, ako vypchaté jašterice, korytnačie panciere, malé sušené zvieracie hlavy, rôzne prášky a byliny.

Pred vstupom do Mediny nás odchytávajú dve berberské ženy. Maľujú henou a treba si na ne dávať pozor, pretože im podobné už obtiahli kopec turistov. Všetky uličky sú pekne vysvietené a plné ľudí. Už z diaľky rozvoniavajú obchodíky so sladkosťami. Vyzerajú tak sladko, že je človek sýty hneď, ako sa na ne pozrie. Bočné uličky nás vyhodili opäť na námestí. V kruhu postávajú ľudia a sledujú rozprávača príbehov. Je to zaujímavé počúvať, aj keď človek nerozumie. Starý muž oblečený v čiernom rozhadzuje rukami a mení intonáciu hlasu, ktorá každého do príbehu vtiahne. Vedľa neho vydáva partia bubeníkov pravidelné rýchle rytmy a mieša ich s príťažlivým spevom.

Asi ako každého návštevníka aj nás zlákala omamná vôňa pripravovaného jedla. Na rozpálenom grile sa pripravujú rôzne klobásky, mäsá na špajdli, ryby, zeleninové šaláty a mnoho iného. Ceny vyzerajú veľmi prijateľne. Pár metrov ďalej stoja stánky so slimákmi, a tak ani chvíľu neváhame. Celá atmosféra vyzerá strašne lákavo. Dymiace stánky, plné nádoby varených slimákov, množstvo ľudí a neprestávajúca hudba. Berieme si malú misku. Na jej dne leží okolo dvadsať malých slimákov. Pomocou špáradla ich vyberáme von. Chutia celkom dobre. Čakal som hocičo, ale oni sú naozaj dobré. Ani mi nenapadlo, že budem uprostred noci pojedať slimáky na námestí Jemma-el-Fna.

Okolo džúsov odchádzame z námestia. Zastavujeme sa ešte na jeden posledný. Koutoubia je pekne vysvietená. Na malom námestí v jej blízkosti posedávajú ľudia vo svetle lámp. Je fascinujúce, koľko zážitkov a krásnych chvíľ dokáže Marakéš svojim objaviteľom naservírovať.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazdy do Maroka či ďalších destinácií od  Victory Travel :

 

  • Maroko: kráľovské mestá pod patronátom UNESCO, stredoveké mediny a trhy. Rozprávkový Marrakéš a Casablanca, púšť Sahara, stanujúci Nomádi, jazda na ťavách.
  • JAR, Zimbabwe, Botswana: Kapské mesto a pohľady z Table Mountain, Mys Dobrej nádeje, Pretória. NP Kruger a NP Chobe - najlepšie národné parky Afriky. Blyde River Canyon - tretí najväčší kaňon sveta.

 

Zdroj/autor: Tomáš Kubuš, Victory Travel, drom

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa