Maroko: v rozprávke arabského Orientu

2013-02-06 16:30:00 |   |    | 

MAROKO - O Maroku sa hovorí ako o najzápadnejšej krajine v moslimskom svete, preto mu mnohí nepovedia inak ako „Maghreb“, čo znamená západ. Kamenné pobrežie bičujú chladné vlny Atlantiku, štíty Vysokého Atlasu sú pokryté snehom, Sahara na východe krajiny pozvoľna prechádza do susedného Alžírska a ľudia neprestajne kráčajú v uliciach či trhoch ako mravce v mravenisku.



Na našom putovaní Marokom toho zažijeme omnoho viac, ako by sme si mohli myslieť. Veď mnohé mestá človek pozná zo stránok cestopisov či obrázkov a filmov, ale skutočnosť nedokáže vystihnúť ani jeden z nich. Na našej ceste prejdeme všetky najzaujímavejšie mestá marockého kráľovstva a cestu sme zostavili tak, aby sme si na jej konci mohli povedať, že sme navštívili všetky pamiatky UNESCA, ktoré sa v marockej krajine ukrývajú.

Uvidíme nielen jednu z najvyšších mešít sveta, ktorá nesie meno Hasana II., dlhoročného marockého kráľa, ale zahľadíme sa na nekonečný horizont Atlantiku. Ten mešitu obmýva, aby pôsobila ako trón sediaci na vode. Je to v úvodzovkách len stavba, ale rozhodne nie obyčajná a svojím výzorom vyráža dych.

V Rabate nám neujde nič, čo by stálo za to, aby sme sa tam ocitli. Pozrieme si miesto posledného odpočinku marockých kráľov, ale aj starú časť plnú pitoreskných uličiek s výhľadmi na okolie hlavného mesta. Maroko nie je len o mestách či pamiatkach, ale aj o príjemných chvíľach oddychu. Budeme ich tráviť pri voňavých pohárikoch čaju, v ktorých sa topia vetvičky čerstvej mäty alebo dáme prednosť domácej káve, ktorú najčastejšie pijú s mliekom.

Atlantickým pobrežím sa vyberieme na juh spoznávať nové kraje a tváre miest. Nenápadná El Jadida nás privíta svojimi mohutnými hradbami, za ktoré nakukneme a poprechádzame sa jej starou časťou. Tá si pamätá ešte na príchod Portugalcov a my si zase zapamätáme ju. Dostaneme sa až do prímorskej Essouiry, o ktorej sa medzi domácimi traduje, že patrí k najpríjemnejším mestám celého Maroka.

Preto sa zatúlame až sem, aby sme aj my nasali všadeprítomnú pohodu, prešli sa pevnosťou, v ktorej stále mieria staré kanóny na more, odkiaľ v pirátskych časoch prichádzalo nebezpečenstvo a napokon sa stratíme v jej farebných uličkách pri grilovanej rybe, chutnom tajine alebo zeleninovom kuskuse. Dokonale spoznáme zákutia svetoznámeho Marakéšu, odkiaľ sa nám nebude chcieť odísť.

To, čo vykúzlia domáci na námestí večer, nemá obdobu nikde na svete. Stánky s jedlom, rozprávači ľudových príbehov, krotitelia hadov, divadlá, opice a podmanivé vône robia z námestia Jemma el-Fna miesto, na ktoré sa nezabúda. Pohorím Atlas sa vydáme na východ, kde na nás už netrpezlivo čaká ksar Ait Ben Haddou. Mihol sa už v nejednom filme a my teraz uvidíme, ako sa v ňom žije. Cez známy Ouarzazate prejdeme až k pieskam Sahary.

Objavia sa poletujúce zrnká piesku a to je neklamným znakom, že sme na mieste. Ochutnáme región Sahary, najlepšie datle sveta, poprechádzame sa krásnymi zlatistými dunami a vychutnáme si noc, kedy oblohu prikryjú tisícky hviezd. Myslíte, že to je všetko? Nie! Ďalší vrchol zájazdu máme na dosah a odkrajujeme kilometre k stredovekému Fezu.

Dá sa v dnešnom svete cestovať v čase? Vedci si nad tým lámu hlavu, ale my už dávno poznáme odpoveď! Dá! Stačí prísť do Fezu a uličky starej mediny, kde sa križuje cez 9 tisíc uličiek, ktoré nám to dokážu priamo na mieste. Zvieratá naložené nákladom tu majú prednosť a my budeme v stredovekom arabskom labyrinte hľadať staré mešity, hrobky či známe garbiarne, kde budú priamo pred našimi očami farbiť kože tak, ako to zvykli robiť generácie pred nimi. Fascinujúce divadlo.

V neďalekom meste Meknés navštívime hrob Moulaya Idrissa, obávaného panovníka, ktorý nechal opevniť mesto obrovskými hradbami. Doplníme si energiu ďalšími mätovými čajmi a ideme objavovať rímske ruiny Volubilisu. Nádherné mozaiky v niekdajších kúpeľoch evokujú atmosféru starého Ríma. Až sem siahali jeho hranice a Volubilis patrí k najkrajším starovekým pamiatkam Maroka.

Cesta sa nám pomaly končí, ale ešte predtým sa zastavíme v meste Tetouan, známom svojimi bielymi domami a starou medinou plnou uličiek. Rozlúčime sa s Marokom a odletíme z Tangeru naspäť do Európy.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazdy do Maroka či ďalších destinácií od Victory Travel:

 

  • Maroko: kráľovské mestá pod patronátom UNESCO, stredoveké mediny a trhy, rozprávkový Marrakéš a Casablanca, púšť Sahara, stanujúci Nomádi, jazda na ťavách.
  • Sudán: pamiatky starovekej núbijskej civilizácie, kráľovstvo čiernych faraónov! Fantastické pyramídy v Meroe vyrastajúce z piesku. Farebné púšte, skalnaté hory, nílské údolia.

 

Zdroj/autor: Victory Travel, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa