Najluxusnejšie letovisko Mexika: Cancún - múzeum pod vodou a mayské pamiatky

2013-09-22 12:00:00 |   |    | 

Chceli vytvoriť protiváhu Acapulca na západnom pobreží. A to sa mexickej vláde nesporne podarilo. Cancún je dnes možno ešte slávnejší než Acapulco. Zatiaľ čo ceny sa tu šplhajú do závratných výšok, potápači miznú pod hladinou. Bodaj by aj nie, keď tu pred pár rokmi vzniklo unikátne a mierne desivé múzeum štyroch stoviek sôch v životnej veľkosti. Deväť metrov pod morskou hladinou.



Cancún kedysi býval len malou rybárskou dedinou na karibskom pobreží Mexika, ktorému sa dnes hovorí Mayská riviéra. Všetok cestovný ruch sa sústredil do ohromného Acapulca na západnom pobreží a východné pobrežie bolo turizmom takmer nedotknuté.

 

Keď vyberá počítač

Mexická vláda sa to rozhodla zmeniť. Hovorí sa, že miesto, kde malo umelo vzniknúť nové turistické letovisko, vyberal počítač. Úradníci do neho naťukali parametre, ktoré by nové letovisko malo spĺňať a počítač vygeneroval práve Cancún. Dedina na východnom pobreží polostrova Yucatán sa tak v ohromnom tempe začala meniť na turistické letovisko západného strihu, ktoré dnes zatieni i Acapulco.

Pláže s jemným pieskom, vstup do mora, ktorý je bezpečný a pozvoľný, azúrová voda, služby na tej najlepšej úrovni, do toho bohatý nočný život a unikátne mayské ruiny z 12. storočia priamo v hotelových záhradách - niet divu, že sem rok čo rok prichádzajú asi dva milióny turistov z celého sveta.

 

Turistické ghetto na spôsob Varadera?

Samozrejme, ozývajú sa i negatívne hlasy. Skeptici Cancún označujú za mexický variant kubánskeho Varadera. Hovoria o turistickom ghette, o komercii, ktorá ničí pôvodný mexický ráz miesta, o tom, že „pravé Mexiko“ v Cancúne človek nezažije. Obhajcovia ale kontrujú tým, že stačí len pár desiatok minút a ste pri najznámejších mayských pamiatkach Mexika - trebárs pri komplexe Chichén Itzá.

 

  • Krvavé Chichén Itzá

Chichén Itzá je komplex mayských ruín, najslávnejšia mayská pamiatka a zároveň jeden zo siedmich novodobých divov sveta. Slávna je napríklad miestna Studňa obetí, v ktorej objavili ľudské pozostatky. Ďalej napríklad Kukulkánova pyramída, neuveriteľne presná. Observatórium alebo ihrisko, kde dva tímy bojovali o to, ktorý bude obetovaný. Dodnes nevieme, či za obeť padli víťazi alebo porazení.

 

Pravdou však je, že Cancún je bezkonkurenčne najdrahšie mexické letovisko. Hlavne v centrálnej zóne, v bezprostrednom okolí hlavnej triedy - Kukulkánovho bulváru - siahnu turisti hlboko do vrecka. Tu sú tie najluxusnejšie hotely, najslávnejšie reštaurácie a najexkluzívnejšie obchody. Ďalej od Kukulkánovho bulváru ceny klesajú, ubytovanie a jedlo za euro však nečakajte.

 

Štyristo sôch pod vodnou hladinou

Od novembra 2010 sa Cancún pýši najväčším podmorským múzeom planéty. V hĺbke deviatich metrov tu stojí a odoláva vodnému živlu štyristo sôch v životnej veľkosti. Počas niekoľkých rokov ich vytvoril Jason De Caires Taylor, sochár a zároveň vášnivý potápač.

„V Cancúne a jeho okolí sa každý rok vydá pod hladinu asi 750 tisíc ľudí,“ približuje na svojich webových stránkach, prečo vytvoril stovky sôch, ktoré za pár desiatok rokov aj tak pojme more, „a hoci to nechcú, poškodzujú tým výrazne život pod vodou. Rád by som, aby toto múzeum odlákalo časť potápačov“.

Jeho plán mu celkom vychádza. Súsošie štyristo sôch nazvané Tichá revolúcia láka tisíce potápačov. Nie každému však prospieva, keď pláva medzi sochami ľudí v životnej veľkosti, ktoré pomaly obrastajú vodnými rastlinami. „Morské mesto duchov“, hovoria niektorí, keď sa vynoria späť nad hladinu.

 

Piesok, ktorý nepáli

Cancún leží na piesočnej kose, na ktorej stojí v dĺžke dvadsiatich kilometrov hotel vedľa hotela. V krásnych tropických záhradách, pri plážach, ktoré sú všetky verejné, takže človek si môže deku rozložiť kdekoľvek. Dokonca je vraj do niektorých častí navezený piesok s prímesami z planktónu, ktorý nepáli na chodidlách! 

Piesočnú kosu omývajú vody lagúny Nichupte a rozhodne sa vyplatí prenajať si na jeden deň loď a vydať sa na prieskum vôd, ktoré sú ďalej od brehu. Jedným z najobľúbenejších cieľov lodných výletov je Ostrov žien, Isla Mujeres, ktorý je právom považovaný za jedno z najkrajších miest v Mexiku.

Áno, Cancún je mesto s najväčším počtom hotelových izieb v Mexiku, áno, je tu draho, áno, ide o umelo vybudované letovisko, ale človek, ktorý od dovolenky čaká luxus, pohodlie, žiadne starosti a bezchybný servis, si tu príde na svoje. Veď nie každý má v sebe dušu Robinsona!

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do Mexika:

 

  • Cancún - luxus a Mayovia: Užite si dovolenku v najluxusnejšom mexickom letovisku. Cancún - to sú nekonečné pláže, luxusné hotely, ideálne podmienky pre potápanie a fascinujúce mayské pamiatky na dosah. Teraz v last minute ponuke!
  • To najlepšie z Yucatánu!: Spoznajte slávne mayské pamiatky, vrátane krvavého komplexu Chichén Itzá. Po niekoľkých dňoch poznávania nasleduje relax na nádherných plážach mayskej riviéry. Pamiatky, pláže, more, výborná kuchyňa.
  • Pyramídy a pláže Mexika: Výber toho najzaujímavejšieho, čo je možné v Mexiku vidieť. Hlboké dojmy z návštevy Teotihuacánu a Chichén Itzá môžete vstrebávať počas relaxovania pri mori. Dvojtýždňový kombinovaný zájazd - poznávanie i relax.

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa