Najkrajšie koloniálne mestá v Mexiku (časť 1.)

2013-01-21 10:00:00 |   |    | 

MEXIKO - Patríte medzi obdivovateľov mexickej histórie, umenia a kultúry? Premýšľate nad návštevou Mexika? Ak ste v oboch prípadoch odpovedali „áno,“ v tom prípade je tu zopár tipov, ktoré mestá určite netreba minúť na ceste za dobrodružstvom.



 

  • Mérida

Nachádza sa na polostove Yucatán. V miestnych kruhoch sa považuje za najbezpečnejšie mesto v Mexiku. Mérida bola objavená v roku 1542 a vybudovala sa na meste T´ho (mesto piatich kopcov), ktoré bolo centrom mayskej kultúry po stáročia; niektorí historici pokladajú Méridu za najstaršie dosiaľ osídlené miesto v USA. Pozostatky mayskej kultúry možno vidieť pri oslavách, akým je napr. Deň mŕtvych, ktorý sa slávi 1. a 2. novembra. O bohatstve a obľúbenosti mesta niet pochýb, za posledné storočie sa stala domovom mnohých milionárov.

Veľké historické centrum pôsobí ako typické koloniálne osídlo v španielskom štýle. Množstvo obyvateľov sa aj dnes sťahuje do starších domov, pričom renovujú staré budovy, čím pomáhajú vrátiť ich zašlú krásu a slávu. Nájdu sa tu kvalitné hotely a reštaurácie, symfonický orchester, múzeum mesta Mérida, galérie, divadlá - ide predsa o kultúrne centrum Yucatánu. Na začiatku 20. stor. mesto prosperovalo aj vďaka pestovaniu rastliny zvanej „henequén, z ktorej sa vyrábali laná a povrazy. Taktiež sa z nej vyrába tradičný alkoholový nápoj Mexika.

 

  • Morelia

V roku 1911 vyhlásilo UNESCO Moreliu za kultúrne dedičstvo s kvalitne zachovanými budovami a centrom z koloniálneho obdobia. O pár rokov neskôr sa mesto začalo prispôsobovať potrebám turistov, skrášlili a vynovili sa námestia a záhrady. Mexická federálna vláda schválila zoznam 1 113 budov od 16. storočia, ktoré majú historickú hodnotu. Tieto budovy vynikajú rozmanitými variáciami architektonických prvkov a štýlov. Srdcom historického centra je katedrála s námestím Plaza de Armas. Vnútri katedrály sa nachádza tri metre vysoká krstná nádoba vyrobená z čistého striebra, v ktorej bol pokrstený aj prvý mexický vládca, Agustín de Iturbide.

Priaznivci rastlín ocenia Orquidario of Morelia, múzeum s 3 400 druhmi orchideí. Pre obdivovateľov výtvarného umenia je tu Regionálne múzeum, kde sa medzi výstavnými exemplármi nachádza aj obraz  „Traslado de las Monjas,“ ktorý sa považuje za najlepšiu prácu v celom štáte z koloniálnych čias. V Múzeu koloniálneho umenia sa za najväčšiu atrakciu pokladá zbierka viac ako 100 figurín Krista, vyrobených z kukuričnej pasty.

 

  • Campeche

V 19. storočí bolo Campeche jedno z dvoch najdôležitejších miest na Yucatáne, na rozdiel od Méridy sa uberalo viac liberálne. Ekonomický rozmach štátu Campeche podnietili náleziská ropy v roku 1971. Mesto priťahuje záujem turistov hlavne svojím zjavom - domčekmi pastelových farieb, dláždenými ulicami a neporušenými hradnými múrmi, ktoré mali v minulosti odrážať útoky pirátov. Zhruba 33 km od mesta sa v džungli rozprestierajú zrúcaniny mayských stavieb Edzna. Nikto určite nepohrdne ani tyrkysovo-modrými vlnami Karibského mora.

 

  • Puebla

Ide o štvrté najväčšie mesto Mexika, ktoré zároveň patrí medzi tie najstaršie. Nachádza sa v doline, ktorú obklopujú sopky, približne 130 km od Mexico City. Puebla je dôležité historické, priemyselné a vzdelávacie centrum. Zemetrasenie v roku 1999 poškodilo niektoré staré budovy, ktoré boli opätovne renovované.

Turisti by si nemali nechať ujsť africké safari, archeologické náleziská - veľkú pyramídu Cholula, zrúcaninu na kopci Cacaxtla či jaskyňu Texcal pri jazere Valsequillo. Vychýrenou je tu miestna kuchyňa s tradičnými jedlami, akými sú určite Mole Poblano a Chile Nogada. Kultúrne menu obsahuje býčie zápasy, futbalové stretnutia a ďalšie zaujímavé aktivity.

 

  • Guanajuato

Mesto je situované v malom údolí a jeho úzke cesty sú niekedy autom neprejazdné, čo ale prispieva k celkovému dojmu útulnosti. Nezvyčajný vzhľad kľukatých uličiek a obydlí z ružového a zeleného pieskovca len stupňuje svojráznosť mesta, končiac dlhými schodiskami, ktoré vedú do blízkych hôr.

Pôvod a rast mesta podnietili bohaté náleziská zlata a striebra v horách. V minulosti tvorila ťažba jednej z miestnych baní dve tretiny svetovej produkcie striebra. Pôvodný názov mesta bol Mo-o-ti, čo aj znamená „miesto kovov.“ Zaujímavá môže byť exkurzia do Múzea múmií, kde sa nachádzajú mumifikované telá z miestneho cintorína. Populárny je aj medzinárodný festival zvaný Cervantino, kedy mesto hostí umelcov z celého sveta. Nedá sa nespomenúť aj kostoly La Compania a La Valenciana, ktoré sa považujú za jedny z najkrajších príkladov barokovej architektúry Strednej a Južnej Ameriky.

 

Zdroj/autor: wikipedia, sfgate.com, Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa