Ružový had, nebezpečné veveričky aj konšpiračné teórie: 10 zaujímavostí o Veľkom kaňone

2022-03-07 12:00:00 |   |    | 

Veľký kaňon vznikol vďaka rieke Colorado, ktorá ho vyhĺbila v severnej časti Arizony. Pre turistov je lákadlom kvôli nádhernej prírode v tejto oblasti. Môžete si ho prejsť prostredníctvom rôznych chodníkov a tak ho uvidíte vždy z iného uhla. K dispozícii sú dokonca aj výlety helikoptérou, počas ktorých budete mať najlepší výhľad na celú oblasť.



 

1. Kmeň Hopi považoval Veľký kaňon za miesto posmrtného života. Jeho členovia totiž verili, že po skonaní človek prechádza cez „miesto vynorenia“, ktoré sa nachádza pri sútoku riek Colorado a Malé Colorado. Odtiaľ ich čaká cesta do nového sveta, ktorú už absolvuje iba duša.

2. V celom areáli sa podľa odhadov nachádza približne tisíc jaskýň. Niektoré z nich využívali bývalí obyvatelia ako domovy alebo skrýše pred zverou. Zopár z nich je prírodných a s bohatou kvapľovou výzdobou. Hoci je pre verejnosť sprístupnená len jediná, niektorí nadšenci sa pravidelne stretávajú a objavujú ďalšie na vlastnú päsť. Doteraz odhalili približne 300 takýchto miest.

3. Počasie vo Veľkom kaňone je veľmi premenlivé. Keďže je tam veľké prevýšenie, v jednej z jeho častí môžete zažiť krásny slnečný deň a na druhom konci je zatiaľ dážď a hmla. Dokonca miesto s najväčším počtom zrážok delí od najhorúcejšej oblasti len trinásť kilometrov. Niekedy sú turisti prekvapení, ako sa dokáže počasie tak dramaticky zmeniť.

4. Typickou súčasťou kaňonu sú hady. Preto by ste počas túry mali dávať pozor, kadiaľ presne pôjdete. Žijú tam totiž až štyri druhy štrkáčov. Najzvláštnejší z nich má ružové sfarbenie a nenájdete ho nikde inde na svete. I keď sú na pohľad veľmi zaujímavé, dávajte na ne pozor, pretože sú smrteľne jedovaté.

5. Veľký kaňon bol v roku 1909 súčasťou konšpiračnej teórie. Medzi ľudí sa dostala informácia, že skupina archeológov našla na tomto mieste stopy po dávnej tibetskej a egyptskej civilizácii. I keď úrady vtedy tieto domnienky popreli, mnohí tomu verili aj naďalej. Podľa ich tvrdenia chcela vláda iba utajiť tak dôležité odhalenie.

6. Kaňon, ako ho poznáme v súčasnosti, vznikol vďaka postupnému zvetrávaniu a vplyvom vody. Kvôli tomu skaly začali ustupovať a vytvorilo sa nádherné miesto, ktorým preteká rieka. Aby sme si ho však mohli vychutnať v súčasnej podobe, trvalo to dlhý čas. Podľa vedcov sa kaňon postupne prehĺbil v priebehu 6 miliónov rokov.

7. Archeológovia tvrdia, že by sme vo Veľkom kaňone len márne hľadali kosti alebo iné odkazy na dinosaurov. Je to tak z veľmi jednoduchého dôvodu. Samotné skaly sú staršie ako tieto zvery, preto sa v nich nemohli uchovať ani ich pozostatky.

8. V tejto oblasti sa nachádza len jediná dedinka, ktorá sa volá Supai a obývajú ju členovia kmeňa Havasupai. Nevedú tam normálne cesty, preto sa k nej dostanete len pomocou helikoptéry, pešo alebo na koni. Dokopy tam žije približne 200 ľudí. I keď sa o dedinku postupne začína zaujímať viac turistov, stále sa im podarilo uchovať pôvodný spôsob života. Dokonca zásobovanie funguje len vďaka muliciam, ktoré nosia ťažký tovar.

9. Najnebezpečnejším zvieraťom v kaňone sú veveričky. Tie totiž turistom spôsobujú najvyšší počet zranení. Keďže sú veľmi roztomilé, každý si ich chce pohladkať. Im sa to však veľmi nepáči, preto veľmi často končí takéto zbližovanie uhryznutím.

10. Veľký kaňon nie je vhodným miestom pre ryby. I keď tadiaľ tečie rieka, voda je v nej priveľmi divoká. Z toho dôvodu v nej prežilo len osem druhov, z nich šesť je endemických, a teda ich nenájdete nikde inde vo svete.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa