Nepál: na čo sa treba pripraviť?

2012-11-20 17:00:00 |   |    | 

NEPÁL - Krajina, ktorej patrí najvyššie pohorie sveta, láka k sebe čoraz viac turistov. Niekomu učarovala nespútaná príroda pýšiaca sa kúzelnými Himalájami, iní sú zvedaví na rozmanitú kultúru ukrývajúcu sa v dolinách. O tom, ako sa treba na cestu pripraviť, taktiež o krajine a ľuďoch nám porozprával Rasťo, ktorý Nepál navštívil túto jeseň.



 

  • Nepál je rozmanitá krajina, čo do nej prilákalo teba?

Na cestu sme sa vydali ako partia kamarátov, štyria mladí ľudia, ktorí milujú hory. Sme nadšení turisti (niektorí aj lezci), takže je to jasné. Nepál sme si vybrali jednoznačne kvôli  Himalájam . Známi boli rok pred nami a z ich referencie sme pochopili, že to musíme zažiť tiež.

 

  • Prečo ste si na cestu vybrali práve toto obdobie?

Rozhodli sme sa ísť počas jesene, keďže v októbri je tam dobré počasie a lacnejšie letenky. Turistická sezóna je v Nepále jar a jeseň, nakoľko leto sa vyznačuje monzúnovým obdobím. Jeseni patrí stabilnejšie a jasnejšie počasie, s menším množstvom oblačnosti, čo pre nás znamenalo lepšie výhľady.

 

  • Ako si si zaistil cestu do takejto nezvyčajnej krajiny?

Všetko sme si vybavovali mimo cestovnej kancelárie, pretože radi cestujeme flexibilne. Možnosť kedykoľvek zmeniť plán nie je zahrnutá v ponuke agentúr. Samozrejme, aj cena hrá nemalú úlohu. Výnimkou boli turistické permity a zaistenie spoľahlivého sprievodcu, ktorý bude vedieť po anglicky. V tomto sme využili služby miestneho sherpu.

 

  • Sherpa? Kto to je?

Sherpa je vysokohorský nosič, ktorý patrí k úzkemu etniku. Ide o skupinu ľudí, ktorí sa narodili, vyrástli a žijú v horách. Sú teda odolní voči nadmorskej výške, preto sa živia prevažne ako nosiči a sprievodcovia po horách.

Pozn.: Takýto výlet nie je práve najlacnejší špás. Cena leteniek do Kathmandú, hlavného mesta Nepálu, sa pohybuje okolo 900 eur. Ďalšie výdaje súvisia s pohybom v horách. Sprievodca je povinný (ide o vládne nariadenie, aj keď pravdou je, že ho mnohí ignorujú) a nemalou položkou sú vstupné permity. Za možnosť pohybovať sa po Himalájach sa jednoducho platí.

 

  • A čo očkovania?

Odporúča sa očkovať proti hepatitíde A a B, taktiež proti brušnému týfusu. Treba sa pripraviť na to, že očkovanie proti žltačke sa robí trikrát: prvé, potom po mesiaci druhé (to už získate rezistenciu na rok) a nakoniec po pol roku tretie (to ma ešte čaká a budem chránený na minimálne 20 rokov). Tiež je to pomerne drahá sranda - cca 200 eur. Ohrození je samozrejme omnoho viac, ale tieto sú asi najrizikovejšie.

 

  • Komu by si Nepál odporučil?

Každému, kto má rád hory, prírodu a nebojí sa stráviť dlhší čas v nepohodlí. Čím skôr pôjdete, tým lepšie. S príchodom turistov, trendov a západnej civilizácie sa totiž ničí svojský ráz krajiny, pre ktorý sa tam oplatí ísť.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa