Bali: to sú každodenné obete bohom, desivé vulkány a kohútie zápasy

2013-05-11 14:00:00 |   |    | 

Len raz za 100 rokov je možné vykonať staroveký náboženský obrad Očistenie vesmíru, ktorý má svetu navrátiť harmóniu. Aspoň tak to stojí v starých knihách prastarého náboženstva, ktoré vyznáva väčšina obyvateľov indonézskeho ostrova Bali. Mnohí kňazi varovali vládu, tá však i napriek tomu v roku 1963 vykonala Očistenie pod politickým tlakom. Mohutná sopka Gunung Agung, na ktorej úpätí sa zišli tisíce ľudí, vybuchla počas vyvrcholenia rituálu nečakanou silou.



Keď na Bali potrebujete dobré počasie, aby bola hojná úroda, zavoláte šamanovi. Keď si neviete poradiť v ťažkej životnej situácii, zavoláte šamanovi. Na Bali, jedinom hinduistickom území mimo Indie, prakticky všetci veria v nadprirodzené sily. Prinášanie obetí je každodennou záležitosťou, rovnako ako najrôznejšie obrady pre prírodnú harmóniu.

 

Ostrov bohov a démonov

Táto dokonale iná mentalita spôsobila, že sa ostrovu hovorí Ostrov bohov a démonov a nejedného Európana to po príchode úplne šokuje, rovnako ako krása chrámu Besakih. Ten stojí na južnom svahu sopky Gunung Agung asi 1 000 metrov nad morom a je to najposvätnejší chrám v celej oblasti. Tvorí ho vyše 300 vežičiek a drevených pagod a pozostáva z rôzne starých chrámov, z ktorých ten najstarší je z 8. storočia. Nie je len turistickou zastávkou, modliť sa sem chodia aj miestni obyvatelia a považujú ho za Chrám matku - bez obete vás dovnútra nepustia.

A dôkazom toho, že s ich pravidlami sa neradno zahrávať, je i tajomný príbeh z roku 1963. Sviatok Očistenia vesmíru sa musí konať raz za 100 rokov a to v roku, ktorý končí dvoma nulami. Tým rok 1963 (ani podľa balijského kalendára) nebol. Politici sa i tak rozhodli ho usporiadať. A keď na svahu sopky bolo najviac veriacich, obrovský kráter Gunung Agung vybuchol. Pyroklastické prúdy zabili niekoľko tisíc ľudí - tí vo svojej viere neutekali - verili, že sa bohovia hnevajú právom.

 

Besniace sopky, panenské pláže a tajomné tance

Drsná indonézska krajina vás i dnes ohromí desivými vulkánmi, na druhej strane však určite spoznáte i jej nežnú tvár, keď z hustých pralesov preniknete na prázdnu pláž s jemným pieskom, ktorej lemy sú omývané krištáľovo modrým morom. Keď sa vydáte do miest, ako je Tulamben, pod morom objavíte nielen božské koraly a ryby, ale i potopený krížnik Liberty.

Omamná krása Bali potom naplno prebudí vaše zmysly pri tradičných tancoch balijských žien. Legong je niečo medzi divadlom a baletom a spoznáte ho podľa veľkolepých kostýmov a masiek. Tanečníkov sprevádzajú hudobníci na tradičné nástroje gamelany z bambusu. Ďalším významným tancom je Tanec démonov Barong, ktorý symbolizuje súboj dobra so zlom.

 

Tanganan - podivný skanzen v trópoch

Ak vás však láka spoznať ozajstnú kultúru Bali, musíte sa vydať do džungle a navštíviť niektorú z dediniek, ktoré sú tu skryté. Turisti radi cestujú do mestečka Celuk, kde ľudia ručne vyrábajú strieborné šperky, veľa ľudí stretnete tiež v umeleckej dedine Ubud, kde na uliciach tvoria zruční rezbári, tanečníci, maliari a ďalší remeselníci.

Prapodivným zážitkom je však návšteva dediny Tanganan, kde za múrmi žijú pôvodní obyvatelia Bali, Agabalijci. Návštevníkom Bali sa prezentujú ako obyvatelia „tradičnej dediny“ a presne tak aj pôsobia. Pozdĺž cesty sedia domorodci a predávajú svoje výrobky, ženy vyrábajú tradičné tengananské šatky, mladíci maľujú kaligrafické znaky na palmové listy a všetci sa tešia na kohútie zápasy, ktoré sú oddávna tunajšou tradíciou. Jediným problémom sú múry, ktoré oddeľujú Tanganan od zvyšku Bali a vstupné, ktoré sa pri nich vyberá. Vďaka nemu je však táto dedina najbohatšia z celého ostrova.

 

Vodné záhrady a netopierie jaskyne

A kam ešte v Bali určite zájsť? Rozhodne by vašej pozornosti nemala uniknúť záhrada Tirtagangga, ktorej názov v preklade znamená „svätená voda“. Patrí vraj k najkrajším záhradám na svete. Romantike na Bali uniknete len ťažko, možno sa vám to však podarí v netopierej jaskyni Goa Lawah.

Väčšiu časť pobytu ale budete nútení stráviť nasávaním opojnej vône orchideí a ochutnávaním sladkého tropického ovocia, pričom vaše oči budú hltať nádherné terasy s ryžovými políčkami, vysoké vulkány, divoké pralesy s monumentálnymi chrámami a božské zátoky s bielymi plážami.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na dovolenku na Bali

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdy Indonézia:

 

  • Bali - Indonézia: Objavte jeden z posledných rajov na Zemi! Ostrov Bali je ideálnym kompromisom medzi plážovou dovolenkou a dobrodružnou výpravou za tajomnou indonézskou históriou.
  • Bali - Lombok: Kombinácia dvoch najluxusnejších stredísk na ostrovoch Bali a Lombok. Na Bali sa hotel nachádza na najkrajšej balijskej pláži Nusa Dua, na Lomboku stoja luxusné bungalovy na pláži Kuta.
  • Perly Indonézie: Spoznajte to najkrajšie z celej Indonézie! Jedinečný poznávací zájazd vás prenesie do sveta gamelanov, sveta tajomných pagod a azúrových lagún. Objavte sopečné hory i nový svet pod morom!

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa