Najkrajšia pláž planéty? Nájdete ju na takmer neznámom ostrovčeku Boracay

2013-06-29 10:00:00 |   |    | 

Hovorí sa mu perla Filipín a miestna pláž White Beach sa pravidelne umiestňuje v rebríčku najkrajších pláží planéty. Ostrov Boracay síce prejdete z jedného konca na druhý za necelú hodinku, ale preľudnenosťou netrpí. A ak sa na to cítite, skúste sa pred miestnymi obyvateľmi zmieniť o „Bambino di Praga“ a rozhodne u nich získate body navyše.



Bambino di Praga alebo Santo Niño alebo Pražské Jezuliatko. Filipíny sú jednou z dvoch katolíckych krajín v Ázii a Pražské Jezuliatko je pre Filipíncov jednou z najvýznamnejších náboženských ikon - a to i pre obyvateľov ostrovčeka Boracay, ktorí na prvý pohľad môžu vyzerať, že na tradície rezignovali a zaujímajú sa len o zisky z turizmu.

Nie je to pravda. Aj keď sa na Boracay v posledných desiatich rokoch rozbieha turistický priemysel naozaj vo veľkom, ostrov zatiaľ nepodľahol absolútnej komercializácii.

 

  • Filipíny v kocke

Filipíny - to sú tisíce ostrovov v západnom Pacifiku. Podľa odborníkov ich je presne 7 107. Filipíny sú dvanástou najľudnatejšou krajinou planéty a tiež jedným z dvoch ázijských štátov, kde prevláda katolicizmus - dôsledok španielskej a neskôr americkej koloniálnej nadvlády.

 

Z lietadla vraj Boracay niektorým pripomína motýľa, ktorý sa práve chystá roztvoriť krídla. Hlbokú zeleň dažďových pralesov vo vnútrozemí lemujú zlaté a biele pruhy pláží na okrajoch - práve vďaka nim je v súčasnosti Boracay najobľúbenejším filipínskym letoviskom. Inak žiadne väčšie mesto, žiadne ohromné neosobné hotelové komplexy, len jedna hlavná cesta, ktorá spája jednotlivé menšie plážové strediská.

Miestnych desať tisíc obyvateľov si tu žije pokojným životom a prítomnosť turistov im neprekáža. Život na Boracay vo Visajskom súostroví plynie v pokoji ďalej. Len počas posledných niekoľkých sezón sa tu dá pozorovať príliv turistov z Číny a Južnej Kórey, kde Boracay, ako pomerne blízku a veľmi luxusnú destináciu, objavili miestne cestovné kancelárie.

 

White Beach - jedna z najkrajších pláží planéty

Najväčším lákadlom Boracay je nesporne White Beach, Biela pláž, lemujúca v dĺžke štyroch kilometrov západné pobrežie ostrova. Práve tu sa nachádza väčšina stredísk. Nad extrémne jemným pieskom, po ktorom sa vraj dá chodiť i počas dní, kedy slnko naplno páli, sa skláňajú kokosové palmy, koralový útes sa tiahne asi dvesto metrov od brehu - tropická idyla vyzerá práve takto.

Oficiálne je biela pláž rozdelená na tri časti. A už podľa adresy hotela človek zistí, čo ho vlastne čaká. Hotel s umiestnením v „Station 1“ - mimochodom číslovanie vraj pochádza ešte z doby, kedy na Bielej pláži boli tri prístavy - bude pravdepodobne veľmi luxusný a veľmi drahý. Práve v tejto zóne nájdete tie najlepšie strediská na ostrove.

„Station 2“ je srdcom celej pláže. Tu sa vinie hlavná kolonáda s obchodíkmi a reštauráciami, ktorých majitelia využívajú ich výbornú polohu a napínajú ceny, ako sa len dá. Je tu tiež najväčší ruch. Pokoj tu naozaj nečakajte, naopak sa pripravte na divoké večierky trvajúce až do rána. Na Station 2 je živo a je preto cieľom hlavne mladých ľudí z celého sveta.

Časť „Station 3“ zas patrí všetkým, ktorých peňaženky nie sú práve na prasknutie. Človek tu zoženie to najlacnejšie ubytovanie, ktoré Boracay ponúka, buď v klasickom hotelíku alebo v menšom bungalove len kúsok od pláže.

 

Vezmite so sebou svojho draka

Vodné športy si človek užije i na Bielej pláži, omnoho lepšie podmienky sú však na pláži Bulabog na východnom pobreží ostrova. Od júna do októbra tu pomerne dosť fúka a vo vlnách sa preháňajú desiatky kiteboardistov so svojimi drakmi. Nájde sa tu i niekoľko kiteboardových škôl - človek len musí prekonať prvotný strach. 

Mimochodom - práve teraz je na dovolenke najlepšie z celého roka. V plnom prúde je tu najsuchšie a zároveň najteplejšie obdobie z troch, ktoré tu majú. Tag-init trvá od marca až do konca mája a práve v túto časť roka sú tu ceny najvyššie. V období Tag-ulan trvajúcom od júna do novembra teplo trvá, ale pribúda zrážok. Tie síce často nie sú veľmi prudké, ale i tak zrážajú ceny za ubytovanie o desiatky percent. Zároveň s tým pribúda batôžkárov, ktorým trocha dažďa nevadí.

Človek, ktorý sa vydá na Boracay, by si mal určite priviesť domov ako suvenír náramok alebo náhrdelník z mušličiek puka. V ponuke ich má každý plážový predavač na ostrove (a nie je ich málo). Najväčšie nálezisko týchto mušlí je na rovnomennej pláži Puka v severnom cípe ostrova.

Navyše tých krásnych pláží je tu omnoho viac. Predchádzajúce riadky boli len stručným náčrtom toho, čo tento ostrov, malý rozlohou, ale veľký možnosťami, ponúka.

 

Reklamný odkaz

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov na Filipíny:

 

  • Božský Boracay: užite si dovolenku bez premnožených turistov. Boracay je síce najobľúbenejšie letovisko, ale nebýva preplnené. Miestna Biela pláž patrí medzi najkrajšie pláže planéty. Luxus, vodné športy a súkromie!
  • To najlepšie z Filipín! Poznávací zájazd - obzvlášť vhodný pre milovníkov prírody. Na fafting k vodopádu, návštevu najmalebnejších ryžových terás na svete a divokú horskú krajinu sa nezabúda.
  • Coco Beach, Filipíny: ďalšie obľúbené turistické letovisko. Užite si exotickú dovolenku v krajine, kam mnoho Slovákov nelieta. Krásne pláže, luxusné hotely, perfektný servis a neopakovateľné čaro „Kokosovej pláže“.

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.9/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa