Veci, ktoré ste o Číne určite nevedeli alebo Čína (nielen) pre milovníkov histórie

2015-05-05 12:00:00 |   |    | 

Vedeli ste, že v Číne pribudnú každú sekundu štyri mobilné telefóny? Že Armani sem chce do piatich rokov umiestniť 30 percent svojho obratu? Že ešte stále hovoríme o krajine, kde vládne najväčšia komunistická strana na svete? Akú vlastne má našinec predstavu o Číne? Mysleli ste si, že keď pricestujete do ríše stredu, vyjdete z letiska priamo medzi ryžové polia, čajové záhradky, medzi ktorými budú filozofujúci deduškovia cvičiť tajči? Nie, pretrite si oči a vstúpte do sveta zázraku...



 

O tom, že Čína je najľudnatejšou krajinou na svete, asi každý vie. Ale vedeli ste nasledujúce informácie?

 

  • V Číne jazdí najrýchlejší vlak na svete, ktorý ide rýchlosťou 431 kilometrov na svete. Využíva nemeckú technológiu a spája Šanghaj s jeho medzinárodným letiskom.
  • Čínsky múr vôbec nie je vidno z Mesiaca, táto povera vznikla ešte v roku 1932 a nikto z tých šťastlivcov, ktorí naozaj pristáli na Mesiaci, Veľký čínsky múr nevidel.
  • Nájdete tu najdlhší most na svete na trase rýchlovlaku Peking – Šanghaj v celkovej dĺžke 164,8 kilometra.
  • Nájdete tu najvyššieho Budhu na svete, najväčšie námestie na svete, ale aj najväčší palác na svete.
  • Čína je druhá krajina s najvyšším počtom zápisov v zozname svetového dedičstva UNESCO. Má ich 47. Zoznam vedie Taliansko.
  • Čína vynašla papier, kníhtlač, papierové peniaze, pušný prach, kompas, hodváb, ale dala svetu aj čaj a bonsaj.
  • Čína objavila Ameriku skôr než Krištof Kolumbus. Číňania boli na americkom kontinente už v roku 1415.

 

 

Čína je krajinou povier, zvykov a prísnych pravidiel. Ak ich neovládate, bude vám v krajine draka ťažko.

 

  • Nikdy nezapichuj paličky do jedla. Znamená to smrť kuchárovi.
  • Nikdy neprevracaj rybu na druhu stranu,ak nechceš, aby sa prevrátila loď s rybárom.
  • Veci prijímaj s dvoma rukami a pripíjaj si tak, aby si vypil celý pohárik do dna.
  • Polievka prichádza na záver jedla. Ryža sa neje k jedlu, ale po ňom na zasýtenie a upokojenie chutí.
  • Nikdy nezjedz z taniera všetko. Znamená to, že ti dali málo.
  • Prepitné sa starším osobám nedáva. Znamená to buržoázny zvyk a vie to veľmi uraziť.
  • Uraziť môžu aj hodinky ako dar. Hodinky si človek spája s pohrebom a smrťou.
  • Ak mlčíš pri jedle, znamená to, že si sa pohádal. Preto sú Číňania na naše pomery veľmi hluční.
  • Nenos na hlave zelenú čiapku, znamená to že si paroháč.
  • Nepíš nič červeným perom, to je vyhradené len na sťažnosti.

Pozor: Nie každý nápis Masáž znamená masáž! Keďže najstaršie remeslo sa nemôže v komunistickej krajine vykonávať, skrýva sa pod názvom masáž či kaderníctvo. Ak vás víta sporo oblečená kaderníčka či masérka, je to jasné...Takisto nebuďte prekvapený, keď aj na veľmi dobrom hoteli dostanete pod dvere kartičky s nahými ženami a s telefonickým kontaktom, či vám na dvere zaklope ženská ruka.

 

Kedy ísť?

 

V turistami obľúbených častiach Číny vládne podobné počasie ako u nás. Sezóna je od apríla do októbra.

 

Najdôležitejšie miesta v Číne podľa BUBO

 

Šanghaj – najľudnatejšie mesto Číny, kde sa moderna mrakodrapov snúbi s tradíciou čínskych záhrad. Mesto, kde vznikla komunistická strana Číny a dnes je výkladnou skriňou čínskeho kapitalizmu.

Hangzhou (Chang-čou) – pestuje sa tu najlepší zelený čaj pri chráme s najkrajšou budhistickou architektúrou. Číňania sem chodia na svadobné cesty pre jeho kúpeľnú atmosféru a slávne Západné jazero.

Xian (Si-an) – archeologický objav 20. storočia – 7500 hlinených vojakov, ktorí strážia hrobku prvého čínskeho cisára. Nemôžte obísť.

PekingZakázané mesto, Chrám nebies a Letný palác patria k najvýznamejším pamiatkam Ázie. Veľký čínsky múr je na dosah, Námestie nebeského pokoja so slávnym obrazom Maa predstavuje stred mesta.

Hongkong – podľa mnohých najkrajšia mestská panoráma na svete, ktorej mrakodrapy stavajú v štýle Feng-šuej. Dvojposchodové električky, dvojkilometrový eskalátor či najväčší bronzový Budha na svete. K tomu skvelá kuchyňa a britské bary.

Macao – bývalá portugalská kolónia s najvýznamnejšou kresťanskou pamiatkou v Číne. No v prvom rade kasína s obratom vyšším než Las Vegas. Neuveriteľná moderná architektúra, čínske zvyky a námestia ako vystrihnuté zo starého Lisabonu.

Tibet –bájna Šangri – La a Himaláje ako na dlani. Roztočte si modlitebný mlynček a započúvajte sa do modlitby mníchov v najposvätnejšom chráme Jokhang. Palác dalajlámov v Potale, stáda jakov, východ slnka v základnom tábore najvyššieho vrchu našej planéty a magická atmosféra.

 

Doprava

 

Čína vás prekvapí kvalitnými cestami a neuveriteľnou sieťou rýchlovlakov. Napríklad na trase Peking - Šanghaj prejdete nielen cez najdlhší most na svete, ale vzdialenosť 1318 km zdoláte za 270 minút! Inak sa dá prepravovať v lôžkových vlakoch, ktoré sú na vyššej úrovni než na Slovensku.

 

Jedlo

 

Cisár nikdy nesmel ochutnať dvakrát to isté jedlo za svojho života, to znamená, že i to obyčajné kura muselo byť vždy inej chuti. Aj preto je dnes čínska kuchyňa najrozmanitejšia na svete. Štipľavá sečuánska strava sa kombinuje s ľahkou kuchyňou z južnej Číny alebo ťažšou zo severu. Stolujte ako Číňania.Vždy si objednajte viac rôznych jedál naraz a podeľte sa s vašimi spolustolovníkmi.

 

Alkohol

 

Je známe, že Číňania ťažšie znášajú alkohol vo svojom tele a preto sa rýchlejšie opijú. Čínsky alkohol nepatrí medzi pozitívne zážitky a možno aj preto sa najpopulárnejšia značka volá ohnivý nápoj. Vedeli ste, že čínske pivá sú najpredávanejšie na celom svete? Bodaj by nie, keď ich pijú Číňania!

 

Ak vás zaujali informácie o Číne a patrí k vašim nesplneným cestovateľským snom, s cestovnou kanceláriou BUBO si tento sen môžete splniť. Najbližší voľný termín na poznávací zájazd je 1. júla 2015. Viac informácii nájdete na www.bubo.sk/cina

 

Mohlo by Vás zaujímať:

 

Spoznajte mestá duchov v Číne: Obchodné centrum bez obchodov a veľkomesto bez ľudí

Mesto, kde nájdete ôsmy div sveta. Si-an plní sny milovníkov čínskej histórie

Liptovská Mara je oproti priehrade Tri Rokliny nič – V Číne vysťahovali 1,3 milióna ľudí

XingPing v Číne môže byť právom považovaný za jedno z najkrajších miest sveta

Vo filmovej krajine – Vstúpte do filmu Avatar

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: BUBO

Hodnotenie článku:
4.2/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa