Indický chrám Jain: Historická perla so sochou, ktorá vám splní tajné želania

2022-05-04 12:00:00 |   |    | 

Chrám Jain v Ranakpure patrí k pamiatkam, na ktoré po ich návšteve už nikdy v živote nezabudnete. Postavený bol v 15. storočí a architekti na ňom urobili niekoľko vzácnych a zaujímavých prvkov, ktoré neuvidíte nikde inde na svete. Dokonca tam nájdete jednu údajne zázračnú sochu, ktorá má pre domácich obyvateľov veľký význam.



 

Postavili ho na základe sna

Za postavenie chrámu vďačíme obchodníkovi Darnovi Shahovi. Jeho veľkou inšpiráciou bol sen, ktorý sa mu prisnil jednej noci. V ňom sa mu zjavil posvätný voz, a to pochopil ako znamenie, že musí poďakovať bohom a postaviť svätostánok. Hneď na druhý deň ráno kontaktoval najlepších architektov a umelcov z Indie. Zadal im úlohu, že by mali vymyslieť chrám, ktorý by predčil akékoľvek predstavy. Jeho výstavba sa začala v roku 1389, dokončili ho až v roku 1458. Podľa odhadov na ňom pracovalo takmer tritisíc robotníkov. Chrám bol prepracovaný do posledného detailu, preto zabrala jeho príprava veľa času. Už od začiatku pútal pozornosť veriacich a stal sa významným miestom v ich duchovnom živote.

 

1444 stĺpov

Už z diaľky zbadáte, že chrám je skutočne kolosálnym dielom. Na jeho výstavbu použili najmä mramor a kamene, ktoré sú však veľmi ťažké. Preto potrebovali najmä na vrchnú časť vymyslieť dobrý oporný systém. Tým sa nakoniec stalo 1444 stĺpov, ktoré držia túto nádheru pokope. Tie však nemajú iba praktické využitie. Umelci sa rozhodli každý z nich nejakým spôsobom ozdobiť, aby bol výnimočný. Preto do nich vytesali rôzne ornamenty a obrazce, ktoré odkazujú na tunajšiu kultúru, históriu a vieru. Stĺpy zároveň predstavujú vynikajúci systém klimatizácie. Vďaka nim tu cirkuluje viac vzduchu, čo palác dobre ochladzuje. Oceníte to najmä počas horúcich letných dní.

 

Socha, ktorej neodolajú ani dospelí

V chráme uvidíte mnoho zaujímavých sôch. Umelci zohrali pri posledných prácach dôležitú úlohu a nenechali naozaj žiadnu miestnosť, ktorú by nezdobil aspoň nejaký zaujímavý prvok. Či je to tesanie ornamentov a podobizní priamo do stien, alebo príprava konkrétnej sochy, ktorá v sebe nesie aj hlbší význam, nájdete tam množstvo pútavých zaujímavosti. Keď sa však lepšie rozhliadnete, uvidíte, že domáci sa zastavujú najmä pri jednej soche slona. Rozmerovo nie je veľká, ale nesie v sebe silnú symboliku. Tieto zvieratká by vám mali prinášať šťastie, preto by ste sa ku nim mali správať úctivo. Práve kvôli tomu sa k nej viaže zaujímavý rituál. Keď chcete mať šťastie a túžite, aby sa vám splnil niektorý z vašich snov, mali by ste si kľaknúť a podliezť toto zviera. Keďže skutočne nejde o veľmi veľkú sochu, nie je to až taká ľahká výzva. Pri troche šikovnosti sa to však podarí aj dospelým. Nezabudnite na to, že musíte po celý čas myslieť na vaše tajné želanie, aby sa vám potom naozaj splnilo.

 

Nezabudlo sa ani na Shahu

Jednotlivé stĺpy sa oplatí dobre obzerať, pretože vám odhalia veľa zaujímavých tajomstiev. Na jednom z nich sa napríklad nachádza podobizeň Darna Shahu. Jeho tvár je však veľmi malá a ľahko ju prehliadnete. Popýtajte sa preto sprievodcu a ten vám ochotne ukáže, kde sa nachádza. Obchodník bol veľmi skromný a nepotrpel si na veľké slová vďaky. Preto odmietol mať vnútri výrazný obraz so svojou tvárou alebo inú väčšiu pripomienku. Umelcom to však nedalo a rozhodli sa aspoň takto sprostredkovať pamiatku na človeka, ktorému vďačíme za indickú historickú perlu.

 

Pôvodný chrám vydržal len 200 rokov

Počas pozorného skúmania interiéru vám istotne neunikne aj ďalší fakt. Na niektorých miestach sú kamene viditeľne farebne odlišné. Udialo sa tak kvôli tomu, že chrám Jain vydržal v pôvodnom stave len 200 rokov. Potom ho napadli a bol výrazne zničený. Keď sa pustili do jeho rekonštrukcie, mali s tým veľa práce. Viaceré časti museli nahrádzať novými kameňmi a tak dotvoriť výsledné dielo. Lenže vtedy veľmi neriešili farebné rozdiely a vznikli takéto kontrasty.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa