India Gate – hrdý symbol metropoly Nai Dillí

2022-04-16 12:00:00 |   |    | 

Paríž má Víťazný oblúk, Rím zasa antický Konštantínov a symbolom Nai Dillí je India Gate (Indická brána), pamätník padlým v prvej svetovej vojne. Každoročne 26. januára si na tomto mieste India Dňom republiky pripomína prijatie ústavy v roku 1950.



 

Oblúk India Gate na bulvári Rádžpát bol slávnostne otvorený v roku 1931 po desaťročnej výstavbe a pripomína pamiatku 90.000 vojakov britsko-indickej armády, ktorí padli v rokoch 1914 až 1921 v prvej svetovej a tretej anglo-afganskej vojne. O jeho návrh sa postaral hlavný architekt Nai Dillí, Sir Edwin Lutyens, ktorý patril k najvýznamnejším tvorcom vojnových hrobov a pamätníkov v Európe.

Indický oblúk vytvoril ako akúsi poctu Víťaznému oblúku v Paríži. Na výšku meria 42 a na šírku 9,1 metra a zdobia ho imperiálne slnká, rímske číslice, označujúce dátumy 1914 a 1919 ako aj nápis „Mŕtvym z indických armád, ktorí padli a sú uctievaní vo Francúzsku a Flandrách, Mezopotámii a Perzii, Východnej Afrike, Gallipoli a inde na Blízkom i Ďalekom východe a tiež na slávnostnú pamiatku tým, ktorých mená sú tu zaznamenané a ktorí padli v Indii na severozápadnej hranici a počas tretej afganskej vojny.

Na oblúku je ďalej vyrytých 13.313 mien, ktoré však nemôžete vidieť počas prehliadky pamätníka, no sú spolu s predpokladaným dátumom úmrtia, názvom jednotky a regimentu, ako aj umiestnením na India Gate uvedené na internetovej stránke Komisie pre vojenské hroby Commonwealthu.

Po oslobodení Bangladéša v roku 1972 pribudol pod oblúkom objekt Amar Jawan Jyoti (Oheň nesmrteľného vojaka), ktorý tvorí čierny mramorový podstavec s obrátenou puškou. Na nej je „zavesená“ vojenská helma a obklopujú ju štyri urny, každá s večným plameňom. Práve toto miesto je 26. januára každý rok srdcom osláv Dňa republiky.

Vizuálne však Indian Gate na mnohých fotografiách dopĺňa aj monument v tvare baldachýnu, ktorý sa nachádza asi 150 metrov východne na križovatke šiestich ulíc. Dominuje mu 22-metrová kupola, inšpirovaná pavilónom Mahabalipuram zo 6. storočia, ktorú nesú štyri piliere.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP, Getty Images,
Video: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa