Kuej-lin je podľa domácich najkrajším miestom v Číne, tak nádhernú prírodu inde nenájdete

2023-06-21 12:00:00 |   |    | 

Číňania s obľubou hovoria o Kuej-line (Guiline) ako o najkrajšom mieste v ich krajine. Môže sa totiž pochváliť prírodnou scenériou, akú inde nenájdete.



 

Jaskyňa trstinovej flauty

Na predmestí mesta Keuj-lin môžete navštíviť jaskyňu, ktorá patrí medzi hlavné atrakcie tohto regiónu. Domáci obyvatelia ju prezývajú aj „palác prírodného umenia“. Má nádhernú výzdobu, ktorá je ešte viac zdôraznená zaujímavým osvetlením. Interiér jaskyne sa podľa odhadov vedcov začal vytvárať pred miliónmi rokov. Postupne sa vyformovalo niekoľko stalaktitov a stalagmitov, ktoré dosahujú úctyhodnú výšku. Jednotlivé miestnosti sú veľké a ich výzdoba je o to výraznejšia. Jaskyňu po prvýkrát sprístupnili v roku 1962. Hneď vymysleli zaujímavý ťah na turistov. Počas prehliadky si vytipovali niektoré miesta, ktoré im pripomínali rôzne tvary a podľa toho ich pomenovali. V Jaskyni trstinovej flauty teda uvidíte napríklad Leviu skalu, Východ slnka, Zasnežené borovice aj Mrakodrapy. Často do nej privádzajú aj oficiálne návštevy Číny. V minulosti si ju pozreli napríklad prezidenti Richard Nixon a Jimmy Carter.

 

Hora slonieho chobota

Na brehoch rieky Li sa vyformoval veľmi zaujímavý prírodný úkaz. Krasová skala vytvorila nad vodou malý prírodný tunel a z diaľky to vyzerá, ako keby sa tam skláňal slon, ktorý pije cez chobot. Podľa legendy sa jedná o skamenelinu skutočného slona, ktorý patril nefritovému cisárovi. Z centra mesta sa tam dostanete veľmi ľahko. Pravidelne tu premávajú vlakové i autobusové spojenia. Okrem samotnej hory sa tam nachádzajú aj iné zaujímavosti. Uvidíte napríklad nádhernú pagodu Puxian alebo chrám Yunfeng. Nádherná je i prechádzka popri pobreží a z prírodných atrakcií je zaujímavá jaskyňa Vodného mesiaca. Postarané tak máte o celodenný program.

 

Štyri jazerá a dve rieky

Priamo v Kuej-line sa nachádza jedno veľmi zaujímavé miesto. Vedľa seba sú tam až štyri jazerá (Rong, Shan, Gui a Mulong) a v ich blízkosti navyše pretekajú dve rieky Li a Taohua. Medzi domácimi a turistami sa táto lokalita kvôli tomu stala veľmi obľúbenou. Všetky vodné plochy sú prepojené chodníkmi, takže sa tam môžete poprechádzať a užiť si príjemnú atmosféru. Na výber máte z množstva vodných aktivít. Veľmi obľúbené sú najmä plavby, keď sa môžete zviesť na väčšej turistickej lodi alebo si na jazerách prenajmite čln. Popri riekach uvidíte niekoľko krásnych pagod a historických budov. Domáci odporúčajú, aby ste sa tam prišli pozrieť aj večer po zotmení, keď vodné plochy hrajú všetkými farbami z rozsvietených svetielok. Vtedy sa v blízkych podnikoch konajú menšie party a taktiež tam nájdete niekoľko výborných reštaurácií s lokálnou gastronómiou.

 

Mesačný kopec

Keď zájdete ďalej od centra, dostanete sa do dedinky, ktorá nesie pomenovanie podľa blízkeho Mesačného kopca, ktorý je tunajšou hlavnou atrakciou. Do obce sa dostane dvoma spôsobmi. Ak tam chcete ísť na túru, prídete autobusom. No pokiaľ si chcete urobiť príjemný cyklistický výlet, tak si v centre Kuej-linu zapožičajte bicykel a pomocou neho sa po vyznačenej trase dostanete až priamo k vrchu a odtiaľ si môžete urobiť okruh smerom naspäť do mesta. Mesačný kopec dostal svoje pomenovanie podľa nezvyčajného tvaru. V jeho strede sa totiž nachádza diera, ktorá pripomína Mesiac. Na vrchol vedie turistický chodník, ale pokiaľ máte chuť, môžete si vyskúšať aj svoje horolezecké schopnosti.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa