Pohorie Zhuoer - malé Švajčiarsko Orientu

2023-02-21 12:00:00 |   |    | 

Čína nás ešte stále dokáže prekvapiť svojou rozmanitosťou. Vďaka veľkej rozlohe ponúka všetko od ich tradičnej kultúry až po moderné mestá, ale aj nádherné prírodné lokality. Tie sú rovnako pestro zastúpené, takže sa môžete tešiť na more, jazerá, rovinaté oblasti, ale aj pekné pohoria. V jednom z regiónov nájdete dokonca aj časť, ktorá sa podobá na Švajčiarsko.



 

Pestré ako maliarska paleta

Zhuoer je súčasťou regiónu Čching-chaj na severozápade krajiny. I keď svojou rozlohou patrí k najväčším provinciám v Číne, je zároveň krajom s najnižšou hustotou obyvateľov. Môžu za to práve hornaté oblasti, kvôli ktorým tam je menej miest a obydlia sú viac rozložené po celom území. Pohorie Zhueor je tvorené karmínovým pieskovcom, ktorý nádherne kontrastuje so zeleňou, pokrývajúcou väčšinu tohto územia a získalo prezývku „čínske malé Švajčiarsko“. Rozprestiera sa tam taktiež niekoľko šarmantných dediniek, ktoré sú obklopené horami a krásnou prírodou. To všetko prepájajú rozľahlé lúky, preto to tam vyzerá ako obrázky z filmu.

 

Túry prispôsobené všetkým turistom

V Číne sa všeobecne snažia vyjsť v ústrety turistom, aby sa v ich krajine cítili dobre a opäť sa tam niekedy vrátili. Preto sa i v horskej turistike prispôsobujú tak, aby umožnili spoznať tunajšiu prírodu čo najväčšiemu množstvu ľudí. V praxi to znamená, že v pohorí Zhuoer nájdete aj drevené chodníky a schodiská, vďaka ktorým sa jednoduchšie dostanete k niektorým vyhliadkam alebo nižšie položeným kopcom. Ich výhodou je, že chôdza po nich je možná aj po daždivých dňoch a navyše sa po rovnom povrchu lepšie kráča aj starším alebo tým so slabšou kondíciou. Najvyšší vrch tohto pohoria však meria vyše 4000 metrov, takže si na svoje prídu aj ľudia, ktorí majú radi náročnejšie túry.

 

Zákaz týkajúci sa drevených chodníkov

K najvyťaženejším trasám v regióne patria práve drevené chodníky, ktoré sú najjednoduchšie prístupné. Zatiaľ čo u nás sme zvyknutí, že počas túry môžeme zájsť aj mimo hlavnej trasy, v pohorí Zhuoer by to bola veľká chyba. Tam je totiž prísny zákaz ísť mimo drevenú plochu, preto by ste mohli dostať pokutu. Takýmto spôsobom chcú chrániť tunajšiu prírodu a zachovať jej čo najviac z pôvodnej krásy.

 

Kedy je ten najvhodnejší čas na návštevu?

Ak prídete do tohto regiónu na dovolenku kvôli turistike, v tom prípade sa tam vyberte počas leta. V júli a auguste padne totiž v pohorí Zhuoer najmenej zrážok a nehrozí, že by vám vaše plány zmarilo veľa daždivých dní. Vtedy zažijete aj pekný výhľad, keď sú zelené lúky popretkávané divokými kvetinami. Pokiaľ si však chcete vychutnať Zhuoer v tradičných pestrých farbách, v tom prípade by ste mali prísť v prvej polovici jesene. Vtedy príroda hýri všetkými odtieňmi a ešte nie je toľko sychravých dní.

 

Najkrajšia vyhliadka z historickej veže

Pokiaľ sa vám nechce vydať na nejakú dlhšiu túru, môžete zájsť aj na kratší výlet. Veľmi obľúbenou atrakciou tohto regiónu je veža Beacon. Ide o historickú stavbu, ktorá sa v minulosti využívala na obranné účely. Vojaci mali z nej dobrý výhľad na celé okolie a už z diaľky tak mohli identifikovať blížiacich sa nepriateľov. V súčasnosti sa využíva ako vyhliadková veža. Počas pekných slnečných dní uzriete i okolité dedinky a hlavné mesto tohto regiónu, viaceré kopce, polia a lúky. Táto vyhliadková veža je otvorená celoročne.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa