Portugalsko na tanieri (2. časť)

2013-07-07 14:00:00 |   |    | 

PORTUGALSKO - Pri pohľade na mapu Portugalska nebude asi nikto prekvapený, že najrozšírenejšou špecialitou krajiny moreplavcov sú morské pochúťky. To, čo trochu zaskočí, je fakt, že ňou je treska zo studených vôd severnej Európy. Ako sa stalo, že sa nórska ryba stala národným jedlom tohto južanského národa?



Portugalská pochúťka zo severu

Do jedálneho lístka Portugalcov sa treska dostala vďaka námorníkom. Tí prišli na to, že v soli naložená ryba vydrží v dobrom stave aj niekoľkomesačné plavby. A tak už koncom 15. storočia začali s lovom tresky vo vodách Severného ľadového oceánu vo veľkom a pochúťka sa stretla v najzápadnejčej krajine Európy s takým pozitívnym ohlasom, až jej to vynieslo štatút národného jedla.

Dokazuje to aj skutočnosť, že dnes treske prischol prívlastok najlepšieho priateľa Portugalcov a fakt, že ju miestni kuchári vedia pripraviť až na 365 rôznych spôsobov. Kto vstúpi do typickej portugalskej reštaurácie, môže si byť istý, že bacalhau na jedálnom lístku nájde. Či je to treska so smotanou, Bacalhau com Natas, treska s vajíčkom, olivami a zemiakmi, Bacalhau à Brás alebo grilovaná treska, Bacalhau grelhado, všetky sú chutné.

Treska nechýba na slávnostnom stole Portugalcov ani počas vianočných sviatkov a kým vtedy stoja pred našimi obchodnými centrami kade plné kaprov, v portugalských supermarketoch je obrázok celkom iný. V oddelení rýb a morských špecialít stojí predavač pri cirkulárke a krája ňou tvrdú nasolenú tresku, na ktorú čaká dlhý rad nedočkavých gazdiniek.

 

Majstri šalátu a sardiniek

Lisabončanov zvyknú ostatní obyvatelia krajiny občas posmešne nazývať šalátisti. K tomuto úsmevnému prívlastku sa dostali vďaka rozsiahlym poliam hlávkového šalátu, ktoré kedysi mesto obkolesovali. Zelených polí v okolí mesta síce ubudlo, ale šalát je na tanieroch lisabonských reštaurácií prítomný dodnes. Najčastejšie sa miešaný šalát podáva ku grilovaným sardinkám. Tie sa stali akýmsi gurmánskym symbolom mesta najmä vďaka veselým ľudovým slávnostiam Lisabonu, kedy sa sardinky grilujú doslova na každom rohu. Kým počas roka patrí sardinka svojou cenou medzi skutočne ľudové jedlá, v júni sa jej cena niekoľkonásobne zvýši. Hoci, atmosféra, ktorú si k nej človek takto priplatí, stojí za to.

 

Čas slimákov

Približne od mája do septembra zdobia výklady barov a reštaurácií nápisy Há caracois! Oznamujú, že nastal čas slimákov. Pri vchode nejednej reštaurácie visí vrecko plné slimáčikov a láka gurmánov. Tí vedia, že k studenému pivu nie je nič lepšie ako slimáky varené v lahodnej omáčke, k ním balíček špáratok a prijemný spoločník.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa