Jesť koňa sa vyplatí - v krajine vychádzajúceho Slnka

2012-10-10 14:30:00 |   |    | 

JAPONSKO - Pokiaľ sa niekto vyberie na výlet do Japonska, jednou z vecí, na ktoré sa teší, je aj svetoznáma japonská kuchyňa. Nechajme teraz mimo všetky chrámy, svätyne, zenové záhrady, high tech výrobky a ošiaľ okolo i-Phone 5 a poďme sa pozrieť, na čom všetkom si je možné v krajine vychádzajúceho Slnka pochutiť.



Čím iným môžeme začať, ako so suši? Jedlo, skladajúce sa z malého valčeka ryže, na ktorom leží vo väčšine prípadov surový kúsok rybieho mäsa. Suši je chronicky známe aj u nás, lenže zatiaľ, čo na Slovensku je posedenie v suši reštaurácii záležitosťou, ktorú vrecko nesolventného stravníka môže celkom obstojne pocítiť, v Japonsku si vynikajúce suši môžete dopriať za pár jenov.

Niet sa preto čo čudovať, že mnohé suši reštaurácie praskajú vo švíkoch a hlavnou klientelou sú sušimaniaci v podobe študentov, ktorí sa stádovito vhrnú ešte v školských uniformách na obed. Pritom vás obsluhuje aj osem suši kuchárov, ktorí sa nezastavia.

Suši v japonských reštauráciách vyzerá na prvý pohľad rovnako ako u nás, čo však rovnaké nie je ani zďaleka, je chuť a výber rýb, morských plodov alebo mušlí.

Tuniak a losos sú najbežnejšie ryby aj v Japonsku, ale pozor, je rozdiel, z akej časti ryby je mäso na suši použité, a tak jedno tuniakové suši môže stáť 50 jenov (cca 50 centov), ale rovnako aj 1 000 jenov (10 eur). Pritom môže pochádzať z tej istej ryby. Treba podotknúť, že tuniak je obrovská ryba a môže vážiť až pol tony. Za takýto megakus sa platia neuveriteľne vysoké sumy. Rekord so sumou 568 tisíc eur drží tuniak modroplutvý s hmotnosťou „len“ 268 kg, ktorú za neho s úsmevom zaplatil pán Kijoši Kimura, majiteľ siete reštaurácií so špičkovým suši.

 

Konské, hovädzie aj bravčové

Ďalšou špecialitou je sašimi, to jest surové mäso, pod ktorým však žiaden valček ryže nenájdete. U nás si môžete objednať sašimi iba rybie. V Japonsku si však okrem rybieho sašimi môžete dať aj konské, ktoré sa ponúka pod názvom basaši. Je vyhlásenou špecialitou mesta Matsumoto. Japonci zrejme ku koňom nemajú tak vyhranený vzťah ako Slováci, atakujúci u niektorých až ľudskú lásku, a tak v žalúdkoch Japoncov končia iste celé tony surového konského mäsa.

Prijateľnejšou variantou pre slovenského gurmána by mohla byť opuletná večera v meste Kóbe, ktoré si pamätáme ako mesto, ktoré utrpelo obrovské škody pri zemetrasení v roku 1995. Kóbske hovädzie je svetoznáme a považované za najlepšie na svete, ktoré svojou chuťou a jemnosťou hravo predčí aj argentínske či brazílske.

Možno je to špeciálnou starostlivosťou o kravy, v ich pitnom režime totiž figuruje aj pivo a dokonca absolvujú aj špeciálne masáže. Vďaka tomu je ich mäso pretkané jemnou sieťou tukových buniek, ktoré sa na jazyku doslova rozplynie.

Veľkým gastronomickým prekvapením je tropický ostrov Okinawa, kam zablúdi iba málo slovenských turistov. Okinawa je ostrov, na ktorom žije najvyšší počet storočných obyvateľov na japonskú populáciu. Kto by čakal, že miestni obyvatelia sa živia iba surovými rybami, bol by na veľkom omyle. Tu je totiž najobľubenejšou potravinou bravčové mäso, ktoré sa ponúka na mnoho spôsobov. Ako predjedlo si dajte šalát z bravčových uší, polievku, v ktorej plávajú kusy bravčového mäsa a ako hlavné jedlo pečený bôčik s fazuľkovými luskami. Recept na dlhovekosť zaručený, najmä keď všetky dobroty zapijete miestnou ryžovou pálenkou awamori. Na zdravie!

 

Japonsko môžete ochutnať na zájazdoch Victory Travel:

 

  • Japonsko: Fantastická kuchyňa rôznorodých regiónov a najlepšie saké; suši ako má byť a gastronomické špeciality oblasti Kansai.
  • Čína - Južná Kórea - Japonsko: Najstaršie a najveľkolepejšie civilizácie sveta; Veľký čínsky múr, posvätná hora Fudži a kórejská pohostinnosť.

 

 

Zdroj/autor: Victory Travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa