Isle of Man - nádherný ostrov prírodných krás aj pamiatok

2020-06-27 00:00:00 |   |    | 

Medzi Anglickom a Severným Írskom sa nachádza ostrov Man. Ten sa vyvíjal pod vplyvom keltskej kultúry, čo na ňom zanechalo hneď niekoľko zaujímavých pamiatok. Okrem toho láka turistov aj na krásne prírodné oblasti, ktoré vám na malom území ukážu to najlepšie z Británie. Na ostrov sa dostanete buď lodnou dopravou z týchto dvoch krajín, alebo letecky s malými miestnymi aerolíniami, či prostredníctvom jedno- a dvojdňových tour.



 

Historické vlaky na ostrove

Retro atmosféru ostrova Man dotvárajú historické železnice, ktoré sa nachádzajú vo viacerých častiach. Tá najkrajšia vedie na vrch Snaefell, kde sa pomocou starých vozňov dostávate po nádhernej trase vedúcej horským prostredím s úžasnými výhľadmi až na vrchol tohto kopca. Na ostrove nechýba ani klasická pôvodná železnica poháňaná parným rušňom. Viktoriánske vozne dnes slúžia ako pojazdná reštaurácia. Počas jazdy si môžete pochutnať na špecialitách tunajšej gastronómie a k dispozícii je tiež ochutnávka vín. Druhá retro železnica ponúka jazdy len počas vybraných sviatkov, kedy sa môžete previesť oblasťou Grendle Glen a v dedinke Laxey zase zažijete netradičnú jazdu na malej železničke, ktorá sa využívala v miestnej uhoľnej bani.

 

Konská električka

Aj druhá nezvyčajná atrakcia sa týka dopravy. Konská električka sa nachádza v meste Douglas a predstavuje pôvodný spôsob dopravy na ostrove. Zvieratá ťahali po vyznačenej koľajovej trati špeciálne upravené vozne, ktoré takto ponúkali aj krásnu vyhliadku na mesto. Takúto nezvyčajnú električku sprístupnili po prvýkrát v roku 1876, keď kone prechádzali po 2,5 kilometrov dlhej trase. Dnes spája hlavné atrakcie v meste, keď sa jej začiatok nachádza pri hrade Derby, kde je tiež nástupná stanica pre historickú elektrickú železnicu. Jedna jazda stojí 3 libry a zakúpiť si môžete aj celodenný 6 librový lístok.

 

Cregneash

Na južnom cípe ostrova sa nachádza mestečko Cregneash, ktoré ukazuje starú pôvodnú anglickú architektúru. Kedysi tam bola známa farmárska oblasť, ktorá zabezpečovala potraviny pre veľkú časť tohto regiónu. V súčasnosti sa tam podarilo uchovať niekoľko bývalých fariem z 19. storočia. Ide o typické biele domčeky so slamenými strechami, okolo ktorých sa pasú domáce zvieratá. To tomuto mestečku dodáva výnimočnú atmosféru. Niektoré z nich fungujú ako živé skanzeny, pretože môžete nahliadnuť priamo do obydlí a pozrieť sa, ako kedysi žili bývalí obyvatelia a starali sa o svoje hospodárstvo.

 

Lady Isabella a Lady Evelyn

Hlavnou atrakciou ostrova Man je 22 metrov vysoké vodné koleso, ktoré nazývajú Lady Isabella. Pôvodne slúžilo na poháňanie vody do blízkej bane. V súčasnosti sa tam nachádza krásna vyhliadka, z ktorej uvidíte nádhernú prírodu v okolí. Toto vodné koleso v Laxey je veľmi obľúbené aj medzi domácimi obyvateľmi, preto je hlavnou témou viacerých tradičných piesní. Na ostrove sa nachádza tiež druhá takáto atrakcia, ktorá je o niečo menšia. Tú prezývali Lady Evelyn, umiestnená je v neďalekých záhradách Glen, takže ich obe môžete pohodlne navštíviť aj v priebehu jedného dňa. Odtiaľto vedie jedna z historických železníc, ktoré pôvodne slúžili robotníkom.

 

Hrad Rushen

V tejto časti Anglicka sa nachádza množstvo zachovaných stredovekých hradov, ktoré poukazujú na pôvodnú kultúru tejto krajiny. Jedným z nich je Rushen, ktorý sa využíva až do súčasnosti. Teraz v ňom sídli historické múzeum, ktoré sa zameriava najmä na dejiny ostrova a uvidíte tam tiež niekoľko kúskov dobového nábytku. Postavený bol na prelome 12. a 13. storočia a predstavoval jeden z najdôležitejších hradov v celej oblasti. Počas hlavnej sezóny ponúkajú pre návštevníkov hrané prehliadky s hercami.

 

Hrad Peel

Malý Ostrov svätého Patrika je prepojený s ostrovom Man pomocou umelo vybudovanej cesty. Nachádza sa na ňom hrad Peel, ktorý pôvodne slúžil ako keltský kláštor. Ten vypálili Vikingovia, takže domáci obyvatelia sa po niekoľkých rokoch pustili do kompletnej obnovy, z ktorej nakoniec vzišla stredoveká pevnosť. Z tej sa podarilo v súčasnosti uchovať menší kostol svätého Patrika a okrúhlu obrannú vežu. V súčasnosti sú z hradu už iba ruiny, z ktorých je skvelý výhľad na pobrežie a zvyšok tejto oblasti.

 

Most víl a škriatkov

Pri potulkách ostrovom dávajte pozor na to, kadiaľ budete prechádzať. Nachádza sa tam totiž jedno čarovné miesto, ktoré je spojené s viacerými poverami. Podľa miestnych obyvateľov tam môžete stretnúť magické tvory ako napríklad víly alebo škriatkov. Tieto bytosti sú k vám dobré iba dovtedy, pokiaľ sa k ním správate úctivo. Veľmi dbajú najmä na to, aby ste sa im slušne pozdravili. Preto vždy, keď budete prechádzať po Moste víl a škriatkov, mali by ste sa im z auta pomyslene pozdraviť. Obzvlášť si na tom máte dať záležať vtedy, ak sa chystáte na letisko. Keď si ich totiž pohneváte, tak sa vám začne lepiť na päty smola. Pri moste sa nachádza aj menšie parkovisko, z ktorého si môžete most obzrieť a tiež tam zanechať svoj odkaz.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa