Unikát v Turecku - hrad Ortahisar bol vytesaný do skaly

2021-01-12 12:03:00 |   |    | 

Kapadócia nepochybne patrí medzi najväčšie turistické lákadlá v Turecku. Jednou z jej pých je mestečko Ortahisar, ktorého ústredným bodom je hrad vytesaný do vysokej skaly uprostred tejto nádhernej oblasti. Vzácne historické mesto pripravilo pre dovolenkárov aj ďalšie zaujímavé prekvapenia.



 

Tritisíc rokov stará obranná veža

Počas letu teplovzdušným balónom ponad Kapadóciu môžete pozorovať magickú silu prírody, ktorá vďaka vulkanickej činnosti dokázala vytvoriť nádhernú oblasť plnú rôznorodých skál a vysokých brál. Väčšie kamenné úseky v minulosti používali na vybudovanie netradičných obydlí, ktoré vo veľkej miere využívali jaskynné priestory tejto oblasti. No na území súčasného Ortahisaru posunuli túto zaujímavú architektúru ešte o krok ďalej. Z jednej z vysokých skál sa pred tritisíc rokmi rozhodli urobiť obrannú vežu, z ktorej mali vynikajúci výhľad na celé okolie a dokázali včas odhaliť príchod nepriateľov. Neskôr tieto priestory využili na vybudovanie jedného z najzaujímavejších hradov na svete. Jednotlivé komnaty vyhĺbili priamo do skaly ihlového tvaru, vďaka čomu vznikla stavba na pohľad veľmi podobná štruktúre úľov. Panstvo bývalo na tých najvyšších poschodiach, služobníctvo a hospodárske priestory sídlili na nižšej úrovni.

 

Znovuotvorenie rozprávkového hradu

Netradičné bývanie si časom vyžiadalo svoju daň. Keďže skala postupne zvetrávala, výrazne tým utrpela statika hradu. Kvôli zlému stavu ho museli opustiť aj poslední obyvatelia, pretože hrozilo jeho zrútenie. Hrad potom ešte ďalšie dlhé obdobie chátral, pretože na neho domáci nemali dostatok financií. Až v novom miléniu sa rozhodla turecká vláda investovať do jeho renovácie veľkú sumu peňazí. Obnovovacie práce trvali deväť rokov, ale nakoniec sa podarilo dostať stavbu do takého stavu, že je bez problémov prístupná pre verejnosť. Slávnostné znovuotvorenie sa konalo v roku 2013, odkedy sa tam nachádza aj časť historického múzea. Výstup na najvyššie poschodia si vyžaduje dobrú kondíciu a obozretní by mali byť ľudia so závratmi z výšok. Časť strmého schodiska totiž vedie priamo popri vonkajšej línii hradu. Dolu pod ním sa nachádza obľúbená reštaurácia, ktorá je taktiež zariadená v dobovom štýle.

 

Predchodcovia chladiacich boxov

I keď by sa to možno na prvý pohľad nezdalo, Kapadócia vždy patrila k oblastiam, kde sa darilo pestovaniu citrusov. Okrem toho tam dokázali vypestovať zemiaky, cibuľu a niekoľko ďalších druhov zeleniny. Lenže problémom bolo veľké teplo, ktoré rýchlo ničilo ich zásoby. Ovocie nemohli nechávať na stromoch dlho a keď ho odkladali do príbytkov, tak sa im kvôli vysokým teplotám začalo skoro kaziť. Preto prišli s nápadom, v ktorom opäť využili skalnatý terén v okolí. Do brala vyhĺbili jaskyne, v ktorých nechali vždy dva otvory o veľkosti malých dverí. Takto vytvorili prirodzený chladiaci systém, pretože tadiaľ mohol povievať vánok. Vďaka tomu vymysleli akýchsi predchodcov chladiacich boxov, kde mohli spokojne počas celého roka skladovať zásoby ovocnej a zeleninovej úrody. Tieto špeciálne pivnice si môžete v Ortahisare pozrieť aj v súčasnosti, keď sa ich hneď niekoľko nachádza priamo pri vstupných bránach.

 

Mesto kostolov

Súčasná architektúra mesta je veľmi jednoduchá. Domy sú postavené prevažne v tradičnom pôvodnom štýle a používali na ne rovnaké skaly vulkanického pôvodu, z akých vznikli aj bralá na území celej Kapadócie. Tak ako je Ortahisar známy vďaka netradičnému hradu, Turci ho poznajú aj ako mesto kostolov. Z hľadiska ich dejín sa tam nachádza hneď niekoľko významných svätostánkov, ku ktorým organizujú menšie púte. Hlavný kostol sa nazýva Cambazli Kilise a je známy vďaka vzácnym nástenným maľbám z 13. storočia. Okrem toho si tam môžete pozrieť aj menšie svätostánky, pričom niektoré sú situované do tunajších jaskýň. V súčasnosti už len pár z nich využívajú na slávenie omší.

 

Reštaurácia v jaskyni a obchod plný spomienok

Tak, ako sa postupne začala zvyšovať popularita Kapadócie, turisti si začali viac všímať aj Ortahisar. Preto sa domáci veľmi šikovne chopili šance a urobili z neho centrálny bod na spoznávanie celého regiónu. Vybudovali tam niekoľko obchodov, otvorili historické múzeum, zrenovovali hrad a sprístupnili niektoré staré domy, na ktorých sa snažili uchovať čo najviac pôvodných prvkov. Veľmi obľúbené sú najmä tunajšie reštaurácie, ktoré sa špecializujú nielen na tureckú, ale najmä na miestnu regionálnu gastronómiu plnú výrazných korenín. Viaceré podniky sú situované priamo do pôvodných obydlí a sídlia teda v jaskyniach. Jednotlivé malé izbičky premenili na útulné sedenie pre jednu skupinu osôb, vďaka čomu tam majú hostia väčšie súkromie. Veľmi obľúbeným obchodom je Dom spomienok, ktorý sa špecializuje na predaj remeselných retro výrobkov. Nájdete tam pôvodný riad a tunajšou zaujímavosťou sú podobizne zvierat vyryté do menších kameňov.

 

Opátstvo Hallacdere

Neďaleko Ortahisaru sídli ďalšia historická zaujímavosť. Tou je bývalé opátstvo Hallacdere, ktoré celé vybudovali do skál. Mnísi tam žili v jednoduchých priestoroch, nachádzalo sa tam niekoľko súkromných miestností, kuchyňa, vstupná hala, hrobka a kostol. Počas jedného obdobia využívali toto miesto ako nemocnicu, kde chorých pacientov liečili bylinkami, modlitbami a pôvodnou medicínou.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa