Pocta modernej architektúre: Sevillské hríby sú najväčšou drevenou stavbou na svete

2023-09-07 00:00:00 |   |    | 

Dovolenkári často vyhľadávajú historické pamiatky, na ktorých obdivujú šikovnosť našich predkov. Nemali by sme však prehliadať ani úžasné diela, ktoré vznikajú v novodobých dejinách. Napríklad najväčšiu drevenú budovu na svete, ktorá sa nachádza na námestí Plaza de la Encarnación v španielskej Seville.



 

Postavili ich na mieste bývalého farmárskeho trhu

Las Setas v súčasnosti púta pozornosť všetkých turistov, ktorí sa prídu pozrieť do Sevilly. Za nápadom postaviť ich stála pekná myšlienka. V prvej polovici 19. storočia na tomto námestí vznikol prvý farmársky trh v meste. Počet stánkov sa postupne začal rozširovať, až sa na trhu vybudovala silná komunita, ktorá sa tu stretávala každý deň. Už nešlo iba o miesto, kde nakúpite zeleninu, ovocie a iné potraviny od miestnych farmárov. Ľudia sem prichádzali za priateľmi, posedeli si na káve a postupne tu vzniklo námestie s najrušnejším spoločenským životom. V roku 1973 však prišlo nepríjemné rozhodnutie. Pôvodný trh už nevyhovoval novým hygienickým parametrom a z toho dôvodu museli stánky s lokálnymi potravinami presťahovať inde a tie pôvodné zbúrali. Sevillčanom však chýbalo, že sa nemohli stretávať na ich obľúbenom mieste. Preto na začiatku nového milénia prišiel nápad, že by tam mohli postaviť nové kultúrne centrum, ktorému by dominovala nejaká zaujímavá stavba a opäť by vdýchla opustenému námestiu život.

 

Inšpirované storočným fikusom a katedrálou

V roku 2004 vyhlásilo mesto súťaž, v ktorej hľadali nejaký dobrý nápad na využitie priestranstva, kde pôvodne sídlil trh. Záujem architektov bol obrovský. Do finále sa dostalo 65 návrhov, z ktorých vyhral ten od Nemca Jürgena Mayera. Svoju hlavnú inšpiráciu hľadal priamo v meste. Na námestí Plaza de San Pedro sa totiž nachádza storočný fikus. Z časti chcel kopírovať jeho tvar, ale najmä si vďaka tomu vybral ako hlavný materiál drevo. Vďaka nemu zanechal tomuto miestu prírodný charakter, ktorý sa už často z centier miest úplne vytráca. Druhým odkazom na prírodu bol tvar týchto najväčších drevených budov na svete. Z diaľky vám totiž majú pripomínať hríby. Ďalšou mestskou inšpiráciou bola katedrála Santa Maria de la Sede, z ktorej skopíroval jej typické krivky.

 

„Slnečník“, ktorý má chrániť pred slnkom

Drevená budova v centre Seville má na výšku 26, na dĺžku 150 a na šírku 70 metrov. Vďaka tomu je najväčšou stavbou s konštrukciou z tohto materiálu na svete. Domáci ju volajú až troma pomenovaniami. Las Setas znamená hríby, druhé meno je Setas de Sevilla, čo je v preklade Sevillské hríby a tretie Metropol Parasol, čo znamená „mestský slnečník“. Toto pomenovanie bolo zároveň aj tým hlavným, ktoré dostala výnimočná stavba hneď na začiatku. Jürgen Mayer ho nevymyslel náhodne. Jeho rozľahlé hríby mali totiž za účel, aby poskytli turistom a obyvateľom počas horúcich dní príjemný tieň. Vďaka prírodnému materiálu tak ponúka aj v tomto čase skvelé osvieženie.

 

Najkrajšia vyhliadka na Sevillu i miesto, kde si pochutnáte na španielskom jedle

Známa sevillská atrakcia nie je iba pútavým architektonickým dielom. Architekt mu našiel aj veľa zaujímavých praktických využití. Pre turistov je najatraktívnejšia vyhliadka, ktorá sa nachádza na vrchom poschodí. Z nej máte ako na dlani celé historické centrum. Odtiaľ vedie aj chodník, ktorý prechádza celým vrchom Las Setas a na ktorom môžete pokračovať vo vašej vyhliadke. Mayer sa snažil zachovať tomuto miestu aj pôvodný charakter. Preto sa v jeho spodnej časti nachádza menší farmársky trh, aby tak nadviazal na starú tradíciu. Taktiež tam nájdete niekoľko reštaurácií, v ktorých si pochutnáte na španielskych špecialitách. Súčasťou jedného z hríbikov je múzeum, ktoré vám predstaví Sevillu prostredníctvom všetkých zmyslov. Pripravte sa na pútavú a modernú prehliadku, na ktorej sa dozviete aj bližšie informácie o tomto námestí. Na spodku sa zase pod drevenou konštrukciou nachádza miesto s lavičkami, ktoré má slúžiť na stretávanie sa domácich obyvateľov. Las Setas sú počas noci nádherne vysvietené, takže aj vtedy sa môžete tešiť na zaujímavý zážitok.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa