Moulin Rouge oslavuje 130 rokov: FOTO Najslávnejší kabaret sveta preslávili odhalené nohy

2019-10-09 08:00:00 |   |    | 

Tak ako patrí k Parížu Eiffelova veža či múzeum Louvre, tak je jeho symbolom aj „červený mlyn“ Moulin Rouge, pôvodne nevestinec, neskôr koncertná sála, kde ženskú krásu, šarm a zvodnosť oslavujú už 130 rokov.



 

Moulin Rouge oslavuje. Známe stredisko s červeným mlynom na streche otvorili ako novú formu verejného domu, kde kurtizány zvádzali svojich zákazníkov prostredníctvom čoraz populárnejšieho tanca kankán. Postupne sa z ich vystúpení vyvinul samostatný spôsob zábavy a ako kabaret sa rozšíril po celej Európe.

Písal sa rok 1889 a Francúzsko zažívalo Belle Epoque, obdobie mieru a ekonomickej prosperity, ktoré prialo aj rozvoju vedy, kultúry a umenia. V Paríži sa konala Svetová výstava, ktorej dominovala Eiffelova veža a v kinách premietali prvé filmy. Montmartre, malebná štvrť s vidieckou atmosférou, sa len tak hemžila nadanými umelcami, ktorí často navštevovali kaviarne, koncerty a čoraz populárnejšie kabarety.

V októbri 1889 otvorili na neďalekom Place Blanche Červený mlyn, teda Moulin Rouge, aby si všade vládnuce vzrušenie tejto časti mesta užili aj príslušníci bohatej vrtstvy. Na extravagantnom mieste s osvetlenou fasádou, veľkou tanečnou sálou, množstvom zrkadiel a obrovským slonom v záhrade sa však veľmi rýchlo stierali akékoľvek rozdiely.

Do kabaretu, prezývaného Le Premier Palais des Femmes (Prvý palác žien), prichádzali muži aj ženy, robotníci, umelci, obchodníci aj boháči. Tí všetci chceli vidieť tanečnice kankánu, ktoré odhaľovali svoje krásne nohy a bohatším zákazníkom aj čosi viac. Program predstavení sa často menil, jedna extravagantná šou striedala druhú a šampanské tieklo potokom.

Postupne sa repertoár aj charakter Moulin Rouge menil a začiatkom 1. svetovej vojny už nebol známy ako sídlo neresti, ale ako „ozajstný chrám operety“. 27. feburára 1915 však budova s červeným mlynom vyhorela a dlhých šesť rokov zostala zatvorená.

Po opätovnom otvorení v roku 1921 rýchlo nadviazala na svoj predošlý úspech a opäť sa stala vyhľadávaným miestom kabaretu a zaujímavých vystúpení v rôznych štýloch. Práve tu mohli obyvatelia aj návštevníci Paríža vidieť napríklad Edith Piaf, Yvesa Montanda, Josephine Baker, Charlesa Aznavoura či Bourvila.

Dnes je Moulin Rouge obľúbenou turistickou atrakciou, kde na hostí dýchne duch dôb minulých. V aktuálnom predstavení „Féerie“ účinkuje 60 tanečníc z celého sveta, ktoré majú k dispozícii až 1000 veľkolepých kostýmov plných peria, umelých drahokamov a flitrov z dielne talianskych dizajnérov. Za najlacnejší lístok zaplatíte 87 eur.

 

VIAC FOTO NÁJDETE V GALÉRII.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP, Moulin Rouge

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa