Maximálna dávka krásy a erotiky: Brazília žije slávnym karnevalom (FOTO)

2019-03-03 00:00:01 |   |    | 

Milovníci neviazanej zábavy v rytmoch samby sa zišli v piatok v Riu de Janeiro na otvorení tradičného karnevalu, ktorý oficiálne potrvá päť dní. Najvýznamnejšie karnevalové sprievody sa očakávajú práve v Riu a v Sao Paole. Pokochajte sa fotografiami čistej vášne aj vy.



 

Brazílske karnevaly patria medzi najvýznamnejšie akcie zábavného priemyslu v krajine. Uskutočňujú sa každý rok pred 40-dňovým predveľkonočným pôstom a svojou veľkoleposťou priťahujú na seba pozornosť celého sveta.

História brazílskych karnevalov sa začala písať v roku 1641, keď dobyvatelia nového kontinentu zatúžili po zábave v štýle európskych bálov a maškarád. Podrobené indiánske obyvateľstvo spolu s otrokmi z Afriky vítalo karneval ako vhodnú príležitosť na zábavu, do ktorej preniesli svoje dávne pohanské tradície, miestnu indiánsku a dovezenú africkú kultúru.

Starosta Ria de Janeiro a bývalý evanjelický pastor Marcelo Crivella však zábavu aj tento rok iba pretrpí v ústraní, uviedla tlačová agentúra AFP. Všetko to hýrenie - pot, holú kožu, flitrové kostýmy a pestrofarebné masky - nevníma ako príkladné a obmedzil aj verejné financie na tanečné školy samby, ktoré sa predvedú nasledujúce dni. Slávnosti preto namiesto neho otvoril minister pre turistický ruch Marcelo Alves.

Wilson Neto - veľký, veselý muž, ktorý hrá Kráľa Moma (podľa gréckeho boha satiry a smiechu, nazývaného Mómos) - prijal kľúč od mesta v spŕške konfiet na povestnej ulici s tribúnami nazývanej sambodróm v centre Ria a potom už vyhlásil legendárny karneval za otvorený.

V nedeľu a v pondelok sa na prehliadke na sambodróme predvedie 14 elitných tanečných škôl samby, ktoré súťažia o najprestížnejšiu cenu karnevalu.

Niektoré z tanečných škôl budú mať vystúpenia tematicky zamerané na ženy, černochov či pôvodných obyvateľov Brazílie. Chcú tak provokovať brazílskeho krajne pravicového prezidenta Jaira Bolsonara. Ten od nástupu do úradu už urazil aj komunitu LGBT ľudí a rôzne menšiny.

V piatok sa už začali tradičné pouličné párty, nielen v Riu, ale aj v ďalších brazílskych mestách, napríklad Salvadore, Recife a Sao Paule.

Úrady očakávajú, že na celej tejto "gigantickej párty pod šírym nebom" sa zúčastní sedem miliónov ľudí, vrátane jeden a pol milióna brazílskych a zahraničných turistov.

V krajine, ktorá stojí len krok od vážnej ekonomickej krízy a prešla napätými voľbami, je karneval posvätným rituálom, kde verejnosť zažíva akúsi duševnú očistu.

Dokonca ani starosta Crivella nemôže karneval úplne odmietať a v piatok zverejnil na sociálnych sieťach video s odkazom: "Nech nás Boh ochraňuje a postará sa o dobrý karneval."

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa