Ozdobou fínskych Helsiniek sú aj kostoly: Táto pätica je naozaj výnimočná

2021-11-14 00:00:00 |   |    | 

Kombinácia prírody a majstrovského umenia šikovných architektov nám ponúka to najkrajšie zo sakrálnej tvorby, čo môžeme vidieť v metropole Fínska. Často sú to aj nové kostoly, ktoré vzdávajú úctu Bohu a svätcom a ukazujú nám, koľko talentu sa skrýva v niektorých majstroch.



 

Temppeliaukio

Jedným z najkrajších chrámov vo Fínsku je Temppeliaukio. Práce na ňom ukončili v roku 1969 a odvtedy je zasvätený evanjelickej viere. Autormi netradičného architektonického návrhu sú bratia Timo a Tuomo Suomalainenovci, ktoré sa rozhodli pre menej zvyčajný okrúhly tvar. Kostol totiž z časti kopíruje pôvodný terén, pretože niektoré steny tvorí skala, pri ktorej ho postavili. Preto Temppeliaukio prezývajú aj „skalný kostol“. V interiéri prirodzený kameň skombinovali s drevom a sklom, vďaka čomu pôsobí veľmi štýlovo a esteticky vyvážene. Taktiež ponúka vynikajúce podmienky na gospelové vystúpenia.

 

Chrám večného spánku Panny Márie

V Helsinkách môžete vidieť aj najväčší pravoslávny kostol v západnej a severnej Európe. Chrám večného spánku Panny Márie (Uspenski) stojí priamo v centre, vďaka čomu patrí medzi najnavštevovanejšie pamiatky. Pôvodne stála na tomto mieste jednoduchá drevená katedrála, ktorú však pred rokom 1868 prerobili. Interiér je veľmi priestranný a navyše presvetlený slnečnými lúčmi, ktoré prechádzajú cez množstvo okien. Zariadením a vzhľadom kostol pripomína prvky staroruskej sakrálnej architektúry. Hlavná kupola bola na výročie storočnice pozlátená.

 

Kaplnka Kamppi

Jednou z najkrajších kaplniek v krajine je Kamppi. Ide o modernú stavbu, ktorú dokončili len v roku 2012. Použili na ňu najmä drevo v kombinácii s betónom a jej interiér je veľmi jednoduchý a elegantný. Nachádzajú sa v ňom lavičky a malý pultík určený pre kazateľa. Domáci ju tiež prezývajú „kaplnka ticha“, pretože uprostred rušného veľkomesta ponúka príjemné upokojenie a spomalenie od unáhleného spôsobu života. Vonkajšie chodby sú nádherné presvetlené denným svetlom a nachádza sa tam aj malá knižnica s knihami s duchovnou tematikou.

 

Kostol Kallio

Nezvyčajný dizajn má aj kostol Kallio. Kvôli vysokej veži so zvonicou z diaľky pôsobí ako mrakodrap. Interiér je jednoduchý a dominujú mu odtiene bielej, ktoré ho viac presvetlia. Nachádza sa tam vzácny organ, ktorý používajú pri koncertoch. Kostol je postavený najmä z kameňa a zasvätený je luteránskej viere. Postavili ho medzi rokmi 1908 a 1912 a jeho hlavným architektom je Lars Sonck.

 

Helsinská katedrála

Dominantou mesta je Helsinská katedrála. Toto nádherné miesto už z diaľky pritiahne vašu pozornosť. Stojí na malom kopci, vďaka čomu vyniká nad ostatnými stavbami v okolí. V noci je navyše osvetlená a pôsobí ešte majestátnejšie.

Najvyššia veža dosahuje výšku 62 metrov. Na streche kostola sa nachádzajú sochy dvanástich apoštolov, ktoré takto symbolicky chránia mesto. Pred budovou je veľké schodisko, na ktorom sa radi schádzajú najmä mladí ľudia a diskutujú o rôznych veciach. Interiéru dominuje biela farba stien, ktoré celý priestor ešte viac rozjasňuje. Zdobený je len jemnými vzormi, vďaka čomu ešte viac vynikne pozlátený oltár.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto a
Video: Helsinki Marketing

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa