Egeskov je najzachovalejším renesančným hradom: Zničiť ho vraj môže drevená bábika

2022-04-22 09:00:00 |   |    | 

V dánskom meste Kvaerndrup nájdete najzachovalejší renesančný hrad v Európe. Egeskov púta pozornosť zaujímavou históriou, ale aj niekoľkými unikátnosťami, ktoré uvidíte počas prehliadky. K jednej bábike sa viaže zaujímavý, ale aj trochu strašidelný príbeh.



 

Od 18. storočia ho vlastní rovnaká rodina

Súčasný hrad postavili na tomto nádhernom mieste v 16. storočí, existujú však dôkazy o tom, že bolo obývané už dávno predtým. Prvým majiteľom Egeskova bol Frands Brockenhuus, ktorý chcel postaviť niečo medzi hradom a pevnosťou. Hlavným dôvodom jeho rozhodnutia bolo, že nový príbytok postavil v zložitých politických časoch a kvôli tomu ho potreboval lepšie chrániť. Egeskov sa podarilo až dodnes uchovať vo veľmi dobrom stave. Jeho veľkou výhodou totiž bolo, že neustále patril nejakým šľachticom a kvôli tomu nebol opustený a nechátral. Dokonca v 18. storočí ho odkúpil Henrik Bille a odvtedy ho jeho potomkovia vlastnia až dodnes.

 

Verejnosti najprv sprístupnili len park

Po veľkej renovácii sa noví majitelia rozhodli, že Egeskov z časti sprístupnia verejnosti. Najprv otvorili iba rozsiahly park, ktorý nepotreboval žiadne ďalšie úpravy. Ľudia sa tam mohli poprechádzať, urobiť si piknik alebo sa stretnúť s priateľmi. Samotný hrad však mohli obdivovať len z jeho exteriéru. Až neskôr sa rodina dohodla, že predsa len sprístupnia aspoň časť komnát. Odvtedy neustále rozširujú ponuku služieb. V súčasnosti si už pozriete nielen zaujímavo zariadené miestnosti, ale ak sa vám tam veľmi zapáči, mohli by ste sa aj ubytovať. Napriek tomu, že je hrad otvorený pre verejnosť, rodina v ňom zostala naďalej bývať.

 

Majitelia boli šikovní poľovníci

Vďaka svojej polohe bol Egeskov veľmi obľúbený aj medzi poľovníkmi. Všetci majitelia veľmi radi chodievali do lesa a lovili divoké zvieratá. I kvôli tomu verejnosti sprístupnili jednu z najdôležitejších miestností, ktorou je Poľovnícka sála. Tam rodina vystavuje všetky svoje trofeje. Uvidíte vzácne kože, parožie a vypreparované zvery. Súčasťou výstavy je tiež viacero historických zbraní. Medzi najcennejšie kúsky patria trofeje, ktoré sa majiteľom podarilo uloviť počas dovoleniek v Afrike. V spodnej časti návštevníci uvidia ešte aj Žltú miestnosť, ktorá je zariadená honosným nábytkom v štýle Ľudovíta XVI. Zaujímavé je, že do nej nikdy nezaviedli elektrinu. Preto má klasický starobylý luster na sviečky, čo jej dodáva osobitú atmosféru. Nechýbajú ani zlaté zdobené prvky, ktoré dominujú najmä dverám.

 

Domček, ktorý je snom každého dievčatka

Najzaujímavejším bodom prehliadky je miniatúra Titaniin palác. Ide o jeden z najväčších domčekov pre bábiky, po ktorom by túžilo nejedno dievčatko. Jeho autorom je Nevile Wilkinson, ktorý na ňom pracoval neuveriteľných 15 rokov. Údajne sa inšpiroval tajomným palácom panovníčky Titanie, ktorá v minulosti žila v Dubline.

Prekvapí vás svojou detailnosťou. V jednotlivých komnatách sa nachádzajú mini vázy s kvetmi, šperky, nábytok a dokonca zazriete aj korunovačnú miestnosť. Miniatúra je umiestnená uprostred komnaty, takže si ju návštevníci môžu obzrieť z každej strany a obdivovať každú jednu izbu, ktorú vytvoril tento majster.

 

Bábika, ktorá môže zničiť hrad

Súčasťou prehliadky je aj jedna kuriózna vec, ktorou je zvláštna drevená bábika vo veľkosti dieťaťa. Nie je jasné, ako je stará, komu patrila a ako sa dostala na povalu zámku, kde leží na zaprášenom vankúši. Legenda hovorí, že ak by ju odtiaľ niekto vzal, počas vianočného večera by sa celý hrad potopil v jazere.

 

The wooden doll, Egeskov Castle.

Posted by Steffen Aaskoven on Sunday, August 15, 2021

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa