Najväčšie poklady Turecka: Tieto pamiatky sú zapísané na zozname UNESCO

2022-11-11 08:01:00 |   |    | 

Dovolenku v Turecku si nemusíte plánovať len počas leta. V prímorských oblastiach vládne príjemné počasie počas celého roka. I keď sa nepôjdete kúpať, užijete si túto krajinu z úplne iného pohľadu. Naplánujte si cestu po ich pamiatkach alebo prírodných zaujímavostiach, ktoré sú zaradené na zozname UNESCO atrakcií. Dokopy ich je 19 a každá stojí za vašu návštevu.



 

Aphrodisias

V obľúbenej dovolenkovej destinácií Turecko nájdete veľa starovekých pamiatok. Pri meste Karacasu stoja pozostatky bývalého starobylého osídlenia Aphrodisias, ktoré dostalo pomenovanie podľa bohyne Afrodity. Podľa historikov bola táto oblasť osídlená už 5000 rokov pred Kristom. V archeologickom nálezisku sa podarilo odhaliť pozostatky viacerých stavieb, ktoré pochádzali ešte z čias starovekého Grécka. Súčasťou areálu je aj veľký štadión, ktorý využívali na organizovanie športových podujatí, divadla alebo iného programu. V tých časoch sa tam zmestilo až 30 000 ľudí. Keďže je mesto úzko prepojené s Afroditou, je jej zasvätený aj jeden z chrámov. Po dlhé roky patrilo medzi najposvätnejšie miesta, kam cestovalo veľa pútnikov. Spomedzi ďalších zaujímavostí uvidíte v tomto areáli napríklad sochy gréckych bohov, pozostatky školy a niektorých obydlí a navštíviť môžete aj múzeum, kde vystavujú všetky vzácne predmety z vykopávok.

 

Safranbolu

Počas vašich potuliek zájdite aj do mesta Safranbolu. To sa na zoznam UNESCO dostalo vďaka tomu, že sa tam podarilo uchovať veľa príkladov osmanskej architektúry. Už aj samotné rozloženie ulíc a hlavných stavieb je vzácnou ukážkou toho, ako kedysi fungovali takéto sídla. Safranbolu sa podarilo prosperovať vďaka tomu, že sa nachádzal priamo na dôležitej obchodnej ceste. Práve tadiaľ prechádzala trasa, po ktorej chodievali obchodníci z Orientu do Európy a v meste sa zastavovali oddýchnuť si a občerstviť sa. Dodnes sa dokonca podarilo zachovať až 2000 pôvodných domov. Vďaka tomu sa stalo otvoreným múzeom, kde sa stačí prejsť po jeho uličkách, aby ste sa naučili niečo viac o architektúre, ktorá kedysi prevládala v Turecku. Na zozname UNESCO sa nachádza aj trhovisko v centre mesta a taktiež blízke vinice.

 

Ani

Veľmi zaujímavou atrakciou je mesto Ani. V minulosti o ňom hovorievali, že je mestom tisíc a jedného kostola. Hlavný rozmach zažilo počas 5. storočia a v čase najväčšej slávy tam žilo dokonca až 100 000 obyvateľov. Ani leží v blízkosti hraníc s Arménskom a v blízkosti mesta prechádzala Hodvábna cesta, takže opäť mohli ťažiť z výhodnej polohy. Až dodnes sa tam podarilo uchovať niekoľko významných svätostánkov. Poprechádzajte sa regiónom s množstvom historických stavieb, ktoré vám odhalia nové tajomstvá tureckej kultúry.

 

Mešita Selimiye v Edirne

Panoráme bývalého osmanského hlavného mesta Edirne dominuje mešita s jednou veľkou kupolou a štyrmi štíhlymi minaretmi. Jej architektom bol najslávnejší osmanský architekt 16. storočia Sinan, ktorý považoval komplex, doplnený tiež školami, krytým trhom a knižnicou, za svoje najlepšie dielo.

 

Trója

O legendárnej Tróji ste už zrejme počuli veľa historiek, ktorým nepochybne dominovala tá o trójskom koňovi. Možno však neviete, že v Turecku sa dodnes nachádza oblasť, kde sa toto mestečko rozprestieralo. Patrí k najslávnejším archeologickým oblastiam v krajine. Podľa odhadov bolo osídlené pred viac ako 4000 rokmi a v súčasnosti sa tam nachádza archeologické nálezisko. Väčšina areálu je prístupná pre verejnosť. Vonku nájdete pozostatky základov, ale v interiéri sa už môžete tešiť na Trójske múzeum, v ktorom združili všetky predmety, ktoré našli počas skúmania tohto regiónu. Otvorené je len od roku 2018 a patrí medzi najmodernejšie historické múzeá v krajine.

 

Chatušaš

Kedysi hlavné mesto Chetitskej ríše sa nachádza v blízkosti tureckého mesta Boğazkale na severovýchode strednej Anatólie. Chetiti tu vybudovali v 2. tisícročí pred Kr. mocnú ríšu, ktorá o vládu súperila so samotným Egyptom. Rozhodne pritom neťahali za kratší koniec. Vynikali vo vojenskom umení a stratégii a ich silnou zbraňou boli aj bojové vozy a fortifikácie, ktorých dômyselnú konštrukciu môžu turisti obdivovať aj dnes.

 

Historické centrum Istanbulu

Na zoznam UNESCO sa vďaka svojej rozmanitosti a kráse dostal aj Istanbul. Zapísali ho tam najmä kvôli vysokej koncentrácii pamiatok, ktoré sú sústredené okolo historického centra. Medzi najkrajšie atrakcie patrí napríklad Modrá mešita, hárem v Topkapi paláci, ale aj dobre známa Hagia Sofia. Zaujímavé sú tiež ostatné budovy v centre, kde už dnes sídlia obchody alebo rôzne služby.

 

Kapadokia

Kapadokia je jednou z najkrajších a najnavštevovanejších lokalít. Sopečná krajina láka na skalné útvary, zvané komíny a v nich vybudované skalné obydlia, podzemné mestá a viac ako tisíc kostolov a kaplniek s farebnými freskami. K najpopulárnejším a najvyhľadávanejším oblastiam patrí Göreme a Kaymakli. Turisti by nemali vynechať ani skalné mestečko Cavusin či lokalitu Zelve s atrakciami, ku ktorým patrí populárna skala v tvare ťavy a Múzeum pod otvoreným nebom. Populárnou aktivitou je let balónom, ktorý ponúka nezabudnuteľný pohľad na túto lokalitu z vtáčej perspektívy.

 

Hierapolis a Pamukkale

Pamukkale je malebná oblasť, kde na povrch vyvierajú termálne pramene s priaznivými účinkami na reumatické a nervové ochorenia. Vďaka po skalách stekajúcej vode vzniká travertín a mnohé kaskády, terasy a jazierka. Nad „bavlneným hradom“ stoja pozostatky antického mesta Hierapolis s ruinami divadla, agory, mestskej brány, ulice s chrámami aj rímskymi kúpeľmi, ktoré do Zoznamu UNESCO  zapísali už v roku 1988.

 

Efez

V minulosti bol Efez jedným z najväčších gréckych antických miest. Rozprestieral sa na obrovskej ploche, z ktorej sa však už dnes uchovalo len veľmi málo. Vidieť môžete napríklad kedysi najväčšie divadlo na svete, kde sa konali pútavé predstavenia, ale aj súboje gladiátorov. Do amfiteátra sa naraz vošlo až 24 000 ľudí. Pri ňom sa nachádzala veľmi vzácna knižnica, ktorá obsahovala literárne skvosty tej éry. Z nej sa podarilo uchovať už len ruiny. Ďalej pri prechádzke týmto pútavým komplexom uvidíte pozostatky obydlí, chrámu a úžitkových budov. Podľa legendy mal práve na tomto mieste spísať Ján všetky štyri evanjeliá a kvôli tomu je Efez vyhľadávaný aj kresťanskými veriacimi.

 

Çatalhöyük

Çatalhöyük je rozsiahle nálezisko neolitického sídla v južnej Anatólii, ktoré existovalo približne v rokoch 7500 až 6400 pred Kristom a svoj vrchol dosiahlo okolo roku 7000 pred Kristom. Už pred dobou bronzovou boli mohylové sídliská opustené, dnes však môžete juhovýchodne od dnešného mesta Konya vidieť ich ostatky.

 

Pergamon

Staroveké mesto Pergamon leží na úpätí hôr nad dnešným mestom Bergama. Za obdiv tu stojí zrekonštruovaný Trajánov chrám, zvyšky Diovho oltáru, najstrmšie divadlo antického sveta a druhá najväčšia antická knižnica. Z egyptskej Alexandrie sa do Pergamonu dovážal papyrus, no jedného dňa Egypťania dodávky zastavili. Miestni tak začali na výrobu média na písanie používať ovčiu alebo koziu kožu. Dodnes tento produkt poznáme ako pergamen.

 

Göbekli Tepe

Göbekli Tepe, v preklade pupočný vrch, je najstarší chrám na svete. Nachádza sa v juhovýchodnom Turecku a predpokladá sa, že bol postavený prvými kočovníkmi v tejto oblasti 8 tisíc rokov pred naším letopočtom. Jeho objavenie vyvolalo senzáciu, pretože sa dovtedy nepredpokladalo, že by boli ľudia schopní postaviť takú veľkú stavbu.

 

Nemrut Dag

Nemrut Dag je 2150-metrový vrch v juhovýchodnej Anatólii, na ktorom nechal v rokoch 69 až 34 pred Kr. kráľ Antiochios I., panovník Kommageny, postaviť obrovské, až 9 metrov vysoké sochy bohov. Seba zaradil medzi nich. Turistov sem však okrem tohto pozoruhodného príbehu a starých pamiatok láka aj výhľad. Najmä počas východu a západu slnka ponúka nezabudnuteľný zážitok.

 

Xanthos-Letoon

Letoon, niekedy po latinsky Letoum, bola svätyňa neďaleko starovekého mesta Xanthos v Lýkii (Lýcii). Jedno z najvýznamnejších náboženských centier v regióne však nikdy nebolo plne obývané. Archeologické nálezy na mieste pochádzajú z konca šiesteho storočia pred Kristom a patria medzi ne chrámy Leta, Apollo a Artemis, ako aj ruiny kláštora, fontána a rímske divadlo.

 

Divrigi

Neveľké mesto Divriği, kedysi známe aj ako Tephrike, sa na zoznam UNESCO dostalo vďaka komplexu mešity a nemocnice (Darüşşifa), ktorý bol postavený v rokoch 1228 až 1229. Nádherné kamenorezbárske práce ho radia medzi najvýznamnejšie diela architektúry v celej Malej Ázii.

 

Bursa a Cumalikizik

Od roku 2014 je na zozname Svetového dedičstva zapísaná aj mesto Bursa a neďaleká dedina Cumalikizik, ktorá je akýmsi živým skanzenom. Založili ju už v 13. storočí, no dodnes v nej domáci žijú pôvodným spôsobom. V chránenej zóne sa nachádza 240 domov z dreva a nepálených tehál, z ktorých väčšina je obývaná, ale aj mešita, verejné kúpele a fontána.

 

Pevnosť Diyarbakir a záhrady Hevsel

Opevnené mesto Diyarbakır bolo dôležitým centrom od helenistického, cez rímske, byzantské, islamské a osmanské obdobie až po súčasnosť. Chránená lokalita zahŕňa hrad İçkale a 5,8 kilometra dlhé mestské hradby s početnými vežami, bránami a 63 nápismi. Súčasťou lokality sú aj záhrady Hevsel, ktoré predstavujú zelené spojenie medzi mestom a riekou Tigris, zásobujúce obyvateľov potravinami a vodou, a ďalej vodný zdroj Anzele a Desaťoký most.

 

Mohyla Arslantepe

30 metrov vysoká mohyla Arslantepe je významným archeologickým náleziskom, ktoré bolo obývané od 6. tisícročia pred Kristom do 11. storočia nášho letopočtu. V 5. až 6. storočí sa tu nachádzala rímska dedina a neskôr byzantská nekropola (cintorín). Pri vykopávkach sa našiel aj chrám a palác zo 4. tisícročia pred Kristom a viac ako dvetisíc odtlačkov pečatí, ktoré potvrdzujú, že Arslantepe bolo náboženským a kultúrnym centrom, kde sa zrodila aristokracia a v tom čase vznikla prvá štátna forma.

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa