Bodrum - turecká perla s gréckym nádychom

2022-08-17 10:00:00 |   |    | 

Bodrum je jednou z najvychytenejších tureckých destinácií. Okrem luxusných hotelov, nádherného pobrežia a viacero možností na vodné aktivity sa však táto oblasť vyznačuje aj širokou ponukou výletov. Priamo v Bodrume alebo na jeho predmestiach sa nachádzajú zaujímavosti, ktoré zvládnete navštíviť aj sami len za pomoci mestskej dopravy. Alebo si objednajte niektorý z platených výletov, počas ktorých preskúmate tieto lokality so sprievodcom.



 

Hrad svätého Petra

Jednou z hlavných dominánt mesta je hrad svätého Petra, ktorý sa nachádza v centre priamo pri pobreží. Postavili ho v prvej polovici 15. storočia a za jeho vznikom stál rytiersky rád, ktorý mal členov z rôznych krajín. Pôvodne táto stavba slúžila na obranu, aby chránila hranice krajiny. Jednotlivé veže potom dostali na starosť vždy skupinky podľa rôznych národností. Kvôli tomu ich potom pomenovali napríklad francúzska a anglická, podľa pôvodu rytierov, ktorí to tam mali pod patronátom. Hrad sa podarilo uchrániť až do momentu, keď krajinu napadli vojaci sultána Süleymana. Keď sa dostal do rúk Turkov, tí sa ho rozhodli kompletne prerobiť. Okrem iného tam pridali novú časť, v ktorej vybudovali mešitu. Aj takýmto spôsobom chceli prejaviť svoju dominanciu a nadvládu nad týmto územím. V súčasnosti slúžia hradby ako nádherná vyhliadka a v interiéri sa nachádza múzeum o dejinách mesta.

 

Halikarnass

V časti Halikarnass nájdete hneď dve historicky cenné zaujímavosti. Prvou z nich je amfiteáter, ktorý sa využíval ako divadlo gréckeho štýlu. Postavili ho v 2. storočí a podarilo sa ho uchovať v dosť dobrom stave. V čase najväčšej slávy tam mohlo prísť až 13 000 divákov. Dokonca ešte aj dnes ho párkrát ročne využívajú na organizovanie kultúrnych podujatí. Z najvyšších miest na sedenie máte zároveň nádherný výhľad na more, čo prináša úžasný zážitok. Druhou zaujímavosťou je mauzóleum, ktoré postavili v 4. storočí pred Kristom a patrilo medzi sedem divov starovekého sveta. Pôvodnú budovu sa nepodarilo uchovať v dobrom stave, pretože oblasť zasiahli až dve veľké zemetrasenia. Viacero sôch odtiaľ presunuli do hradu, ale aj miestneho múzea.

 

Historické centrum Bodrumu

Pekný výlet si môžete spraviť aj do historického centra Bodrumu. Oproti modernej časti, do ktorej patria i veľkolepé rezorty, vás táto oblasť vezme na peknú prechádzku dejinami. Staré ulice plné zachovaných budov miestami pripomínajú niektoré grécke ostrovy a domáci obyvatelia majú navyše radi veľa zelene, takže okenice i vchody zdobia množstvom kvetov a rastliniek. Odtiaľto sa dostanete až do prístavu, kde si môžete pozrieť rybárske lode s ich úlovkami. Tie potom zasielajú priamo do reštaurácií, v ktorých si už môžete pochutnať na miestnych špecialitách alebo si ich dáte jednoducho upravené na grile.

 

Západ slnka pri veterných mlynoch

Pri pobreží Bodrumu nájdete niekoľko veterných mlynov, ktoré vás taktiež pomyselne svojou atmosférou prenesú do Grécka. Postavené sú na útesoch, odkiaľ máte perfektný výhľad na pláže a more. Ak si chcete dopriať originálny zážitok, zájdite tam počas západu slnka, keď sa vám naskytne jedna z najkrajších scenérií. Toto miesto je ľahko prístupné. Až takmer na vrchol sa dostanete dokonca aj autom, takže si odtiaľ môžete užiť pekný výhľad, i keď máte dieťa v kočíku. Pokiaľ si chcete dopriať príjemnú prechádzku, tak priamo z prístavu vedie jednoduchý, dva kilometre dlhý chodník, ktorý vás vyvedie priamo k prvým veterným mlynom.

 

Bodrumský prístav

Obľúbeným miestom na prechádzky je aj Bodrumský prístav. Podľa historických podkladov ho využívajú už viac ako 3000 rokov. Začína sa pri hrade a potom prechádza smerom k centru. V súčasnosti tam parkuje veľa súkromných lodí, ale aj výletné, ktoré vás vezmú na plavbu popri pobreží a pripravia vám zaujímavý program.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa