Sixtínska kaplnka východného bloku: Kostoly na severe Rumunska ohurujú svojou farebnosťou

2024-03-31 00:00:00 |   |    | 

Moldavskému kniežaťu Štefanovi III. tečie do topánok. V sústavných vojnách s Turkami ťahá za kratší koniec. Keď už nevie, kadiaľ kam, vydáva sa za pustovníkom Danielom so žiadosťou o radu. „Za každé víťazstvo postavím kostol,“ sľubuje potom po návšteve svätého muža.



 

Svoje slovo Štefan III. Veľký (1433-1504) splní. Prvý taký pravoslávny kostol necháva na severe dnešného Rumunska vystavať vo Voronete roku 1488. Postupne k nemu pribudnú ďalšie. Všetky sú vybudované na podobnom princípe.

Stávajú sa súčasťou opevneného kláštora, ide o jednoloďové stavby s tromi apsidami orientovanými na východ a s malou polygonálnou vežou. Navonok žiadne grandiózne projekty, kde sa miešajú gotické prvky s nastupujúcou renesanciou.

To, čím vynikajú, je však ich výzdoba, inšpirovaná byzantským umením. Vonkajšie aj vnútorné steny týchto kostolov zdobia komplikované fresky, ktorým dominuje modrá farba. Zachytávajú biblické výjavy a na vonkajších stenách svätostánkov ich pred vplyvmi počasia chránia výrazné presahy striech.

Nápaditosť fresiek je taká, že sa konkrétne kostol vo Voronete prezýva „Sixtínska kaplnka východu“. Spoločne s ďalšími siedmimi svätostánkami v historickej oblasti Bukoviny, pochádzajúcimi z 15. a 16. storočia, je dnes na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Ilona Kučerová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa