Zabudnite na Draculu: Najkrajšie zámky v Rumunsku lákajú svojou krásou, nie beštiami z minulosti

2023-09-20 00:00:00 |   |    | 

V súvislosti s dovolenkou v Rumunsku sa najčastejšie skloňuje hrad Bran. Ten sa preslávil vďaka legende o Drakulovi. Lenže popri tejto známej pamiatke ako keby sa úplne zabudlo na množstvo nádherných hradov a zámkov, ktoré sa podarilo uchovať v tejto krajine. Mnohé sú spájané aj so zaujímavými legendami alebo príbehmi o tom, ako vznikli.



 

Hrad Hunedoara

Zatiaľ čo turisti sa hrnú najmä na Bran, Rumuni uprednostňujú skôr hrad Hunedoara, ktorý patrí medzi najväčšie panské sídla v Európe. Je tiež najväčšou stredovekou pamiatkou v krajine a domáci ho zaradili aj medzi sedem rumunských zázrakov. Hrad postavili ho v 15. storočí a o dvesto rokov neskôr prešiel veľkou rekonštrukciou. Zvonku vyzerá ako rozprávkový zámok, preto je veľmi obľúbený aj u detí. V minulosti patril uhorským kráľom, ktorí ho využívali ako jedno zo svojich dovolenkových sídiel. K jeho najznámejším majiteľom patril Matej Korvín, a tak ho poznáme aj pod názvom Korvínov hrad. Aj on je spätý s kniežaťom Vladom III., ktorého volali Drakula. Podľa legiend bol práve na tomto mieste niekoľko rokov väznený a za jeho múrmi ho kruto mučili, preto vraj skrývajú mnohé temné tajomstvá.

 

Zámok Cantacuzino

Keď máte doma tínedžerov a radi by ste na nich zapôsobili, vezmite ich na výlet do zámku Cantacuzino. Práve na tomto mieste sa totiž natáčal obľúbený seriál Wednesday, keď do jeho priestorov filmári umiestnili školu Nevermore. Zámok patrí medzi mladšie stavby tohto druhu nielen v krajine, ale aj v Európe. Dokončený bol len v roku 1911 na objednávku významného rumunského politika Cantacuzinoa, podľa ktorého aj dostal svoje meno. Prvý majiteľ si ho však veľmi neužil, už dva roky po jeho dostavaní zomrel. V súčasnosti sa v hrade nachádza štýlová reštaurácia a veľká galéria, keďže táto rodina mala vždy veľmi blízko k umeniu. Uvidíte tam diela Picassa, Dalího i Van Gogha. Počas prehliadky sa prejdete aj po zvyšných miestnostiach, ktoré slúžili na súkromné účely. V nich môžete pozerať okázalý štýl pôvodného majiteľa, ktorý sa nebál zariskovať a pri zariaďovaní využil aj viacero provokatívnych prvkov, ktoré skĺbil do zaujímavého dizajnu.

 

Zámok Bethlen

Keby sa v minulosti nestali niektoré smutné udalosti, v Rumunsku by mali hrad svetového významu. Bethlen postavili medzi 16. a 17. storočím podľa vzoru francúzskeho zámku Chambord. Jeho majiteľom bol vojvoda Stefan Bethlen, ktorého rodina ho po celý čas zveľaďovala a urobila z neho jeden z najkrajších hradov v celej krajine. Vo svojej zbierke mali mnoho vzácnych umeleckých diel a nábytok patril k tomu najlepšiemu, čo sa dalo zohnať. Lenže potom prišli svetové vojny a vláda komunizmu. Počas týchto dvoch období rozkradli všetok inventár a zámok zostal zdevastovaný. Neskôr sa ho podarilo obnoviť, ale už sa doňho nevrátilo pôvodné zariadenie.

 

Hrad Bánffy

Ešte horší osud postihol hrad Bánffy, ktorý kedysi prezývali Versailles Transylvánie. V 18. storočí ho postavil viedenský architekt, ktorý z neho urobil perlu medzi šľachtickými sídlami. jPočas druhej svetovej vojny však eho majiteľ gróf Miklós Bánffy inicioval rokovania medzi vládami Rumunsku a Maďarska s cieľom dohodnúť ich spojenie proti Nemecku a nacistickí vojaci z pomsty zdevastovali zariadenie, knižnicu aj galériu zámku. Poslednú ranu mu zasadilo nakrúcanie filmu, pri ktorom došlo k požiaru. Hoci sa už zámok nepodarilo zrekonštruovať, jeho ruiny si stále chodí obzerať množstvo turistov.

 

Zámok Sturdza

V Rumunsku nájdete viacero romanticky pôsobiacich zámkov. K takým patrí aj Sturdza v mestečku Miclauseni. Svoje pomenovanie dostal podľa rodiny s moldavskými koreňmi, ktorá ho nechala postaviť na prelome 17. a 18. storočia. Sturdzovci mali od začiatku ako hlavný cieľ, že ho chcú urobiť čo najveľkolepejší, aby ohromili všetkých hostí. Neskôr prešiel viacerými rekonštrukciami a dnešná podoba  nesie prvky neogotického štýlu. Počas 1. svetovej vojny zámok slúžil ako nemocnica a v 2. svetovej tam zase väznili nemeckých vojakov. Istý čas bol v zámku aj kláštor, neskôr opravili poškodené časti a sprístupnili verejnosti.

Castelul Sturdza din Miclăușeni.jpg

By Cezar Suceveanu. Original uploader was <a href="https://ro.wikipedia.org/wiki/User:Cezarika1" class="extiw" title="ro:User:Cezarika1">Cezarika1</a> at <a class="external text" href="https://ro.wikipedia.org">ro.wikipedia</a> - Transferred from <a class="external text" href="https://ro.wikipedia.org">ro.wikipedia</a>; transfer was made by <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Gik%C3%BC" title="User:Gikü">User:Gikü</a>., CC BY 2.5, Link

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa