Hlohovec

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Hlohovec



 

Hlohovec bol už oddávna strategickým bodom. Ležal na obchodnej ceste spájajúcej Ponitrie a bol vstupnou bránou do Nitrianskeho kniežatstva zo západu. Už v  2. pol. 9. storočia tu založili hrad, pod ktorým sa rozvíjala osada. Veľkú ranu jej sľubnému rozvoju však prinieslo 13. storočia. V rokoch 1241  a 1242 vpadlo do Uhorska tatárske (mongolské) vojsko a nemilosrdne ničilo usadlosti, vypaľovalo dediny a vraždilo obyvateľov.  Hrad ich náporu zrejme odolal, ale podhradská osada bola zničená a vypálená. Po odchode Tatárov v lete 1242 však došlo k prílivu nového obyvateľstva a osídlenie sa opäť rozrástlo tak, že v roku 1362 získal Hlohovec od kráľa Ľudovíta I. povolenie právo konať slobodné výročné trhy

V roku 1530 však nastala ďalšia katastrofa. Turkotatárske hordy prekročili Dunaj a od Nitry prenikli cez Hlohovec na juhozápadné Slovensko. Výsledok útoku bol fatálny. Keď sa zemepán Thurzo vracal po pominutí nebezpečenstva na hrad, popri ceste jeho šafár napočítal niekoľko stoviek tiel pozabíjaných detí. Pustošenie Turkov prinútilo obyvateľov Hlohovca poprepájať pivnice domov únikovými chodbami, ktorými by mohli v čase nebezpečenstva uniknúť. V tomto čase vznikol pod Hlohovcom systém provizórnych podzemných únikových ciest. Navyše celé námestie Hlohovčania dôkladne opevnili vežami a hradbou, čím vzniklo vo vnútri mesta akési dočasné refúgium. Z neho sa však do roku 1888 zachovala len tzv. Lehelova veža.

Po upokojení situácie sa Hlohovec stal typickým poľnohospodárskym mestom s rozsiahlymi vinicami, mlynmi a najväčšími trhmi s dobytkom v Hornom Uhorsku. Od polovice 19. storočia bol administratívnym a priemyselným centrom regiónu. Názov mesta je odvodený od kríku hloh, ktorý rastie v jeho okolí. Nazýva sa aj „mestom ruží,“ pretože po celom Hlohovci nájdete množstvo nádherných záhonov s týmito kvetmi.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Hlohovci

 

PARKOVANIE

Poplatok za parkovanie vozidiel sa v Hlohovci uhrádza na parkoviskách na Námestí sv. Michala a na Ulici M. R. Štefánika. Parkovisko je spoplatnené počas pracovných dní v čase od 8:00 do 16:30, pričom cena parkovného je  0,50 EUR na hodinu. Parkovné sa platí v automatoch, ktoré sa na parkoviskách nachádzajú.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Hlohovci online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Hlohovský zámok a park - známa a turisticky atraktívna pamiatka, nachádzajúca sa na juhozápad od mesta. V jeho blízkosti návštevníci nájdu rozsiahly anglický park s francúzskymi terasami. Na jeho mieste stal pôvodne stredoveký hrad, dnešný zámok si zachoval jeho podstatu, hoci dnes je skôr renesančného charakteru.

Empírové divadlo - jediné zachované šľachtické divadlo v strednej Európe, ktoré funguje dodnes. Divadlo bolo postavené v areáli Hlohoveckého zámku grófom Jozefom Erdödym v roku 1802 pri príležitosti návštevy cisára Františka II. Otvárací koncert preňho odohral Ludwig van Beethoven. Návštevu svetoznámeho hudobného skladateľa pripomína pomník s bustou umiestnený pred budovou divadla.

Námestie svätého Michala - dominantou centrálnej zóny mesta je farský kostol zasvätený sv. Michalovi Archanjelovi. Kostol je spomínaný už v roku 1242, vrchnú časť veže v roku 1610 nadstavili ako pozorovateľňu. V súčasnosti je veža kostola prístupná verejnosti. Návštevníkov poteší výhľadom na mesto i široké okolie z 27-metrovej výšky. Vedľa kostola sa nachádza kaplnka sv. Anny z 18. storočia, ktorá pôvodne slúžila ako osárium (kostnica). V blízkosti námestia je zaujímavá stavba kostolíka sv. Ducha a špitálika pochádzajúca zo 14. storočia. Najvýznamnejšou profánnou pamiatkou námestia je budova Hotela Jeleň, v jadre gotická stavba, spomínaná už v roku 1400. Kongresovú sálu hotela zdobí cenná stropová maľba empírového charakteru z 19. storočia.

Vlastivedné múzeum – založené v roku 1959, ponúka typický regionálno-vlastivedný charakter. Nájdeme v ňom historické, archeologické, národopisné, ale aj botanické a zoologické zbierky. Múzeum sídli v objekte františkánskeho kláštora, najcennejším priestorom je refektár, pôvodne mníšska jedáleň.

Hvezdáreň a planetárium M. R. Štefánika - disponuje druhým najväčším ďalekohľadom na Slovensku. Od júla 2019 tiež ponúka hemisférické „fulldome“ projekcie vytvorené v rozlíšení 4K v zmodernizovanom digitálnom planetáriu. Takmer 20 000 návštevníkov sem ročne príde pozorovať hviezdnu oblohu alebo na projekcie so simuláciami pohybu hviezdnej oblohy a ďalšie podujatia.

 

VOĽNÝ ČAS

Vyhliadka Šianec - je dostupná pešo od Empírového divadla po Šomodskej ulici ponad altánok „Urbánok“, alebo autom po ceste II/507 smerom na Bojničky. Odmenou za výstup do výšky 296 metrov vám bude nádherná panoráma nielen mesta, ale celého regiónu ponad Dolnovážsku nivu až po Malé Karpaty, Trnavskú tabuľu, Biele Karpaty a mestá a dedinky od Trnavy až po Piešťany.

Náučný chodník Sedliská - vedie prírodnou rezerváciou Sedliská, ktorá je dominantou južného výbežku Považského Inovca hneď za mestom. Odlesnený svah Sedlísk býva na jar zakvitnutý najmä hlaváčikom jarným a poniklecom veľkokvetým, aj preto si územie rezervácie s rozlohou šesť hektárov vyslúžilo zľudovené pomenovanie „Poniklecová lúčka“ a plocha areálu je považovaná za významný biotop suchomilného a teplomilného rastlinstva a živočíšstva.

Nábrežie Váhu - po takmer osemkilometrovom cyklochodníku na ľavej strane Váhu sa pohodlne dostanete z jedného konca mesta na druhý. Z hrádze sa môžete odpojiť a zísť priamo na kúpalisko, do Zámockého parku, zašportovať si na workoutovom ihrisku v parku neďaleko cestného mosta alebo zájsť na futbal či hádzanú, ktorých domovské stánky ležia tiež pri Váhu. Nábrežie je rovnako ideálnym miestom na prechádzku pri vode či výlet do prírody.

Mestské kúpalisko - návštevníkom je k dispozícií veľký plavecký bazén, detský bazén, bufet a športoviská, ktoré sa dajú využiť aj mimo letnej sezóny. V areáli sa nachádzajú ihriská pre plážové športy – volejbal a futbal, workoutové, detské aj minigolfové ihrisko.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Kaplath – renesančný kaštieľ v neďalekých Koplotovciach, ktorý dnes slúži ako hotel. Rok vzniku nie je známy, prvá písomná zmienka ale pochádza z 15. soročia, kedy bol pôvodný kaštieľ prestavaný.

Vodná nádrž Buková - voda z nádrže sa využíva najmä na zavlažovanie nižšie položených dedín, ale počas letných mesiacov je populárna ako turistické centrum. Bukovú s obľubou navštevujú rybári, ale aj všetci tí, ktorí uprednostňujú kúpanie v prírodných vodných nádržiach.

Kaštieľ v Dolnej Krupej - je spojený s rodinou Brunsvik. V rokoch 1749–1756 si tu nechali postaviť prvý kaštieľ v barokovom slohu, v roku 1813 ho však prebudovali, vďaka čomu dnes patrí medzi najkrajšie príklady vidieckej klasicistickej architektúry na Slovensku. Majitelia nezabúdali ani na okolie a kaštieľ postupne obklopila kópia ideálnej antickej krajiny. V rokoch 1800, 1801 a 1806 ho navštevoval aj hudobný skladateľ Ludwig van Beethoven, ktorý vyučoval hudbu netere grófa Jozefa Brunsvika.

Smolenice - preslávil najmä romantický zímok. Aj keď sú jeho počiatky nejasné, pravdepodobne vznikol v 14. storočí ako strážny hrad v súvislosti s husitskými vpádmi do Uhorska. Po viacerých majiteľoch ho od roku 1777 vlastnili Pálffyovci, ktorí ho na začiatku 20. storočia romanticky prestavali podľa stredofrancúzskych zámkov. Romantický vzhľad zámku zvýrazňuje okolitý prírodno-krajinársky anglický park, ktorý voľne prechádza do hustého malokarpatského lesa. S návštevou zámku môžeme spojiť aj výstup na najvyšší vrch Malých Karpát – Záruby (767 m). Turistická značka totiž vedie okolo neho. Zo Smoleníc sa môžeme dostať k zámku od kostola po žlto alebo modro značkovanej asfaltovej ceste, ktorá vedie okolo futbalového ihriska a jazierka v zámockom parku.

Jaskyňa Driny - jediná sprístupnená jaskyňa na západnom Slovensku. Podzemné priestory dekoruje bohatá sintrová výplň, pre ktorú sú typické záclony so zúbkovitým lemovaním.

Križovany nad Dudváhom - najstaršou a najhodnotnejšou pamiatkou je románska rotunda pochádzajúca pravdepodobne z obdobia pred rokom 1246.

Nitrianska Blatnica - pútnické miesto pri rotunde sv. Juraja, ktorá je zrejme najstaršou cirkevnou stojacou stavbou na Slovensku i v strednej Európe, postavenou ešte pred vznikom Veľkej Moravy. Stavba bola obnovená v 16. storočí, kedy k nej bola dobudovaná aj pustovňa.

Zrúcanina kostola Katarínka - romantické ruiny uprostred lesa. Prvá písomná zmienka o Katarínke pochádza z 15. storočia. Kláštor sa postupne rozrastal, v roku 1786 ho však zrušili a odvtedy chátral. Viacero pôvodných budov sa zrútilo a podarilo sa uchovať len hlavý kostol s vežičkou. K tejto pamiatke sa dostanete z Naháča alebo Dechtíc po vyznačenej turistickej trase. Cesta tam trvá približne jednu hodinu.

Dechtice - okrem výletu ku Katarínke láka aj na kostol všetkých svätých, často označovaný aj ako rotunda, postavený z tehál – plevoviek v roku 1172. V obci sa nachádza aj národná kultúrna pamiatka Mudrochov vodný mlyn pravdepodobne z prelomu 18. a 19. storočia.

Dobrá Voda - je známa predovšetkým ako pôsobisko najvýznamnejšieho bernolákovského básnika Jána Hollého. Červeno značkovaná turistická trasa Štefánikovej magistrály míňa severne od nej rozvaliny hradu Dobrá Voda z 13. storočia.

Pútnické miesto Trstín-Hájiček - kostol je známy už od 13. storočia a dodnes sa pri ňom stretávajú na sviatok Nanebovzatia na púti veriaci, aby sa modlili k Bohorodičke.

Chtelnica - pôvodne renesančný kaštieľ z konca 16. storočia v roku 1769 rozsiahlo prestavaný v barokovom štýle. V pivničných priestoroch sa nachádza regionálne múzeum, v severnom pavilóne vznikla Malokarpatská galéria.

Vrbové - malebné mestečko, ktoré bolo rodiskom Mórica Beňovského. Vidieť môžete jeho rodný dom - kúriu, ale aj kostol sv. Martina zo 14. storočia, šikmú vežu pri kostole, ale aj nádhernú, hoci neudržiavanú, budovu synagógy v maurskom slohu.

Piešťany - kúpeľné mesto s liečivými termálnymi prameňmi.

Nitra - šieste najväčšie mesto Slovenska.

Trnava - siedme najväčšie mesto Slovenska, prezývané vďaka množstvu kostolov "Malý Rím".

Kostol svätého Michala Archanjela v Dražovciach - turistická ikona nitrianskeho kraja z 12. storočia.

Čertova pec, Radošina - veľmi vzácna, ale pre Slovákov málo známa jaskyňa Čertova pec bola podľa archeológov využívaná už v čase doby kamennej. Vtedy tu neandertálci našli svoj domov, odkiaľ chodili na lov a skúmali blízke okolie. Jaskyňa je dlhá 27 metrov a je celá priechodná.

 

INTERNET

https://www.hlohovec.sk/

https://www.hlohovecko.sk/?m=forum

 

APLIKÁCIE

Hlohovec Castle  - vydajte sa pomocou aplikácie na virtuálnu prehliadku a zámocky poznávací okruh. V aplikácii tiež nájdete fotogalériu zámku, spolu s videami z drona

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa