Viete ako sa správne pobaliť? Poradíme vám niekoľko tipov

2014-08-07 09:00:00 |   |    | 

Každý cestovateľ vám povie, že jednou z dôležitých vecí týkajúcich sa potulovania po svete, je správne balenie. Nesmiete zabudnúť na nič dôležité, musíte to vedieť dobre poskladať do vaku alebo kufra a ešte k tomu ak nechcete platiť naviac, musíte myslieť aj na váhové obmedzenia leteckých spoločností. Takže by ste si mohli už od prvého momentu užívať len pohodlné chvíľky a nezaťažovať sa batožinou, prinášame vám niekoľko dôležitých rád.



Cesta autom

 

V podstate týmto získavate najlepšiu možnosť z hľadiska balenia. Obmedziť vás môže len priestor, no i tak budete oproti ostatným dopravným prostriedkom stále vo výhode. Odporúčame vám zobrať si so sebou prenosnú chladničku. Môžete si tam vložiť občerstvenie na cestu, ale ju najmä využiť na spiatočnej ceste, keď si budete chcieť priniesť nejaké tunajšie pochúťky. Na cestu si nezabudnite pripraviť dostatok jedla, nápojov, i keď sú horúčavy, pridajte aj deku a baterku. Nikdy totiž neviete, či neuviaznete v kolónach alebo pri nejakej náročnejšej autonehode, kde budete musieť čakať aj niekoľko hodín.

 

Dovolenka s deťmi

 

Ako prvé premýšľajte o ceste. Zoberte so sebou nejaké hračky alebo tablet s rozprávkami, aby ste ich dokázali zabaviť, inak budú nervózne. Počet hračiek určite s rozumom, pretože radšej im môžete kúpiť niečo na dovolenke a aspoň si odtiaľ donesú pamiatku. Potom nezabúdajte aj na potrebné lieky, keby mali nejaké zdravotné problémy. Pokiaľ idete k moru, nebudete potrebovať veľa oblečenia, pretože i tak väčšinu času strávia vo vode. No a zabudnúť nemôžete na dobrý opaľovací krém.

 

Pobyt v apartmánoch

 

Ideálna kombinácia je, ak sa tam presúvate autom. Aj keď máte totiž zaplatený vybavený apartmán, musíte myslieť na to, koľko hostí sa rezortom premelie. A tak je vhodné pribaliť si do kufra aj jeden hrniec a panvičku, keby tie na mieste neboli v dobrom stave. Zistite si vopred ceny vo vašej destinácii. Často sa neoplatí brať potraviny so sebou, pretože v miestnych supermarketoch sú ceny veľmi podobné. Ak si plánujete variť, nezabudnite ani na základné pochutiny ako soľ, bylinky a korenie, pretože tie tam nenájdete a najmä hneď po príchode nebudete musieť hľadať v obchodoch všetky drobnosti.

 

Pobyt v hoteloch

 

Osuška nám v batožine zaberie vždy veľa miesta. A taktiež má váhu, za ktorú by sme si do tašky vložili pár tričiek. Takže keď budete bývať v hoteli a nie v nejakom inom ubytovaní, môžete sa spoľahnúť, že uterák budete mať na izbe a ten nemusíte zbytočne brať so sebou. Kvalitnejšie hotely vám taktiež poskytnú aj základné hygienické potreby ako sprchový gél, mydlo, niekedy aj šampón a telové mlieko. Takže ani tieto veci nemusíte brať so sebou. Dávajte si však pozor, do akej krajiny cestujete a aké má štandardy. Prípadne budete musieť tieto veci dokupovať na recepcii. Zoberte si so sebou len dostatok plaviek, pretože tie kvôli vlhkosti nie vždy vyschnú do druhého dňa.

 

Letecká preprava

 

Keď letíte prvýkrát, prečítajte si najmä pokyny o tom, čo nemôže obsahovať príručná batožina. Tie platia rovnako, i keď cestujete s cestovnou kanceláriou, nemôžete sa vyhovoriť na nejakú výnimku. Potom sa snažte presunúť tie ťažšie veci do príručnej batožiny. Do tej normálnej sa vám toho potom zmestí viac. Neberte si zbytočnosti ako vankúš, deku a iné drobnosti, na ktoré ste zvyknutí doma. Požiadať o ne môžete i v hoteli a možno vám ani nebudú chýbať. Zamerajte sa na veci, ktoré využijete pri leňošení pri mori.

 

Na potulky po svete a aktívna dovolenka

 

Cestovateľ v pravom zmysle slova je človek, ktorý prejde naraz viacero miest a nesedí počas celej dovolenky v jednom hoteli. Pre neho je batožina a najmä jej praktickosť mimoriadne dôležitá. Predovšetkým zabudnite na kufor a vyberte si kvalitný nepremokavý ruksak s bočnými úchytkami. Pokiaľ si nebudete zaisťovať ubytovanie a chcete znížiť náklady, myslite aj na dobre prenosný stan. Oblečenia nemusíte mať veľa, pretože si ho môžete dať pokojne oprať a prípadne kúpiť nové kúsky. Nezabudnite ani na praktickú výbavu ako skladací nožík, zápalky a všetko to imanie, ktoré vám pomôže v núdzi. Majte pri sebe aj lekárničku a zaobstarajte si kvalitnú nepremokavú obuv a vetrovku.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa