EXPO Dubaj 2020 je prehliadkou futuristických pavilónov: Vybrali sme pre vás tie najkrajšie

2022-02-23 07:30:00 |   |    | 

Na šesť mesiacov sa pod jednou strechou stretol celý svet v Dubaji, kde prebieha svetová výstava Expo 2020. Prvýkrát počas svojej 170-ročnej histórie výstav sa koná toto celosvetové stretnutie krajín prezentujúcich svoje technologické úspechy, vynaliezavosť, inovácie, ale aj kultúrne, prírodné či architektonické dominanty v regióne Blízkeho východu, Afriky a južnej Ázie.



 

Dubaj si dal na organizácii Expa naozaj záležať, aby sa prezentoval pred celým svetom ako moderná a dynamická krajina, ktorá nemá problém takéto mega podujatie usporiadať na najvyššej úrovni. Za 6,9 miliardy dolárov premenil púšť na obrovské výstavisko s dychberúcou architektúrou a technologickými vymoženosťami.

Každý návštevník tohto futuristického areálu nahliadne pri jeho prehliadke do budúcnosti. Expo Dubaj 2020 bolo najočakávanejším Expom vo svojej histórii a očakávania nesklamal. Aj keď museli organizátori pre celosvetovú pandémiu o rok posunúť jeho otvorenie, nič mu to neubralo, práve naopak.

Niet divu, že sa už dnes, zhruba 40 dní pred jeho ukončením o ňom rozpráva ako o najfantastickejšom v histórii planéty. A aj vy po svojom návrate domov budete ešte dlho o ňom hovoriť a spomínať na fascinujúce zážitky, ktoré tu prežijete.

 

Naj Expo v dejinách

Futuristický výstavný areál sa rozkladá na ploche 4,38 km2 čo predstavuje veľkosť 600 futbalových ihrísk a zaberá väčšiu rozlohu, ako má Monako. Areál poskytol na po lroka domov rekordným 192 vystavujúcim krajinám, z ktorých vyše 90 má svoj vlastný pavilón. Okrem nich majú pavilóny aj niektoré nadnárodné spoločnosti či organizácie. Dokonca je tu aj Ženský pavilón, ktorý je oslavou ženskej vynaliezavosti a sily. Je to prvý pavilón v dejinách Expa, venovaný výlučne ženám a jeho heslom je „Keď sa darí ženám, darí sa ľudstvu“.

Slovensko a zvyšných 100 krajín si najmä z ekonomických dôvodov prenajalo výstavné priestory priamo od usporiadateľov. Hlavným mottom výstavy je „Spájanie myšlienok a vytváranie budúcnosti“. Nosnými témami sú tri oblasti: Príležitosť, Udržateľnosť a Mobilita. Každá z týchto tém má postavený vlastný impozantný pavilón s modernými technológiami, v ktorých sa návštevníci dozvedia viac o týchto dôležitých témach.

V rámci výstavy sa každá krajina snaží návštevníkom ukázať to najlepšie, čo ponúka. U návštevníkoch jednoznačne vyhrávajú pavilóny, ktoré ich upútajú jednak jedinečným architektonickým prevedením, ale aj silným konceptom. Pavilóny tak patria k najväčším lákadlám Expa, lebo prinášajú netradičný, často nadčasový a pokrokový prístup k architektúre. Sú dielom renomovaných architektonických štúdii a mnohé z nich po skončení výstavy sa nanovo postavia v domovskej krajine, kde slúžia novému účelu. Poďte s nami nahliadnuť aspoň do niektorých z nich.

 

Slovenský pavilón

Našu prehliadku začnime na domácej pôde. Slovensko sa na výstavisku v Dubaji neprezentuje svojim vlastným pavilónom, ale zvolilo si ako väčšina krajín prenájom už postavených pavilónov. Svojou expozíciou zaujal nielen návštevníkov, ale aj príslušníkov dubajskej kráľovskej rodiny.

Slovensko je súčasťou sekcie Mobilita, kde sa na výstavnej ploche 2000 m2 prezentuje ako moderná krajina s unikátnymi technologickými výrobkami, ale aj prírodnými, kultúrnymi a architektonickými krásami. Leitmotívom slovenskej expozície je pohyb budúcnosti – vodík, letectvo a vesmír.

Najväčším ťahákom je vodíkové auto MH2, vodíkový autobus, vírnik Nisus, ultraľahké lietadlo Shark Aero, vesmírne roboty Androver či letecký VRM simulátor. O našej expozícii si môžete viac prečítať v našom predchádzajúcom článku (Navštívili sme EXPO v Dubaji: Slovenská výprava jednoznačne boduje) a zrýchlenú prehliadku vám ponúkame v tomto videu.  

 

Pavilón Českej republiky

Návštevu českého pavilónu sme si nemohli nechať ujsť. Boli sme zvedaví, čo si tentokrát pripravil náš bývalý federálny brat. Bratské súperenie medzi našimi krajinami sa neodohráva len na športovom poli, ale taký mini súboj prebieha aj na Expe. Za nás tento duel vyhralo Slovensko, napriek tomu, že si Česko v Dubaji postavilo na rozdiel od nás svoj vlastný pavilón.

Na Expe v Miláne v roku 2015 Česko zaujalo širokú verejnosť svojím nádherným pavilónom, ale tentokrát sa medzi ostatnými pavilónmi stráca, aj keď stojí priamo pri jednom z hlavných vchodov do areálu. Vstup do českého pavilónu je ozdobený inštaláciou Mraku z nerezových rúrok a takmer päťmetrovou sochou Victoria Robotorum od Jaroslava Róna, vytvorenou z jediného kusu žuly. Nám táto socha evokovala modernejšie prevedenie kultovej sochy boha Radegasta z Beskýd.

V interiéri sú rôzne svetelné a umelecké inštalácie. Uvidíte tu aj originálnu repliku druhej najväčšej zlatej mince na svete (130 kg rýdzeho zlata), ktorá bola v roku 2019 vyrazená v nominálnej hodnote 100 miliónov českých korún k storočnici československej meny.

Technologickým jadrom expozície je systém S.A.W.E.R., ktorý premieňa vzduch na vodu s pomocou solárnej energie a suchú púšť v kvitnúcu záhradu, čím ukazuje, ako stvoriť oázu a reprezentuje tým udržateľnosť. Najviac návštevníkov sa zastavuje v českej reštaurácii, kde môžu ochutnať tradičnú českú kuchyňu a osviežiť sa dobre vychladeným čapovaným českým pivom.

 

Pavilón Maďarska a Poľska

Aj Maďarsko a Poľsko sa na Expe prezentujú vlastnými pavilónmi. Poľský upúta skôr architektúrou a maďarský expozíciou. Poľský je celý z dreva a je inšpirovaný tamojšími lesmi a prírodou. Pôsobí veľmi netradične a zaujme už na prvý pohľad, keďže jeho základňa je najužšia, zatiaľ čo vyššie úrovne sa horizontálne rozširujú. V exteriéri a interiéri sú na stropoch i stenách implementované kineticky sa pohybujúce vyobrazenia letiacich vtákov, čo odkazuje na sťahovanie jednotlivých druhov operencov na územie Poľska.

Maďari vsadili predovšetkým na bohatstvo svojich termálnych prameňov a prezentujú svoje kúpele a wellness. Podarilo sa im túto expozíciu spraviť aj interaktívne, keďže jej súčasťou je bazén, ale nie s vodou, ale plastovými guličkami, do ktorých si môžete ľahnúť a sledovať príjemnú audiovizuálnu show nad vašimi hlavami. 

 

Pavilón Ruska

Pavilón upúta pozornosť každého návštevníka už z diaľky. Množstvo pestrofarebných trubiek, ktoré v noci svietia, obtáčajú celý tento futuristický pavilón. Farieb je síce len šesť, ale vďaka nespočetnému množstvu kombinácii na povrchu fasády tvoria veľmi pestrý paletový povrch.

Architekt Sergei Tchoban sa rozhodol v pavilóne sprostredkovať myšlienku pohybu ako nezastaviteľného progresívneho rozvoja a pokroku, keďže sa pavilón nachádza v sekcii Mobility. Skladá sa z dvoch častí, nazývaných hemisféry, ktoré sú v tvare kupoly. Sú do seba tak vsadené, že pripomínajú tradičnú ruskú matriošku. Pavilón ma tri hlavné podlažia a dve medzipodlažia, nachádzajú sa tu výstavné priestory, kaviarne a reštaurácie, obchodík s tradičnými ruskými výrobkami a tiež priestory na obchodné stretnutia.

Témou ruského pavilónu je „kreatívna myseľ“, takže centrálnej miestnosti s hviezdnou oblohou dominuje veľký ľudský mozog ako zdroj všetkej kreativity. Mozog rozpráva o tom, ako sa rodí ľudské vedomie. Človek si na chvíľu pripadá, že sa ocitol v kultovom československom sci-fi seriáli Návštevníci, ale je rok 2484 a prihovára sa mu CML (Centrálny mozog ľudstva).

Pomocou projekcií sa obraz mozgu neustále mení a navyše sa mozog občas otvorí. Okolo mozgu sú neurónové spojenia, ktoré reagujú na návštevníkov, ktorí nimi prechádzajú. Zaujímavý je tu aj exponát lesa so stromami, ktorý modeluje bunky a nervové spojenia. V lese sú hlavy rôznych zvierat, na ktorých sú umiestnené obrazovky, ukazujúce, ako tieto zvieratá vidia svet.

 

Pavilón Spojených arabských emirátov

Pavilón hostiteľskej krajiny stojí hneď vedľa centrálneho námestia Al –Wasl Plaza. Rozlohou je najväčším pavilónom, ale nielen svojou veľkosťou vyčnieva z davu. Trojposchodová stavba s rozlohou 15 064 m2 je z dielne slávneho španielskeho architekta Santiaga Calatrava. Inšpiráciou mu bol národný vták SAE, ktorým je sokol.

Dominantou pavilónu je 28 pohyblivých krídiel evokujúcich let sokola. Krídla sú vyrobené z uhlíkových vlákien so solárnymi panelmi, ktoré sa otvárajú a zatvárajú so slnečnými lúčmi, a to počas 3 minút. V budove je 6 rôznych zón pre výnimočný zážitok, ktoré vás prevedú cestou z minulosti do budúcnosti.

 

Pavilón Singapuru

Singapurský pavilón je najzelenším pavilónom celého Expa. Budova je jednou veľkou trojrozmernou záhradou, plnou živých rastlín, ktorých je tu vysadených vyše 80 tisíc. Je to oáza v púšti, miesto kde dokonale môžete uniknúť od ruchu výstavy.

Návštevníci prechádzajú budovou po chodníčkoch, vinúcimi sa visutými záhradami, ktoré obopínajú tri kužele pokryté rastlinami. Návšteva tohto pavilónu je skutočne zážitkom.

 

Pavilón Veľkej Británie

Futuristicko-kreatívny pavilón Veľkej Británie kónického tvaru je z dielne britskej scénografky a dizajnérky Es Devlinovej. Na jeho fasáde sa na drevených lištách usporiadaných do kruhu zobrazuje pomocou LED diód  báseň generovaná umelou inteligenciou. Poézia vyskladaná zo slov poslaných návštevníkmi je zobrazovaná na fasáde v angličtine, arabčine, francúzštine a čínštine. Cieľom tejto prezentácie je poskytnúť návštevníkom zo všetkých krajín a kultúr pocit spolupatričnosti. V reštaurácii a bare s názvom „1851“ si môžete vychutnať britské jedlá ako napríklad tradičné fish and chips. A prečo 1851? Vtedy sa konalo prvé Expo v Londýne.

 

Pavilón Saudskej Arábie

Druhý najväčší pavilón na Expe má Saudská Arábia, ktorého plocha zaberá rozlohu dvoch futbalových ihrísk. Pavilón sa nazýva „okno do sveta“. Má neuveriteľnú LED technológiu, kde podlaha s 8000 svetlami, ktorá sa zároveň s vami pohybuje, je zapísaná v Guinnessovej knihe rekordov. Saudská Arábia bola dlhé desaťročia uzavretá pred vonkajším svetom a tak návštevníci o jej expozíciu majú mimoriadny záujem. Aké poklady ukrýva táto krajina, sa dozviete z neskutočnej projekcie, ktorá sa odohráva uprostred pavilónu.

 

Pavilón Číny

Čína vo svojom pavilóne v tvare tradičného čínskeho lampiónu predstavuje najmä svoje technologické výdobytky. Prezentuje svoje úspechy v dobývaní vesmíru, môžete si vyskúšať jazdu v rýchlovlaku či si prezrieť multifunkčný automobil, ktorý môže jedného dňa fungovať ako ponorka či vrtuľník. Večer objekt čínskeho pavilónu ponúka pútavú laserovú show.

 

Pavilón USA 

Pavilón Spojených štátov je jedným slovom „americký“. V dobrom i zlom. Svojim príhovorom vás tu privíta viceprezidentka USA Kamala Harrisová, prvá žena na tak vysokom poste v Amerike. Potom sa postavíte na pohyblivý pás a už sa stačí len pozerať. Dozviete sa o tom, ako USA ochraňuje demokraciu a prezentuje technologické výdobytky pôvodom z USA. Uvidíte aj výtlačok koránu, ktorý patril prezidentovi Thomasovi Jeffersonovi.

Na záver sa zoznámite s kozmickými úspechmi Spojených štátov a môžete sa dotknúť mesačného kameňa, ktorý na Zem priviezla zatiaľ posledná misia na Mesiaci s ľudskou posádkou Appolo 17, vedená Eugenom Cernanom, kozmonautom so slovenskými koreňmi. Vonku pred pavilónom uvidíte repliku rakety Falcon 9 spoločnosti Space X. Za to, že americký pavilón vôbec stojí, môžu USA ďakovať SAE, ktoré dofinancovali jeho stavbu, keď Američanom došli peniaze.

 

Pavilóny, ktoré by ste ešte nemali obísť

Zaujímavých pavilónov na Expe 2020  je samozrejme omnoho viac. Pozornosť môžete upriamiť na minimalistický švédsky pavilón s expozíciou stromov. Dá sa v ňom super zrelaxovať a je tu, tak ako vo väčšine pavilónov, aj typická reštaurácia s kaviarňou ponúkajúca švédsku kuchyňu á la Ikea.

V belgickom pavilóne sa môžete nasýtiť waflami a čokoládou a v susednom francúzskom ochutnať ich typické syry. V brazílskom pavilóne sa výborne relaxuje v ležadlách nad vodnou hladinou a v indickom pavilóne sa viac dozviete o ayurvéde, jóge a Bollywode.

A keď sme už pri filmoch, v španielskom pavilóne majú vystavenú figurínu s originálnou kombinézou z už kultového španielskeho seriálu La casa de papel, ktorý ma priaznivcov na celom svete.

Ak ste hravý tip, tak v nádhernom luxemburskom pavilóne nájdete obrovskú šmykľavku, ktorá sa skrúca medzi stovkami stromov a rastlín. Bol by hriech sa nespustiť. V pavilóne Egypta uvidíte originálny drevený sarkofág s múmiou či kópiu zlatej posmrtnej masky faraóna Tutanchamóna.

A v talianskom pavilóne si môžete okrem úžasnej kávy, koláčikov či pizze vychutnať aj pohľad na päťmetrového  Michelangelovho Dávida, vytvoreného v 3D tlačiarni.

Historickým momentom je aj to, že arabskí usporiadatelia pozvali na Expo Izrael, ktorý tu má svoj samostatný pavilón.

 

S aplikáciou nečakáte

A na záver ešte dobrá rada. Ak sa chcete dostať bez dlhého čakania do tých najzaujímavejších pavilónov, stiahnite si aplikáciu Smart Queue na Expo 2020 a zarezervujte si čas pre pavilón, ktorý chcete navštíviť. Vyhnete sa tak dlhým radom a ušetríte kopu času. Stačí prísť na konkrétny čas a ukázať, že máte rezervované miesto.

Ale pozor, pri niektorých pavilónoch ani s touto apkou nepochodíte. Napríklad do japonského, nemeckého, holandského či britského si musíte rad vystáť. Preto potom radšej príďte pred 10. hodine, prípadne cez pracovný týždeň, lebo v piatok, sobotu a nedeľu je počet návštevníkov poznateľne väčší. Pavilóny sú otvorené denne od 10. do 22. hodiny a EXPO 2020 Dubaj trvá do 31.3.2022.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa