Príliš strmá a nebezpečná: Pod známym hotelom sa skrýva tajná šmykľavka na evakuáciu vyvolených

2023-09-08 00:00:00 |   |    | 

O tajných tuneloch pod taiwanským hotelom Grand sa v priebehu rokov rozprávalo veľa povestí. Podľa niektorých išlo o tajné chodby do päť kilometrov vzdialeného prezidentského úradu. Iní tvrdia, že viedli na letisko Songshan alebo na tajnú vojenskú základňu. A teraz majú tieto tunely slúžiť ako úkryt, ak by na mesto zaútočila čínska armáda, napísal spravodajský server The Guardian.



 

Tunely boli vybudované v 70. rokoch 20. storočia v rámci rozsiahlej rekonštrukcie hotela a ich vznik podnietili obavy zo studenej vojny a útoku pevninskej Číny. Boli navrhnuté tak, aby umožnili únik Čankajškovi, starnúcemu autoritárskemu vodcovi Taiwanu, a všetkým svetovým hodnostárom, ktorí by sem náhodou zavítali. Stavba bola dokončená v roku 1973, iba dva roky pred Čankajškovou smrťou.

Existencia tunelov bola dlho utajovaná dokonca aj pred zamestnancami hotela, no po tom, ako v polovici 90. rokov 20. storočia zničil časť hotela požiar, boli znovu objavené spolu s kurióznym doplnkom - 20 metrov dlhou šmykľavkou, ktorá vedie po okraji jedného z tunelov.

Na konci mramorového schodiska s červeným kobercom, za veľkými drevenými dverami, začína 87 metrov dlhý západný tunel. Cestou dole sa krúti a špirálovito stáča; to je zámer, ktorý má zabrániť prenasledovateľom, aby mali jasný výhľad na utekajúce osoby.

Oceľové kruhové dvere ústia na cestu a dávajú utečencom na výber, či sa vydajú na sever k prístavu, alebo na juh k letisku. Východ je pred zrakmi bežných pozorovateľov skrytý deväťdesiat centimetrov hrubým múrom, ktorý splýva so skalou obklopujúcou obvod hotela.

Dobrovoľná sprievodkyňa Tracy Čchouová hovorí, že šmykľavka bola do tunela pridaná špeciálne s ohľadom na Čankajška. Keď boli tunely postavené, mal už 80 rokov a jeho zdravie sa zhoršovalo po prekonanej autonehode. Šmykľavkaje úzka, dodáva Čchouová, pretože bola navrhnutá pre štíhlu a krehkú postavu taiwanského nacionalistického vodcu.

Šmykľavka je však tiež zradne strmá, prudko zahýba v zákrutách tunela a potom náhle končí. Keby sa taiwanský vodca musel evakuovať, pomáhali by mu traja členovia ochranky - jeden by ho zozadu objal pri kĺzaní nadol a ďalší dvaja by vlastným telom zbrzdili jeho pád. Čchouová predvádza, ako by sa jeden z nešťastných strážcov krčil na konci šmykľavky a čakal na náraz do chrbta.

 

Šmykľavka vyzerá ako trochu nepatričný prvok pri predstave úteku na život a na smrť útrobami hotela. Dnes na ňu nikto nesmie, aj keď sa na to takmer každý pýta. Je však príliš strmá, príliš rýchla a príliš nebezpečná, hovorí Čchouová.

Naposledy sa po nej jazdilo pri akcii pre médiá pred viac ako desiatimi rokmi. Čchouová a ostatní dobrovoľníci sa stále dobre bavia pri spomienke na zdesené výkriky novinárov, ktorí si ju vyskúšali, vrátane jednej reportérky, ktorej televízna reportáž pobavila celý svet.

 

Taiwančania sa sem mohli pozrieť až v roku 2019, keď bol východný tunel otvorený pre prehliadky pre verejnosť pod vedením dobrovoľníkov. Tunely prilákali počas prvých troch mesiacov 50.000 ľudí a v roku 2020 ďalších 170.000 ľudí - hoci bol Taiwan počas pandémie uzavretý pre všetkých okrem miestnych obyvateľov. V minulom roku hotel otvoril západný tunel, v ktorom sa nachádza šmykľavka.

"Tunely pomohli prilákať hostí počas pandémie, ľudia boli zvedaví na povesti, že sú prepojené so sídlom prezidenta," dodala Čchouová.

Tunely nikdy neboli použité na útek hodnostárov, ale zostávajú medzi núdzovými východmi z hotela, a rovnako ako väčšina podzemných priestorov po celom meste by pri prípadnom útoku boli použité ako protiletecký kryt. "Boh žehnaj Taiwanu, dúfam, že tento tunel v budúcnosti nikdy nepoužijeme," hovorí Čchouová.

Návštevníci stoja v rade, aby si mohli tunely pozrieť. Väčšina z nich sú dospelí Taiwanci, ktorí sa chcú pokochať kúskom histórie svojej krajiny. No motá sa medzi nimi aj niekoľko detí, ktoré sa s túžobným pohľadom v očiach neustále obzerajú na prázdnu šmykľavku.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK/ The Guardian

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa