Päť najkrajších národných parkov USA: od stromových katedrál po medveďa Jogiho

2014-01-09 12:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Modré ľadovce, mohutné gejzíry tryskajúce už tisíce rokov, stromoví velikáni, vedľa ktorých človek vyzerá ako trpaslík. Miesta, kde sa nakrúcali slávne kriminálky, i oblasti, kde človek pri konfrontácii s prírodou ešte stále nemá navrch. Vydajte sa s nami do najkrajších národných parkov Spojených štátov!



Nechajme na úvod hovoriť čísla: pod určitý stupeň ochrany spadá v celej Severnej Amerike asi päť percent územia. Len v Spojených štátoch sú desiatky národných parkov - jedenásť z nich je zapísaných do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Ročne nimi prejdú státisíce turistov. Poďte nimi prostredníctvom tohto článku prejsť i vy a spoznajte niekedy až desivú silu americkej prírody.

 

  • Najväčšie stromy planéty v národnom parku Sequoia

Budete si tu pripadať ako trpaslíci! Kalifornský národný park Sequoia preslávili háje sekvojovcov obrovských. Sequoia je druhý najstarší národný park v Štátoch. Vznikol v roku 1890 - v tom istom roku tu bol tiež vyrúbaný posledný sekvojovec, od tej doby je oblasť veľmi prísne strážená. Drevo sekvojovcov je navyše silne náchylné na štiepanie. Kvalitný nábytok alebo stavebný materiál z neho proste nevykúzlite.

Vôbec najslávnejšou oblasťou je takzvaný Obrovitý les so stromom Generála Shermana. Ten tu rastie podľa odhadov vedcov už 2 700 rokov. Výšku 83 metrov dopĺňa úctyhodný obvod kmeňa - dvadsaťštyri metrov! Podľa všetkého teda ide, čo do objemu, o najväčší žijúci organizmus na Zemi.

 

  • Nevestin závoj v národnom parku Yosemite

Vodopád Bridalveil Fall, tzv. Nevestin závoj, je najfotografovanejším miestom národného parku Yosemite. Bodaj by aj nie, keď ide o najvyšší vodopád na území Severnej Ameriky. Pokiaľ sem ale vyrazíte v lete, čaká vás sklamanie - v lete je tento vodopád vyschnutý a z ohromného skalného bloku steká len minimum vody.

Horolezci si určite pri vyslovení názvu parku vybavia ohromný žulový monolit „El Capitain“. S výškou 1 095 metrov ide o najväčší monolit svojho druhu na planéte. A tu je taktiež možné naraziť na háje sekvojí obrovských - i keď nie sú tak rozľahlé ako v národnom parku Sequoia. Na troch miestach ich je tu asi 250.

 

  • Trpaslík medzi národnými parkmi Bryce Canyon

Čo do rozlohy nie je utahský národný park Bryce Canyon žiadny obor. Unikátne skalné mesto sa rozprestiera na ploche 5x19 kilometrov a nedá pozorovateľovi ani na chvíľku vydýchnuť. V hlavnom „kaňone“ (i keď toto označenie nie je presné, útvary nevytvorila voda) sa striedajú veže, skalné brány a oblúky najrôznejších tvarov.

Vydať sa sem môžete autom, po okraji kaňonu vedie okružná cesta so zastávkami na najkrajších vyhliadkach, pod kožu sa vám ale viac vryje pohľad na kaňon z konského sedla alebo zo sedadla štvorkolky. Len pozor na spaľujúce teplo, ktoré tu občas v lete býva.

Prehliadka toho najkrajšieho z Bryce Canyonu sa dá zvládnuť bez problémov za jeden deň, no pokiaľ chcete na vlastné oči uvidieť tú najkrajšiu hviezdnu oblohu, ktorú Štáty ponúkajú, prežite noc v kempe pri hlavnej bráne. Absencia civilizácie a svetla, ktoré produkuje, tu odkryje niekoľko tisíc hviezd. Tak zdvihnite oči!

 

  • Kriminálne príbehy uprostred národného parku Everglades

V miestnych mokradiach skončili ukryté desiatky mŕtvol… našťastie len v epizódach kriminálneho seriálu Kriminálka Miami. Pamätáte na úvodnú znelku a zábery na zvláštnu loď uprostred vodnej hladiny? Šlo práve o národný park Everglades a takzvané vznášadlo, airboat, dopravný prostriedok (nielen) pre turistov, ktorý sa v miestnych „vodách“ preháňa rýchlosťou až 80 kilometrov za hodinu.

Úvodzovky okolo slova „vodách“ sú celkom na mieste. Park je tvorený riekou Pahayokee, ktorá je hlboká len 15 centimetrov! Kompenzuje si to ale šírkou koryta. Tá miestami atakuje hranicu osemdesiat kilometrov. Stretnúť sa tu môžete s aligátormi, krokodílmi, množstvom vodného vtáctva a samozrejme i s komármi. Preto je potrebné mať so sebou repelent. Návšteva parku je ohromný zážitok. Nízke ostrovčeky, „plantáže“ lekien a zvieratá vo svojom prirodzenom prostredí - len pozor na to, že je prísne zakázaný nielen lov, ale i zber čohokoľvek, vrátane dreva.

 

  • To najlepšie nakoniec - národný park Yellowstone

Ak si necháte v stane v yellowstonskom kempe čo i len nepatrný kúsok jedla mimo špeciálnej schránky, zrejme prehodnotíte názor na medveďa Jogiho. Na rozdiel od kreslenej postavičky, ktorá „žije“ práve v Yellowstone, je stretnutie s ozajstným medveďom nie práve príjemným zážitkom. A vôňa nechráneného jedla v stanoch ich proste láka…

Yellowstone je najstarším národným parkom planéty a niektorí jeho povrch označujú za „pokrievku“, pod ktorou buble vnútro Zeme. Dve tretiny všetkých gejzírov planéty sú práve tu. Gejzír s romantickým pomenovaním „Starý spoľahlivec“ vytryskáva približne každých 90 minút až do výšky 36 metrov. Za posledných 120 rokov vraj ani raz nevynechal. Tým úplne najvyšším je gejzír „Steamboat“. U neho sa však intervaly pohybujú od niekoľkých dní až po niekoľko rokov.

 

 

Reklamný odkaz Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov do USA

 

  • Americký západ - Zlatý okruh: Vysoké horstvá, strhujúca krajina červených skál či trblietavé veľkomestá pobrežia Pacifiku. Rozmanitosť tejto cesty je doslova ohromujúca.
  • Hor sa do Yellowstonu: Dažďové pralesy, divoký Pacifik, majestátne vulkány, horské jazerá a prírodná symfónia Yellowstonu pohltí aj najnáročnejších milovníkov prírody.
  • To najlepšie z USA: Unikátny program ESO travel, ktorý spája turistické šlágre východu USA s omračujúcou nádherou národných parkov juhozápadu krajiny.

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.7/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa