Yellowstonský národný park

2013-10-19 10:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Turistika, cykloturistika, kempovanie, horolezectvo, plavba na loďke, jazda na koni. Toto všetko a oveľa viac môžete robiť v najstaršom národnom parku na svete. Yellowstonský národný park vznikol v roku 1872 a patrí medzi prírodné skvosty našej planéty. A to nie je jeho jediné prvenstvo. Na tomto mieste je sústredených viac ako 200 gejzírov, čo predstavuje najväčšiu koncentráciu týchto termálnych prameňov na Zemi.



Rozsiahly prírodný ekosystém, s rozlohou takmer deväťtisíc kilometrov štvorcových, zasahuje do územia troch štátov. Viac ako deväťdesiat percent parku sa nachádza vo Wyomingu, zvyšok v Montane a Idahu. Na tomto mieste môže človek aktívne oddychovať, čerpať silu z prírody a obdivovať jej nesmierne bohatstvo.

Na čo sa treba počas návštevy parku sústrediť? Na prvom mieste je rozhodne turistika a prechádzky po prekrásnej prírode. Na potulkách, prevažne ihličnatými lesmi, môžete vidieť napríklad mohutné medvede grizly, losy, čierne medvede, vlky sivé, divé kone, pumy, rysy, jelene, horské kozy, bizóny, kojoty, desiatky druhov vtákov, obojživelníkov i rýb.

Pýchou Yellowstonského národného parku sú gejzíry. Najviac horúcich prameňov a viac ako 150 gejzírov je sústredených v oblasti Upper Geyser Basin. Nachádza sa tu aj známy Old Faithful, ktorý bol objavený v roku 1870. Okrem gejzírov je v parku veľa krištáľovo čistých vodopádov (jedným z najväčších je Lower Falls) a bublajúcich jazier. V Yellowstone leží aj najväčšie ľadovcové jazero v Severnej Amerike: Yellowstonské jazero.

Nezabudnuteľný pohľad ponúka Grand Canyon v Yellowstone, ktorý objavil v roku 1869 Charles Cook. Magické čaro tohto miesta najlepšie vystihuje jeho neskorší výrok: „Sedel som tam v úžase dovtedy, kým prišli moji spoločníci a potom sa mi zdalo, že prešlo asi päť minút, kým niekto prehovoril.“

Okrem dobrodružných aktivít spojených s prítomnosťou, ponúka Yellowstonský národný park aj výlety do minulosti. Návštevníci parku sa môžu vrátiť v čase a zistiť viac o živote pôvodných obyvateľov alebo sa viac dozvedieť o kovbojoch a rančeroch z Divokého západu.

 

Zdroj/autor: yellowstonepark.com, wikipedia, Mirka, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa