Rusko a Čínu spojí prvá medzinárodná lanovka, poznáme detaily unikátneho projektu

2019-08-15 00:00:01 |   |    | 

Na severovýchode Číny tvorí hranicu s Ruskom rieka Amur. Podobne ako u nás Štúrovo a Ostrihom, aj tam v jednom mieste ležia na oboch brehoch mestá rozličných štátov. Onedlho ich spojí prvá medzinárodná lanovka a my vieme, ako bude vyzerať.



 

Blagoveščensk (Благове́щенск) je administratívnym centrom Amurskej oblasti v Rusku s vyše 225.000 obyvateľmi. Heihe (黑河) je metropolou čínskej provincie Heilongjiang a žije v ňom vyše 211.000 ľudí. Obe mestá oddeľuje, no zároveň aj spája rieka Amur. A práve jej zamrznutá podoba, ktorá v zime umožňuje bližší kontakt dvoch odlišných kultúr, sa stala inšpiráciou pre unikátny projekt ruskej stanice lanovky z dielne holandského architektonického štúdia UNStudio.

Podobne ako pri medzinárodných letiskách, aj táto budova bude rozdelená do niekoľkých zón a cestujúci budú musieť prechádzať bezpečnostnou kontrolou. Stanica však nebude slúžiť len im, súčasťou budovy budú aj reštaurácie, zimná záhradakongresové centrum. Stane sa teda tiež kultúrnym stánkom, kde sa budú konať rôzne podujatia a predstavenia.

Nad terminálom, pripomínajúcom otvorenú náruč, tiež vznikne mestský park. Ten poskytne priestor na vystavovanie umeleckých diel a zároveň z neho budú nádherné výhľady do okolia. Ako nás informovala Karen Murphy UNStudia, výstavba stanice v Blagoveščensku začne už budúci rok. Podoba jeho čínskeho náprotivku zatiaľ zverejnená nebola.

Lanovka bude mať dve dráhy a štyri kabínky, každú s kapacitou 60 pasažierov a priestorom pre batožinu. Odchody sú naplánované na každých 15 minút a cesta do iného štátu bude trvať približne sedem a pol minúty, z toho samotná jazda asi polovicu.

Lanovky predstavujú nový spôsob verejnej dopravy, ktorý je udržateľný, mimoriadne rýchly, spoľahlivý a efektívny. Hoci primárne šlo o pragmatické riešenie, lanovky sú tiež veľmi príjemnou alternatívou dopravy, lebo nám umožňujú vidieť a zažiť mestá úplne novým spôsobom,“ uzavrel Ben van Berkel z UNStudio.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: PYXID

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa