Láska hýbe svetom: 5 najkrajších pamiatok, ktoré inšpirovala

2022-02-14 09:00:00 |   |    | 

Zamilovaný človek dokáže hotové zázraky. Vďaka tomuto najkrajšiemu citu vzniklo vo svete množstvo zaujímavých pamiatok. Láska dodala krásne príbehy aj ďalším nádherným miestam, ktoré môžete navštíviť napríklad počas valentínskej dovolenky.



 

Balkón Rómea a Júlie, Verona, Taliansko

Je zaujímavé sledovať, ako nám láska dokáže pomotať hlavu. V skutočnosti totiž neexistoval žiaden Rómeo a ani Júlia. Preto je aj domov legendárnej krásavice iba fiktívny. I keď to všetci turisti veľmi dobre vedia, napriek tomu sa pod balkónom, kde sa podľa Shakespeara mal odohrať jeden z najväčších príbehov lásky, pravidelne stretávajú veľké davy zvedavcov. Tento starobylý dom vo Verone je dokonca obľúbeným miestom pre zásnuby alebo vyznania lásky. V minulosti v ňom bývala rodina Cappello, ktorej pomenovanie je veľmi blízke tomu zo slávneho literárneho príbehu. Mestskí predstavitelia preto časom prispôsobili tieto priestory a turistom ponúkli to, čo vo Verone tak veľmi hľadali. Na nádvorí v blízkosti balkóna umiestnili Júliinu sochu. Keď chcete mať šťastie, mali by ste ju podľa legendy pošúchať po pravom prsníku. Vo vnútri sa nachádza malé múzeum a obchod so suvenírmi.

 

Tádž Mahal, India

Skutočný a dojímavý príbeh lásky však uvidíte v Indii. Tádž Mahal je najnavštevovanejšou pamiatkou v krajine. Túto nádhernú stavbu nechal podľa legendy postaviť mogul Šáhdžahán, ktorý svoju manželku nadovšetko miloval. Muntaz však nešťastne zomrela po narodení štrnásteho dieťaťa a panovník sa nevedel zo svojej straty spamätať. Po období smútku sa rozhodol, že pre svoju milovanú nechá postaviť ten najväčší pamätník lásky. Tádž Mahal preto nie je luxusným palácom, ako by sa zdalo na prvý pohľad, ale mauzóleom, v ktorom sú uložené pozostatky mogulovej manželky. Výstavba tohto veľkolepého diela trvala 22 rokov, podieľalo sa na nej niekoľko tisíc robotníkov a vyniká aj množstvom ornamentálnych zdobení.

 

Banka Lásky, Banská Štiavnica

Jeden z krásnych príbehov lásky sa odohral aj na Slovensku a vďačíme mu za najkrajšiu ľúbeznú báseň v našej literatúre. Andrej Sládkovič sa ako mladý muž zamiloval do Maríny. Tá sa však na príkaz matky musela vydať za bohatého ženícha. Keď sa o tom dozvedel poet, napísal jej báseň plnú úprimných citov. Sládkovičovi sa ju síce podarilo odovzdať svojej milovanej, ale na ich osude to nič nezmenilo. Smutná žena ukrývala tieto úprimné zamilované riadky vo svojom dome v centre Banskej Štiavnice a práve na tomto mieste vznikla pred niekoľkými rokmi Banka Lásky. V nej sa počas interaktívnej prehliadky dozviete viac o príbehu týchto mladých ľudí a navyše si môžete založiť vlastnú schránku lásky. Tento projekt dokonca najnovšie zaujal aj na Expo v Dubaji, preto o ňom boli autori viac porozprávať v tunajšej televízii.

 

Malý Trianon, Paríž, Francúzsko

Versailles vo svojom areáli skrýva viacero prekvapení. Jedným z nich je Malý Trianon. V minulosti si panovníci okrem manželiek vydržiavali aj svoje milenky. Tie mali často výnimočné postavenie a získavali množstvo výhod. Madame de Pompadour tak dostala do daru nové šľachtické sídlo Malý Trianon od svojho dlhoročného milenca kráľa Ľudovíta XV. Žiaľ, jeho dokončenia sa nedožila. Neskôr ho dostala do daru ďalšia milenka a následne sa Malý Trianon stal zámočkom Márie Antoinetty.

 

Hrad Lastovičie hniezdo, Krym

Nádherný romantický hrad týčiaci sa na skalnatom pobreží Čierneho mora nájdete na Kryme. I keď na prvý pohľad vyzerá starobylo, v skutočnosti ho postavili až v roku 1912. Autorom tejto myšlienky bol bohatý nemecký podnikateľ, ktorý chcel prekvapiť svoju nádhernú milenku, ruskú baletku. Lastovičie hniezdo malo byť ich tajnou skrýšou, v ktorej si mali dopriavať romantické stretnutia. Pôvodne bol ešte krajší, ale 15 rokov po dokončení ho poškodilo zemetrasenie, ktoré zničilo časť priestorov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, Profimedia, TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa