Najkrajšie útesy sveta: Tu sa všetky problémy zdajú byť malicherné

2024-03-29 00:00:00 |   |    | 

Morské brehy často lemujú majestátne útesy, ktoré sú nielen nádherné, ale dokazujú tiež obrovskú silu prírody. Keď sa postavíte vedľa nich, budete sa odrazu cítiť nesmierne maličký a problémy sa budú zdať malicherné. Toto sú najkrajšie útesy sveta.



 

Cliffs of Moher, Írsko

Podľa mnohých ide o tie najkrajšie útesy nielen v krajine, ale aj v celej Európe. Pokiaľ budete mať šťastie a prídete tam počas slnečných dní, odnesiete si úžasný zážitok. Cliffs of Moher sa nachádzajú na západe Írska, kde dominujú jednej časti pobrežia. Môžete sa po nich poprechádzať a pokochať sa nielen pohľadom na more, ale aj na samotné bralá. Pri hlavnej časti sa nachádza turistické centrum, v ktorom sa dozviete informácie o tunajšej prírode, kde žije viacero druhov vzácnych vtákov.

Odtiaľ sa už vyberte na vyhliadku, kde sa rozhodnete, či chcete ísť k Brianovej veži, odkiaľ je najznámejší pohľad na útesy, alebo pôjdete po opačnej strane, kde je zas dlhšia vychádzková trasa. Ak si chcete dopriať niečo skutočne špeciálne, zaplaťte si tour, počas ktore vás z Galway prevezú loďou až priamo k útesom. Pohľad na ne je skutočne majestátny a možno sa vám vynoria spomienky na šiestu časť Harryho Pottera, ktorá sa nakrúcala aj na tomto mieste.

 

Zumaia Flysch, Španielsko

Známe útesy nájdete aj v Baskicku. Rozprestierajú sa od mestečka Zumaia až po Debu, ktoré vďaka zaujímavej lokálnej architektúre tiež stoja za návštevu. Samotné útesy turistov dostanú najmä vďaka vrstveniu, ktoré vytvára zaujímavý vizuálny prvok. Ten zaujal aj filmárov, ktorí tam natáčali slávny seriál Hry o tróny. Od roku 2009 je táto oblasť zaradená medzi vysoko chránené lokality, pretože tam žijú vzácne rastliny i živočíchy. Ak máte chuť, dá sa prejsť po hornej časti útesov, odkiaľ sa vám naskytnú tie najkrajšie výhľady.

 

Kalaupapa, Havaj, USA

Podľa vedcov sú to s výškou 610 metrov najvyššie pobrežné útesy na svete, pohľad z nich je preto ako stvorený pre bohov. Nachádzajú sa na ostrove Molokai, pre ktorý je to jedna z top atrakcií. Za dobrého počasia dovidíte na okolité ostrovy. Na okraj útesov vedie viac ako päť kilometrov dlhý chodník, ktorý ústi z neďalekého parkoviska. Stúpanie je náročnejšie, ale istotne stojí za tie výhľady. Jednoduchším spôsobom je prenajať si helikoptéru, ktorou sa môžete iba previezť ponad útesy a vychutnať si ich z tohto pohľadu, alebo sa necháte vysadiť na ich vrchole, kde môžete pobudnúť vopred dohodnutý čas. Letecké výlety na Kalaupapa ponúkajú aj zo susedných ostrovov.

 

Preikestolen, Nórsko

Istotne ste sa už stretli s fotografiami ľudí sediacich na kraji útesu, pod ktorým sa nachádza hlboká roklina, cez ktorú preteká rieka a okolo nich je majestátna krajina. Tento adrenalínový zážitok si doprajete v Nórsku. Útes stojí nad fjordom Lyse, na ktorý ponúka nádherný výhľad. Podľa legiend využívali toto magické miesto aj Vikingovia, ktorí údajne na konci útesov robili rôzne rituály. Preikestolen patrí k najvyťaženejším prírodným atrakciám v krajine, preto sa pripravte na to, že vás tam čakajú davy turistov a na svoju vysnívanú fotografiu si často budete musieť počkať v rade.

 

Cliffs of Dover, Anglicko

Tak ako je Írsko známe vďaka Mohérom, tak sa Angličania pýšia Doverom. Tieto útesy sú vápencového pôvodu, vďaka čomu majú jasne bielu a žiarivú farbu a vytvárajú úžasný kontrast s morom na pozadí a okolitou zeleňou. Taktiež sa objavili v niekoľkých filmoch a aj videoklipoch. Popri útesoch vedú viaceré turistické trasy, ktoré môžete začať v okolitých dedinkách. Sami si zvolíte podľa seba, aká náročnosť vám bude vyhovovať. Ak sa vyberiete k tunajšiemu majáku, uvidíte od neho počas krásnych dní dovidieť až na brehy Francúzska.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa