Benátky a okolie: Výlet, ktorý sa oplatí

2014-06-09 10:00:00 |   |    | 

TALIANSKO - Benátky je jedno z tých miest, ktoré každý vidí pred tým ako ho navštívi. Zelené kanály a známe mosty, veľké rezidencie sfarbené teplými farbami, úzke uličky, dych berúca otvorenosť námestia Svätého Marka, klenutý predok gondol – toto všetko je zachytené v médiách tak klasicky ako Canalettove obrazy. Benátky sú dobre zachovalou pamiatkou a zároveň žijúcim, pulzujúcim, no aj potápajúcim sa mestom plným súčasného umenia, tradičných remesiel a vysokej kultúry.



Známe pre...

Benátky sú navštevované viac ako 60 000 turistami každý deň, ktorí chcú vidieť svetoznáme kanále, nádhernú gotickú a renesančnú architektúru a majstrovské diela Titiana a Tintoretta. Benátky sú atrakciou už po celé stáročia, ale moderný cestovný ruch je hybnou silou benátskej ekonomiky a aj kliatbou, ktorá vyháňa rastúci počet miestnych obyvateľov. Cieľom mnohých organizácií a miestnych obyvateľov je zachrániť potápajúce sa Benátky od stúpajúcej vody a aj od tisícky návštevníkov, ktorí sem prichádzajú každý deň a premieňajú toto mesto na živé múzeum.

Benátky klesajú 1 -2 milimetre každý rok a zameraním talianskej vlády a samotného mesta je zachovanie Benátok s prvou fázou projektu MOSE, ktorý nadobudol účinnosť v roku 2013. 

Nainštalovaných 78 zábran v lagúne uzavrie tri vstupy počas prílivov, a tým zablokuje mesto pred zaplavením.

Benátky sú rozdelené na 6 častí – San Marco, San Polo Dorsoduro, Castello, Cannareggio a Santa Croce. Všetky sú prepojené Veľkým Kanálom (Grand Canal) a menšími kanálmi. Domy sú číslované, no nie obyčajne v priamej línii alebo podľa ulice, takže nájsť konkrétnu adresu je ťažké.

 

Výlety po okolí

Benátska široká pláž Lido sa nachádza cez lagúnu od námestia Svätého Marka, a to len krátkou jazdou na vodnom autobuse. Priťahuje turistov aj miestnych počas letných mesiacov. Piesková pláž je vhodná pre rodiny s deťmi. Nachádzajú sa tu tenisové kurty a iné aktivity, ktoré sú aj na ostatných ostrovoch v lagúne.

Asi 10 km od Benátok, čo predstavuje 45 minút plavby na lodi, sa nachádzajú ostrovy Burano a ostrov  Torcello. Ostrovy Burano sú známe pre svoje pestrofarebné domy a Torcello je známy mozaikami z byzantskej éry a stredovekými kostolmi.  Mesto Vicenza, ktoré sa nachádza asi 60 km na západ od Benátok a okolitý Veneto región sú plné palladiánskych domov a víl, ktoré milovník architektúry proste musí vidieť.

Letisko Marco Polo má priame lety do mnohých európskych a medzinárodných miest, kým letisko Treviso vzdialené 30 km na sever je letiskom nízko nákladových spoločností. Tren Italia, hlavná vlaková spoločnosť, ponúka častú dopravu do zvyšku Talianska a nočné vlaky do ostatných európskych metropol a miest.

 

Zdroj/autor: bbc.com, Zuzana Fialová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa