Romantická plavba gondolou po Benátskych kanáloch

2012-07-16 13:00:00 |   |    | 

TALIANSKO- Sú jedným z najvyhľadávanejších turistických atrakcií v Európe, pôsobia magickým dojmom a žiadne iné mesto na svete sa nemôže popýšiť podobnou atmosférou.



V spojitosti s mestom Benátky sa určite každému vybaví predstava mestečka na vode a gondoly, plaviace sa po zákutiach úzkych uličiek.

V meste je viac ako 150 kanálov. Najdlhší z nich je Grand Canal - „Cannalasso“ o dĺžke 3,8 kilometrov, ktorý sa kľukatí do písmena S od vlakovej stanice po Piazzo San Marino a kostol Santa Maria de Salute. Ponad kanály sa ťahá niečo vyše 400 mostov. Priemerná hĺbka vody je päť metrov.

Intenzívny cestovný ruch v spojení s industrializáciou mesta už začiatkom 20. storočia spôsobil znečistenie vody.

Na očistenie sa vynaložilo už veľa úsilia, prirodzený rytmus oceánu však nedokáže filtrovať znečistenie vo vode a tak kúpanie sa detí v kanáloch ostáva už len minulosťou.

Ako to bolo s ich vznikom? Keď sa tu v 5. storočí usadili dedinčania z pevniny, kanály už boli prirodzene vytvorené medzi bahnitými ostrovčekmi. Prvé budovy boli postavené na kmeňoch stromov, ktoré zasadili do vrstvy piesku a ílu. Na tieto stavby nadväzovali zložitejšie, tehlové múry, pričom sa museli dovážať drevené piliere až zo Slovinska. Kanály sa postupne prehĺbili a vymurovali, čo viedlo k dnešnej podobe mesta.

 

Zdroj/autor: wikipedia, wikiveler.com, Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa