Do Barcelony poletíte už od 20 eur: S našimi radami si ju užijete na maximum

2021-05-01 00:00:00 |   |    | 

Španielsko je jedna z najobľúbenejších turistických destinácií na svete. Každým rokom nespočetné množstvo turistov navštívi španielske mestá, španielske pláže, ale aj španielske hory. Využite zlacnené letenky od spoločnosti WizzAir už od 20 EUR a poďte sa na vlastné oči presvedčiť, aká úžasná je katalánska metropola.



 

DOPRAVA

 

Ako z letiska do mesta?

Barcelonské letisko je situované v juhozápadnej časti mesta. Z letiska do centra jazdí vlak aj metro. Cesta vlakom do centra mesta zaberie približne 25 minút a samostatný lístok stojí 4,10 €. Pre cestu však môžeme použiť aj celodenný lístok za 8,60 €, poprípade lístok na 10 ciest za 11,35 €. Cesta vlakom tak potom vyjde na 1,14 €.

Okrem vlaku jazdí do centra aj metro linky 9, ktorou sa dopravíte do univerzitnej zóny. Tam prestúpite na inú linku a pokračujete ďalej do centra. Cesta zaberie cca 40 - 50 minút. Na rozdiel od vlaku neplatia na túto linku lístky na 10 ciest, musíte si tak kúpiť špeciálny za 4,60 €, alebo využiť spomínaný celodenný lístok za 8,60 €.

 

Ako sa pohybovať po meste?

Najrýchlejším spôsobom dopravy je metro, dovezie vás všade. Pod Barcelonou sa nachádza až 11 liniek, pri každej pamiatke sa nachádza nejaká stanica metra. Ulicami tiež premáva niekoľko autobusových, či električkových liniek, len je nutné rátať s tým, že najmä v dopravnej špičke je doprava po povrchu dlhá. Na výber máte niekoľko typov lístkov. Buďto jednorazový za 2,40€, lístok na celý deň za 8,60€, alebo cestovný lístok na 10 ciest, ktorý využijete pri dlhšej ceste za 11,35€. Kúpa tohto lístka sa naozaj oplatí, keď plánujete cestovať denne, 1 cesta potom vyjde na 1,14€.

 

ČO VIDIEŤ

 

Sagrada Família

Tu asi netreba komentár. Dominanta mesta a najslávnejšie dielo architekta Antonia Gaudího. S výstavbou sa začalo v roku 1882 a prebieha dodnes, dokončená by mala byť v roku 2026 na počesť storočného „výročia“ Gaudího smrti. Interiér chrámu je špecifický a od iných stavieb tohto typu sa absolútne líši. Možná je tiež obhliadka mesta zvrchu a to z jednej z veží tejto budovy. Zhora sa vám naskytne pohľad na azúrové more, pravidelné obdĺžnikové ulice mesta, ale aj na Pyreneje, ktoré sa za mestom dvíhajú. Lístky do katedrály je lepšie si zarezervovať čo najskôr, lebo rýchlo miznú.

 

Bukners del Carmen

Bunkre v kopcoch na severnom okraji Barcelony, ktoré mali za úlohu chrániť mesto pred náletmi za občianskej vojny. Dnes je to relaxačná zóna mladých ľudí, ktorí sa tu stretávajú, opaľujú alebo kochajú výhľadom na celé mesto.

 

Casa Milá & Casa Batlló

Ďalšie stavby z Gaudího dielne. Obe stavby sú charakteristické svojimi krivkami, Gaudí sa vyhýbal rovným tvarom, kde to len išlo a podľa toho tieto domy tiež vyzerajú. Casa Batlló pripomína stavbu ako z ríše mŕtvych. Balkóny pripomínajú tvarom lebky a okná sú rozdelené kosťami. Casa Milá je dom, v ktorom Gaudí býval a dnes slúži ako jeho múzeum. Prístupná je i strecha, z ktorej je tiež krásny výhľad na celú metropolu.

 

La Rambla

Každé mesto má svoj bulvár, kde to stále žije. V Paríži je to Avenue des Champ-Élysées, teda Elyzejské polia, v Prahe Václavské námestie, no a v Barcelone je to La Rambla. Táto dlhá ulica začína pri prístave a končí na námestí Plaça de Catalunya. Meria vyše kilometer a nachádzajú sa na nej všemožné reštaurácie, obchody či trhovisko. Nech už je deň alebo noc, sú tu prítomní pouliční umelci či živé sochy, alebo je dejiskom rôznych predstavení.

 

Barri Gotic

Malebná štvrť, ktorej ráz sa od stredoveku vôbec nezmenil. Tvoria ju uzučké uličky s rozličnými obchodmi, veľkolepé stavby a zachovalé hradby. Dominantami tejto štvrte sú bazilika svätej Márie, Barcelonská katedrála či námestie Plaça del Rei.

 

Montujic

Kopec na juhozápadnej strane mesta sa dvíha hneď nad barcelonským prístavom a jeho súčasťou aj rozsiahly park, ktorý slúži ako oáza pokoja a mieru v rušnom uponáhľanom veľkomeste. V parku nájdeme botanickú záhradu a množstvo kultúrnych pamiatok, ako napríklad pevnosť, ktorá v minulosti chránila mesto a prístav pred nájazdmi z mora. Keď Barcelona v roku 1992 hostila hry letnej olympiády, štadión a športoviská boli postavené práve v tejto oblasti. Návšteva tak je zaujímavá aj z pohľadu športu.

 

Mercat de la Boqueria

Už spomínané trhovisko na hlavnej triede La Rambla. Nájdete tu všetko možné od čerstvo vylovených rýb po čerstvé ovocie a zeleninu. Ide o pestré miesto, kde nakúpite od lokálnych predajcov všetko možné a je to tiež obľúbené miesto na fotenie.

 

Park Güell

Áno, aj tento park bol navrhnutý Gaudím. Nachádza sa na vyvýšenom mieste a je z neho tiež výhľad na mesto zase z inej perspektívy. Charakteristickými sú „šmolkovské“ domčeky pri spodnej bráne ako aj honosné schodisko, ktoré „stráži“ drak. Za schodiskom je sieň stovky stĺpov, ktoré podpierajú vyhliadkovú terasu, lemovanú lavičkami v podobe morských vĺn. Park celý je plný architektonických skvostov, na ktoré nikde inde nenarazíte. Prístup do parku je za 10 eur a vstupenka sa dá kúpiť iba online.

 

Barcelonetta

Kedysi chudá rybárska štvrť, dnes miesto s neskutočnými plážami, päťhviezdičkovými hotelmi a tými najlepšími reštauráciami. Keď je vám na letnom slnku už horúco, sadnite na metro a pohodlne sa dopravte do tejto štvrti, kde si len ľahnete na pláž, okúpete sa v azúrovom moru a nachytáte nejaký ten bronz. O kvalite tejto pláže sa nepreháňa, dôkazom môže byť aj titul najlepšej mestskej pláže v Európe, ktorým sa môže pochváliť.

 

Kam von z mesta?

 

Girona

Stredoveké mesto s krásnou architektúrou hodinku cesty od Barcelony. Navštívte tunajšiu židovskú štvrť či mestské hradby zachovalé až do dnešných dní. Zaujímavé je, že predtým, ako Gustav Eiffel skonštruoval v Paríži slávnu vežu, v Girone postavil most. Je vytvorený v podobnom štýle a za návštevu určite stojí. Dominantou mesta je Gironská katedrála, kde sa nakrúcal aj populárny seriál Hry o tróny.

 

Tibidabo

Doprajte si aj trochu zábavy v obrovskom zábavnom parku, ktorý sa nachádza na rovnako pomenovanej hore. Práve odtiaľto je zo zábavného kolesa ten najlepší výhľad na celé okolie, okrem celej Barcelony uvidíte aj Pyreneje. Na vstup si však pripravte nemalú čiastku, pre dospelého stojí 28,5 eur.

 

Tarragona

Ďalšie krásne katalánske mesto asi 100 kilometrov od Barcelony smerom na juhozápad. Ide o prvé mesto v Španielsku, kde sa výraznejšie presadili starovekí Rimania. Centrum Tarragony má pozostatky z rímskej architektúry, napríklad tunajší amfiteáter postavený pred vyše 2000 rokmi, ktorý slúžil ako aréna pre gladiátorské súboje.  Ďalšou antickou pamiatku je akvadukt Diablov most, ktorý prinášal v minulosti do mesta vodu. Z modernejšej histórie môžete navštíviť miestnu katedrálu z 12. storočia, ktorá je zasvätená Panne Márii. Tarragona ako prímorské mesto má aj svoju pláž, výhodou môže byť menšia vyťaženosť ako v oveľa väčšej Barcelone.

 

Autor: Matej Stošek

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa