To najlepšie z metropoly Katalánska: TOP 10 atrakcií v Barcelone

2019-09-30 12:00:00 |   |    | 

Barcelona je najznámejším mestom Katalánska a medzi turistami je známa svojou živelnosťou a dobrou atmosférou. Originálna architektúra, dobré jedlo a more s plážou priamo v centre mesta predstavujú tú najlepšiu dovolenkovú kombináciu.



 

1. Sagrada Familia

Len málo pamiatok vo svete má takú popularitu ako Sagrada Familia. Gaudí chcel vzdať prostredníctvom tejto stavby poklonu Bohu a prírode. Preto vytvoril jedno zo svojich vrcholových diel plné rôznych skrytých symbolov. Základy stavby položili ešte pod taktovkou iného architekta v roku 1882. Momentálne sa predpokladá, že posledné práce ukončia v roku 2026. V katedrále sa nachádza krypta, v ktorej sú pochovaní samotný Gaudí a Josep Maria Bocabella, ktorý bol autorom myšlienky priniesť do Barcelony takýto veľkolepý svätostánok.

_______________________________________________________________________________________________

NÁJDITE UBYTOVANIE V BARCELONE

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

 

2. Barcelonská katedrála

Druhým najvýznamnejším kostolom v meste je Barcelonská katedrála, ktorá pochádza zo stredoveku. Z historického hľadiska je mimoriadne cenená ako výborná ukážka gotickej architektúry. Nachádza sa na najvyššom bode historického centra a na jej streche sa nachádza jedna z najlepších vyhliadok, z ktorej uvidíte celú gotickú štvrť, pobrežie s prístavom a vynímajúcu sa Sagradu Familia.

 

3. Fontána Montjuic

Počas letných nocí je fontána pod vrchom Montjuic hlavným bodom rušného nočného života. Ľudia sa pri nej radi stretávajú, pozrú si jej nádherné predstavenie a potom sa už vyberú niekam na pohárik alebo neskorú večeru. Túto atrakciu postavili v roku 1929, keď vítala návštevníkov jedného z veľkých podujatí. Počas dňa ponúka turistom príjemné občerstvenie a večer už hýri všetkými farbami, ktoré sprevádza hudobný podklad.

 

4. Gotická štvrť

Hneď vedľa Barcelonskej katedrály sa nachádza gotická štvrť, ktorá odhaľuje pôvodnú architektúru tohto mesta. Jej najznámejšou atrakciou je dobový most, ktorý prechádza nad ulicou a spája dve protiľahlé budovy. V minulosti sa táto časť pokladala za duchovné centrum Barcelony. Okolo kostola boli najmä domy, ktoré patrili cirkevným hodnostárom. Práve do gotickej štvrte prišiel Krištof Kolumbus pred svojou prvou plavbou ku katolíckym duchovným, aby ich požiadal o finančnú podporu a zároveň ich poprosil, aby mu dali aj požehnanie na jeho púť do neznáma.

 

5. Park Güell

Barcelona bude už naveky spätá s Antonim Gaudím, ktorý jej vtisol nezameniteľnú pečať. Jedna z najlepších prehliadok jeho práce je v Parku Güell, kde uvidíte viacero štýlov architektúry, ktorú miloval. Nachádza sa tam jaskyňa, viadukt, kolonáda a múzeum v dome, kde kedysi žil samotný architekt. Na parku pracoval v priebehu štrnástich rokov a po jeho smrti zostali niektoré časti nedokončené. Znamenitá je aj vyhliadka na mesto, v ktorej sa vynímajú dve z jeho farebných mozaikových budov. V blízkosti parku sa nachádza 5D kino, ktoré vám predstaví Barcelonu z pohľadu tohto velikána.

 

6. Casa Batlló

Gaudí počas svojho života pracoval aj na súkromných zákazkách. Jednou z nich je budova Casa Batlló, ktorú vytvoril podľa požiadaviek tunajšieho mecenáša. Ten túžil po vlastnom surrealistickom paláci, ktorý by nadväzoval na pestrosť španielskej kultúry. Fasáde dominujú dekorácie, ktoré majú pripomínať prírodné motívy. Prvé kultúrne divadlo sa odohráva ešte pred vstupom, keď sa musíte podrobne pokochať jednotlivými detailmi výzdoby. Druhé prichádza v interiéri, ktorý hrá vďaka slnečným lúčom a mozaikovým oknám všetkými farbami. Nevynechajte ani vyhliadku zo strechy tohto mestského domu.

 

7. Camp Nou

Športoví fanúšikovia nemôžu obísť štadión tímu FC Barcelona. I keby sa vám nepodarilo pozrieť si naživo nejaký zápas, môžete sa dostať do blízkosti svojich hviezd. Tak ako iné známe kluby, aj domáce mužstvo pripravilo pre svojich priaznivcov prehliadky štadióna, múzea a priestorov šatní. Vďaka tomu si môžete pozrieť, kde trávi veľkú časť svojho času Lionel Messi. Po skončení exkurzie môžete zájsť do obchodu s klubovými suvenírmi.

 

8. Poble Espanyol

Ak nemáte čas a možnosti precestovať celé Španielsko, istotne zájdite aspoň do Poble Espanyol. Tento skanzen sa nachádza na kopci Montjuic a vytvorili ho v štýle jednej dedinky. Každá jej štvrť je postavená podľa vzoru inej architektúry z tejto krajiny. Ako sa budete prechádzať jednotlivými uličkami, môžete si pozrieť reštaurácie a obchodíky s typickými produktmi z týchto lokalít Španielska. K dispozícii je aj prehliadka pomocou video sprievodcu v tablete a večer tam pravidelne robievajú zábavy pre hostí. Keď si zakúpite lístok, ten vám zabezpečuje celodenný vstup a môžete kedykoľvek odtiaľ odísť a vrátiť sa späť.

 

9. Mercado de la Boqueria

Pri návšteve Barcelony nemôžete obísť aspoň jedno z jej trhovísk. To najhlavnejšie sa volá Mercado de la Boqueria a nachádza sa priamo pri Las Ramblas. Atmosféru nákupov na tomto mieste je ťažké popísať, nutné je ju zažiť na vlastnej koži. Čerstvé ovocie a zelenina, ryba a morské plody, sladké chuťovky a vôňa hotových jedál, ktoré servírujú priamo pri pultoch niektorých stánkov. Do toho pridajte typický južanský temperament, ktorý tam zažijete v tej najoriginálnejšej podobe.

 

10. Palau de la Musica Catalana

Tento architektonický skvost pochádza od architekta Lluísa Doménecha. Známa koncertná sála predstavuje prvky katalánskej moderny. Interiéru dominuje pestrá výzdoba a vrcholom prehliadky je strop v hlavnej sále, ktorý je vytvorený z farebnej sklenenej mozaiky. Tá dodáva miestnosti osobité čaro a krásne sa vyníma aj počas koncertov.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa