Girona – pokojný únik z rušnej Barcelony

2018-12-05 12:00:00 |   |    | 

Počas cesty z Bratislavy do Barcelony sa dostanete najprv na menšie letisko pri Girone. Väčšina cestujúcich čo najskôr nasadne do autobusu a namieri si to rovno do najdôležitejšieho mesta Katalánska. Nabudúce ale urobte vo svojom programe zmenu a predĺžte si vašu dovolenku o pár dní, aby ste mohli navštíviť aj samotnú Gironu.



 

Dobré prepojenie aj s Barcelonou

Zatiaľ čo je Barcelona známa svojou živou atmosférou a jej ulice sa najmä počas leta podobajú na jednu veľkú party s flamencom, spevom a dobrou zábavou, Girona je podstatne pokojnejšia. Tá vás zavedie do atmosféry španielskych vidieckych mestečiek a viac vám ukáže pravú tvár tejto krajiny. Zo samotného letiska máte do jej centra veľmi dobré spojenie. Priamy autobus vás tam zavedie už za 20 minút, cena jednej cesty je do 3 eur. Keby ste sa chceli vybrať do Barcelony, tak máte dve možnosti. Buď si vyberiete priamy spoj z Girony, alebo pôjdete cez letisko. Frekvencia liniek, ktoré prepájajú centrá týchto miest, nie je až tak častá, ale dostanete sa tam pohodlne za hodinu a pol jazdy. Po celodennom výlete sa môžete vrátiť späť do Girony. Cena je v závislosti od vyťaženosti spojov a času nákupu od 15 eur vyššie. Cez letisko chodia spoje v sezóne pravidelne každú hodinu a lístok by ste preplatili len o pár centov.

 

Prechádzka po mestských hradbách

Spoznávanie Girony začnite na mestských hradbách. Tie pochádzajú zo 14. storočia a podarilo sa ich uchovať vo veľmi dobrom stave. Navyše nedávno boli podrobené rozsiahlej rekonštrukcii, takže turisti sa po nich môžu bezpečne prejsť a pozrieť si tak centrum a široké okolie. Najlepšie vyhliadkové body sú vyznačené pomocou tabuliek s oznamami a popismi toho, čo máte pred sebou. Z hradieb budete skvele vidieť do jednotlivých uličiek a neskôr si môžete naplánovať, kde sa budete ďalej túlať. Priamo pri hradbách sa v niektorých bodoch nachádzajú aj menšie záhrady, ktoré sú ako stvorené na lenivé leňošenie a skrývanie sa pred ostrým slnkom.

 

Židovská štvrť

Dejiny tohto mesta boli úzko prepojené aj so silnou židovskou komunitou. Táto štvrť patrí dnes k najnavštevovanejším častiam Girony, lebo až doteraz sa tam podarilo uchovať atmosféru stredovekých historických lokalít. Dlhé úzke ulice sú vzájomne prepojené ako malý labyrint. Netreba urobiť nič viac, len sa nechať počas vašich potuliek voľne unášať pocitmi a kochať sa dobovou architektúrou. V tejto časti nájdete aj dve významné múzeá. Jedno sa venuje židovským dejinám v Katalánsku, druhé zaznamenáva príbeh vzniku a rozvíjania samotnej Girony.

 

Rieka Onyar

Gironou pretekajú rieky Ter, Güell, Galligants a Onyar. Cestovateľom je najznámejšia tá posledná, pretože vás privádza do veľmi krásnej štvrte. Domy pri brehoch Onyaru hýria pestrými farbami. Ich fasády sú natreté rôznymi odtieňmi, aby tak vytvárali nádhernú súhru a pripomínali paletu nadaného maliara. Jeden z domov sa rozhodli sprístupniť verejnosti, aby mali návštevníci lepšiu predstavu o tom, ako sa v Girone žilo v minulosti a aký architektonický štýl dominoval tomuto obdobiu.

 

Eiffelov most

Štyri rieky, ktoré pretekajú cez mesto, si vyžiadali aj špeciálne upravenie ulíc. Vďaka tomu sa na malej ploche nachádza až jedenásť mostov, ktoré uľahčujú obyvateľom presun do jednotlivých častí. Najvzácnejší z nich sa nachádza práve vo farebnej štvrti pri brehoch Onyaru. Autorom výrazného červeného mosta s kovovou konštrukciou je Gustave Eiffel. Vymyslel ho ešte pred skonštruovaním Eiffelovej veže a jasne na ňom badať jeho obľúbený štýl architektúryy. Cez most sa dostanete do komerčnej štvrte mesta, kde máte k dispozícii množstvo obchodov.

 

Gironská katedrála

Veľkou pýchou mesta je aj katedrála zasvätená Panne Márii. Tá sa nachádza priamo na námestí Placa de la Cathedral a vedie k nej veľké pôsobivé schodisko. Po jeho zdolaní získate ako prvú odmenu pohľad na časť historického centra. Druhým darčekom je samotná katedrála, ktorá kombinuje románsky štýl, gotiku a baroko. Kostol pozostáva z obrovskej chrámovej lode, ktorá je po Bazilike sv. Petra vo Vatikáne druhou najväčšou na svete. Súčasťou budovy je múzeum tapisérií, ktoré zachytávajú rôzne fragmenty z biblie.

 

Arabské kúpele

Historické kúpele vznikli v 12. storočí a boli len inšpirované arabskou kúpeľnou kultúrou. Využívali sa až do 19. storočia a vždy boli aj obľúbeným miestom na stretávanie priateľov alebo uzatvárania dohôd medzi obchodníkmi. Hlavný bazén má nad sebou kupolu, ktorá dodáva miestnosti romantický vzhľad. Niektoré časti sú bohato ornamentálne zdobené. Vstupné na prehliadku je 2 eurá.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa