Kuriózna pamiatka v srdci Toskánska: Malebné mestečko ukrýva fresku stromu s penismi

2023-01-19 00:00:00 |   |    | 

Za najväčšie turistické magnety v Toskánsku pokladajú mestá Florencia a Pisa. Lenže tie často trpia veľkým množstvom turistov, ktorí preto radi vyhľadávajú aj lokality s pokojnejšou atmosférou. Z tohto pohľadu je pre nich najväčším lákadlom stredoveké mestečko Massa Marittima, ktoré vás vezme na symbolickú cestu časom.



 

Katedrála a historické centrum

Massa Marittima sa nachádza niečo vyše sto kilometrov od Florencie. Najľahšie sa tam dostanete  autom. I keď sa popisuje ako stredoveké mestečko, jeho história je v skutočnosti ešte dlhšia a predpokladá sa, že ho založili už Etruskovia. Až dodnes sa však podarilo zachovať najmä budovy zo stredoveku, preto mu prischol tento popis. Keď chcete zažiť atmosféru pravého Toskánska, vyberte do historického centra na námestie Garibaldi. Tam nájdete aj nádhernú katedrálu Duomo di San Cerbone, ktorá pochádza z 13. storočia. Zaujímavosťou je, že sa na nej striedajú dva architektonické štýly typické pre tento región. Horná časť je inšpirovaná stavbami v Siene a spodná zas mestom Pisa. Jedinou prestavanou časťou je veža, ktorá si vyžadovala rozsiahlejšiu renováciu. V interiéri nájdete okrem iných dominánt aj nádherný obraz Madony s dieťaťom od jedného z  najvýznamnejších stredovekých maliarov Duccia.

 

Veža del Candeliere

V centre sa nachádza aj historická veža, ktorá pochádza z 13. storočia. Volajú ju tiež hodinová veža a postavená bola vo veľmi podobnom štýle ako blízka pôvodná pevnosť. V minulosti tvorila hranice mesta a patrila medzi dôležité obranné body. V súčasnosti ponúka skvelý výhľad na celé okolie a taktiež na centrum. Turisti často práve odtiaľ začínajú prehliadku Massa Marittima. Okrem iného sa od veže dostanete aj k štýlovým reštauráciám s tradičnou kuchyňou.

 

Fonti dell`Abbondaza

Keďže sa mestečko nachádza v kopcovitom teréne, museli vyriešiť aj prívod vody pre obyvateľov. Nakoniec postavili Fonti dell`Abbondaza, čo sa dnes pokladá za najstarší zdroj vody v meste. Kedysi mal podobu fontány, z ktorej sa mohli domáci napiť, ale vďaka špeciálnej architektúre časť z nej využívali aj ako sklad. Táto historická stavba však ukrýva aj kuriózne prekvapenie. Na jednej zo stien sa totiž podarilo uchovať vzácnu fresku z obdobia medzi 13. a 14. storočím. Jej autor na nej zachytil strom, ktorý však stvárnil veľmi nezvyčajným spôsobom. Na jeho korunách rastú plody, ktoré nemajú tradičný tvar. Tie totiž nahradil dvadsiatimi piatimi maľbami mužských genitálií. Nástenná maľba bola dlho skrytá pred očami verejnosti a odhaliť sa ju podarilo až v roku 1999. V minulosti ju zrejme takto skryli kvôli tomu, že poburovala ľudí.

 

Archeologické múzeum

V centre mesta nájdete niekoľko palácov, ktoré v minulosti patrili bohatým meštianskym rodinám. Jedným z nich je palác Pretorio, ktorý postavili v 13. storočí. Táto nádherná budova v súčasnosti slúži ako archeologické múzeum. Vďaka bohatej histórii Massa Marittima sa tam podarilo združiť viacero cenných artefaktov. V jednotlivých miestnostiach sa dozviete zaujímavosti z tunajších dejín, ktoré začínajú v etruskej ére a pokračujú cez bohatý stredovek až po súčasnosť. Viacero vystavených exponátov pochádza z neďalekého archeologického náleziska. Od múzea pokračujte ďalej centrom, kde sa dostanete napríklad ku pôvodnej radnici, ďalším palácom a tiež k bývalej vstupnej bráne do mesta.

 

Lago dell`Accesa

Massa Marittima sa môže pochváliť viacerými archeologickými náleziskami. Jedno z najvýznamnejších nájdete pri jazere Accesa. Rozprestiera sa na ploche 14 hektárov a v blízkosti rastú dubové lesy. Podľa historických odhadov začali Etruskovia osídľovať práve túto oblasť, preto sa tam v súčasnosti nachádza veľký archeologický park s vykopávkami, ktoré pochádzajú až z tejto éry. Viaceré z nich nájdete vystavené v tunajšom múzeu. Domáci obyvatelia navyše s týmto miestom spájajú viacero legiend, preto mu pripisujú magické vlastnosti.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa