Prehliadaný unikát: Benátčania si postavili ideálne mesto, ľudia sa tam však nehrnuli

2023-09-22 08:30:00 |   |    | 

Na sklonku 16. storočia má Benátska republika nepriateľa doslova za dverami. Turci okupujú podstatnú časť Balkánu a vážne hrozí, že s doterajším dobytým územím sa len tak neuspokoja. Benátčania musia konať. Rozhodnú sa pre stavbu novej pevnosti Palmanova.



 

V Taliansku v tej dobe vrcholí renesancia. Jednou z jej myšlienok je aj vznik tzv. ideálneho mesta, ako ho vo svojej Utópii načrtol anglický politik a filozof Thomas More (1478–1535). Mnoho architektov sa ho pokúša načrtnúť a z ich skíc nakoniec vyjdú stavitelia Palmanovy, ktorá sa nachádza niečo cez 100 kilometrov od Benátok, pri dnešných taliansko-slovinských hraniciach. Musí sa však jednať o pevnosť, takže aj keď sa renesanční umelci napospol zhodujú, že pre ideálne mesto je najvhodnejšie šachovnicové usporiadanie, Palmanova dostane tvar deväťcípej hviezdy.

 

Stavia sa na trikrát

Začína sa stavať 7. októbra 1593, symbolicky v deň výročia slávnej námornej bitky pri Lepante (1571), v ktorej Svätá liga, hojne podporovaná práve talianskymi mestskými štátmi, uštedrila Turkom tvrdú porážku. Prvá obranná línia pevnosti v dĺžke siedmich kilometrov rastie 30 rokov, druhá pribudne v rokoch 1658 – 1690, tretia až na začiatku 19. storočia, keď Palmanovu držia Napoleonovi vojaci. Vo všetkých prípadoch bol pôvodný tvar hviezdy rešpektovaný, a tak si ho mesto uchovalo do dnešných dní, vďaka čomu sa v roku 2017 dostalo aj na prestížny zoznam UNESCO.

 

Život podľa pravítka

V strede hviezdy sa nachádza veľké námestie s dómom, z ktorého lúčovito vybiehajú hlavné ulice. Všetko je do detailu premyslené, geometricky presné, všetko v meste má svoj účel a renesanční myslitelia veria, že na takom mieste sa bude ľuďom žiť jednoducho skvele. Paradoxne sa do ideálneho mesta, ktoré bolo rozplánované do poslednej tehly, v jeho začiatkoch obyvatelia práve nehrnú. „V roku 1622 Benátska republika musela omilostiť niektorých zo svojich väzňov pod podmienkou, že Palmanovu osídlia,“ dodáva súčasný americký historik Edward Wallace Muir Jr.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Ilona Kučerová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa