Unikátne drevené kostolíky sú pýchou Slovenska: Spoznajte sedmičku najzaujímavejších

2021-03-11 12:00:00 |   |    | 

Naši predkovia stavali jednoduché chrámy, na ktoré používali materiál, ktorý mali v tých časoch k dispozícii. Namiesto tehál a skál bolo jednoduchšie vytvoriť ich z dreva, vďaka čomu vymysleli úžasné sakrálne stavby. Napriek krehkému materiálu, ktorý trpí pod vplyvom nestálych zmien počasia, sa viaceré z nich podarilo uchovať vo výbornom stave až dodnes.



 

Artikulárny evanjelický kostol, Hronsek

Jeden z našich najznámejších drevených kostolíkov vznikol v 18. storočí. Jeho výstavba trvala približne jeden rok. I keď pri pohľade z vonku nevyzerá mohutne, v skutočnosti do neho naraz vojde až tisíc ľudí. Tí sa okrem hlavnej časti môžu posadiť aj na balkóny, ktoré sú rozmiestnené po jeho leme. Kostol v Hronseku bol navyše naplánovaný tak, že veriaci z každého miesta dovidia až k oltáru. Na budove sa nachádza tridsať okien, ktoré ponúkajú dobré prírodné osvetlenie. Po dokončení výstavby kostola tam v roku 1726 zasadili dve lipy, ktoré sú v malom parku až dodnes.

 

Kostol Najsvätejšej Trojice, Kežmarok

Drevené kostolíky patria často evanjelickej cirkvi. Vznikali totiž v období potláčania protestantov a tí si mohli nové svätostánky postaviť len za veľmi prísnych podmienok. Predstavitelia mesta im vždy určili jedno konkrétne miesto mimo centra a navyše im na rozdiel od katolíckych kostolov neposkytli žiadne finančné príspevky. Preto evanjelici hľadali čo najlacnejší materiál a začali svoje chrámy stavať z dreva. No z nevyhnutnosti nakoniec vznikol nádherný architektonický spôsob, ktorý si môžeme pozrieť aj v Kežmarku. Tunajší kostolík postavili bez použitia jediného klinca, pretože sa vraj mali inšpirovať nemeckým spôsobom výstavby, s ktorým ich zoznámili švédski námorníci. Tí pomáhali pri vzniku tejto stavby a údajne preto vytvorili strop v podobe dna lode.

 

Kostol ochrany svätej Bohorodičky, Nižný Komárnik

Jeden z vizuálne najkrajších drevených kostolov sa nachádza pri Nižnom Komárniku, kde vznikol na mieste staršieho gréckokatolíckeho kostola ochrany svätej Bohorodičky, ktorý úplne zničili počas 1. svetovej vojny. Preto na tom istom mieste postavili v roku 1938 novú a ešte krajšiu budovu, ktorá nesie rovnaké pomenovanie. Zaujímavosťou je, že aj v priebehu 2. svetovej vojny utrpela dedina počas viacerých útokov výrazné straty a takmer celú ju zničili. Napriek tomu kostol zostal v pomerne dobrom stave a nemuseli ho búrať, iba renovovať. V chráme sa nachádzajú vzácne ikony, na ktorých sú zachytené rôzne fragmenty z biblie.

 

Kostol svätého Františka z Assisi, Hervartov

Najstarší zachovaný drevený kostol na Slovensku sa nachádza v Hervatove. Pochádza z 15. storočia, no napriek tomu je stále vo veľmi dobrom stave. Okolo neho sa nachádza nízky drevený plot, ktorý viac ako na ochranu slúžil na dotvorenie tohto koloritu. Interiér je nádherne zdobený nástennými maľbami. Tie museli od vzniku kostola už dvakrát reštaurovať, pretože použité farby postupne bledli. Hlavný oltár je skromnejší, ale nad ním je umiestnený veľký maľovaný kríž s Ježišom a vedľa neho je postava jeho matky Panny Márie. Počas prehliadky uvidíte aj obrazy svätcov, ktorým dominuje podobizeň Františka z Assisi.

 

Chrám svätej Paraskevy, Dobroslava

Jeden z drevených kostolov, ktorý sa až dodnes využíva aj na slávenie svätých omší, je chrám svätej Paraskevy v Dobroslave. Postavili ho v 18. storočí a zložený je z troch hlavných častí. V interiéri sa opäť nachádzajú nádherné ikony a detailne zdobené dvere s výjavmi zo Svätého písma. I v tomto prípade utrpel kostol počas 2. svetovej vojny veľké škody, preto ho museli kompletne zrekonštruovať.

 

Kostol svätého Michala Archanjela z Novej Sedlice

Tento chrám stojí na pevnejšom kamennom základe. Zvyšok postavili z jedľového dreva, ktoré sa nachádza v tejto oblasti. Pôvodne sme ho mohli vidieť v Novej Sedlici, kde sídlil na nádhernom mieste s výhľadom na dedinu. No keďže tam postavili nový svätostánok, starší chrám sa rozhodli presunúť do najbližšieho skanzenu v Humennom. Interiér je pútavý nielen kvôli ikonám, ale aj vďaka nádhernému oltáru s baldachýnom.

 

Kostol svätého Mikuláša, Zboj

Aj v tomto prípade sa už kostolík nenachádza na pôvodnom mieste. Kedysi bol pýchou dedinky Zboj, ale po postavení modernejšieho kostola sa ho rozhodli premiestniť. Nakoniec mu nové miesto našli v Bardejovských kúpeľoch a v tom čase ho navyše aj zrekonštruovali. V interiéri sa podarilo uchovať jeden z najcennejších ikonostasov, na ktorom sú zobrazení rôzni svätci. Kostol má kamenný základ a nádhernú členitú architektúru.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa