Ako sa žije na konci sveta? Najodľahlejšie miesta na svete

2014-09-25 13:00:00 |   |    | 

Len príroda a vy. Zopár susedov, menší obchodík a kilometre a kilometre ničoho. Samota je relatívny pojem, ale keď žijete na mieste, kam aj pošta len zriedka chodí, zistíte, že takto nejako samota môže vyzerať. Mestečká ďaleko od civilizácie si uchovávajú svoju tajuplnú krásu a neporaziteľnosť. Lebo tí, čo prežijú tu, už prežijú všade.



 

Špicbergy

 

Súostrovie Svalbard, známe aj ako Špicbergy, technicky patrí pod Nórsko. Tunajšia dedinka Longyearbyen, ktorú založili začiatkom 20. storočia, sa radí k tým najodľahlejším miestam zeme. Žije tu len 3 tisíc obyvateľov, ktorí sú takmer bezúhonní. Za rok 2013 polícia zaznamenala len 9 zločinov.

 

Aljaška

 

Aj v dedinke Adak na ďalekej americkej Aljaške je život tvrdý. V najzápadnejšom okrese štátov bola kedysi vojenská námorná základňa. Tú však po skončení druhej svetovej vojny všetci opustili. V meste zostalo len 326 obyvateľov.

 

Rapa Nui

 

Na Veľkonočnom ostrove žije približne 3 tisíc ľudí a z toho drvivá väčšina v meste Hanga Roa. Oficiálne patria Čile, ale od hlavného mesta sú vzdialení 3700 km.

 

Arizona

 

V tak veľkej krajine sa netreba čudovať, že okrem obrovských miesta, majú aj územia, kam civilizácia zavíta raz za uhorský rok. Takýmto miestom je dedina Supai. Leží na území indiánskeho kmeňa Havasu, blízko známe vodopádu Havasu. Nevedú sem žiadne cesty a tunajšiu poštu ešte stále prevážajú mulice.

 

Jakutsko

 

V sibírskom chlade, ďaleko od všetkého leží ruská dedinka Ojmiakon. Nazývajú ju tiež najchladnejším trvalo obývaným miestom. Priemerná ročná teplota tu totiž je -16 stupňov Celzia, ale v zime klesá niekedy až na -70 stupňov. Autá tu neštartujú a všetko je podriadené ukrutnej zime. Pre zaujímavosť v preklade názov znamená „nezamrznutá voda,“ čo je spojené s blízkym termálnym prameňom.

 

Faerské ostrovy

 

Tórshavne, hlavnom meste, sa žije ozaj nezvyčajne. Krajina leží na polceste medzi Nórskom a Islandom, pričom oficiálne patrí Dánsku. Ešte aj oviec tu majú viac ako samotných obyvateľov.

 

Zdroj/autor: buzzfeed.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa