Hrady, pevnosti a iné majestátne stavby. Kde ležia tie najzaujímavejšie? (1. časť)

2014-09-24 09:00:00 |   |    | 

Stret minulosti s prítomnosťou. Tak by sa dali opísať hrady, zámky aj rôzne pevnosti. Ich mohutná konštrukcia im umožnila, aby prežili niekedy aj stovky rokov, a tak sa dochovali aj nám. Teraz v nich môžeme pozorovať našu históriu a môžeme sa pokúsiť aj nahliadnuť do budúcnosti. Veď história sa opakuje. Romantické aj čisto obranné, druhov je hneď niekoľko. Preto sme sa s Dromedárom rozhodli pozrieť si prekrásne hrady roztrúsené po celom svete.



 

Edinburgský hrad

 

Nad škótskym hlavným mestom sa na hradnej skale týči majestátny hrad. Už v starých povestiach sa hovorí o zúrivých stretoch, ktoré vybojovali tunajší rytieri, aby ochránili svoju pevnosť. Hrad sa stal symbolom škótskej sily, keďže predstavoval miesto, kde sa Škóti bili o závislosť s Angličanmi. S hradom je spojených aj niekoľko zaujímavých príbehov o čarodejniciach, ale aj moderných vládcoch. Na hrade dokonca uchovali aj dieru, cez ktorú utiekli francúzsky politickí väzni. Na objavovanie je tu toho ozaj dosť.

 

Hrad Hearst

 

Mohlo by sa zdať, že hrady patria len starému svetu, ale nie je tomu úplne tak. Aj v slnečnej Kalifornii nájdeme jeden prekrásny kúsok. No nejedná sa práve o historickú stavbu, keďže s jeho stavbou začali v roku 1865 a dokončili ju v 1947. Rodina Hearstovcov vlastnila tento pozemok a rozhodla sa na ňom vytvoriť „La cuesta encantada,“ teda Čarovnú stráň. V hrade sa nachádza 165 izieb, ohromujúca záhrada, aj mramorom vykladaný bazén. Okrem klasického prepychového vybavenia tu však majú aj menšiu pristávaciu plochuzoologickú záhradu.

 

Hrad Himedži

 

Len 4 hodiny od Tokia leží skvost japonskej architektúry. Pre našinca je takáto stavba zmenou oprosti klasickým kamenným hradom, ako ich my poznáme. Himedži predstavuje vrchol tradičnej japonskej architektúry 17. storočia. Jeho estetická aj funkčná stránka sú v dokonalej rovnováhe. Majstrovská práca s drevom a unikátne obranné mechanizmy ho dostali aj na zoznam chránených kultúrnych pamiatok UNESCO. „Hrad bielej volavky,“ ako sa tiež nazýva, pozostáva z 82 budov, v ktorých sa ukrýva stáročná história Šogúnov.

 

Qal’at al-Bahrain

 

Bahrainská pevnosť, ako sa do slovenčiny názov prekladá, tiež patrí k UNESCOm chráneným pamiatkam. Dôvodov je takmer až priveľa. Na tomto umelo vytvorenom kopci sa totiž ukrývajú pamiatky siahajúce až do roku 2300 pred Kristom. Záznamy histórie sa na sebe navršovali až kým na samom vrchu Portugalci nepostavili pevnosť. Artefakty z oblasti bežného života, obchodu aj náboženstva svedčia, že táto oblasť, vzdialená približne len 5,5 km od hlavného mesta, patrila k obchodným uzlom, kde sa životu aj obchodu vo veľkom darilo.

 

Hrad Bran

 

Keď sú v móde upíry a iné monštrá, tak aj hrad Bran zažíva svoju slávu. Je to spôsobené tým, že ho ľudia majú za sídlo obávaného Drakulu. Rumunský hrad na hraniciach Transylvánie a Valašska vyvoláva zmiešané pocity. Napohľad krásna stavba by mala ukrývať desivé tajomstvá. Pravdou však zostáva, že údajný gróf Drakula, Vlad Tepes, na hrade veľa času nestrávil a obyvateľom z neďalekej dediny Brašov pripravil horúce chvíľky. Dedinu totiž vypálil a tunajších Sasov vyzabíjal. Hrad vždy slúžil na ochranu pred Osmanmi, no rokmi sa stále viac menil na zámok, kde sa snažili o čo najväčšie pohodlie pre jeho obyvateľov. Pre mecenášku, kráľovnú Máriu, tu postavili aj výťah, anglickú záhradu a čajový domček.

Zdroj/autor: amerikanki.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa