Dovolenkové drinky na netradičný spôsob – Tieto vás položia na zadok

2014-10-21 18:30:46 |   |    | 

Pri dovolenkách a výletoch chceme vždy okúsiť všetko. Čo-to pojeme, ideme na všetky možné výlety a počas nocí sa bližšie zoznamujeme s domácimi. K takémuto oboznamovaniu sa patrí aj vyskúšanie domácich nápojov. V niektorých krajinách to však môžete oľutovať. Tunajšie najznámejšie drinky sú totiž v niektorých prípadoch až zdraviu škodlivé. V lepšom prípade sa zobudíte ako vo filme.



 

Arak Attack

 

Útok araku, ako by sa názov dal voľne preložiť, je nápoj podávaný na ostrove Bali. Jeho hlavnou ingredienciou je miestny destilát arak (pozor – nejedná sa o anízový destilovaný nápoj zo Severnej Afriky a a krajín Blízkeho východu.). Ten sa páli z ryže a môže mať až 63% podiel alkoholu. Pre jeho prenikavú vôňu sa do drinku pridávajú citronáda, pomarančový džús alebo kolový nápoj. Nápoj je nebezpečný hlavne preto, lebo sa doňho počas destilácie araku môže uvoľňovať jedovatý metanol, ktorý v roku 2009 zapríčinil smrť 25 ľudí.

 

 

Nikolaška

 

Rusku vám po jedle alkohol rýchlo stúpne do hlavy. Pije sa tu totiž Nikolaška, nápoj ktorého spojenie ingrediencií vraj vytvára takmer okamžitý efekt. Originálny pozostáva z pohárika koňaku, plátku citróna a lyžičky práškového cukru a mletej kávy. Káva a cukor sa vysypú na citrón a ten sa položí na pohárik. Začne sa tým, že tieto tri zložky si vložíte do úst potom si dáte „panáka“ a chvíľku nápoj podržíte v ústach, aby sa všetky chute prepojili. Existujú aj rôzne variácie. Koňak môžete vymeniť za vodku a vtedy aj citrón vymeníte za pomaranč. Komu nebude stačiť prvý pohárik môže ešte rýchlo zapiť druhým.

 

Hand Grenade

 

Ručný granát vám vybuchne v hlave, ak si v meste New Orleans dáte typický drink Hand Grenade, teda ručný granát. Tento autorizovaný drink sa smie podávať len v piatich baroch na ulici Bourbon Street, ktoré patria jednej spoločnosti. Originálny recept je prísne chránený, keďže sa okolo celej značky točia veľké peniaze. „Najsilnejší drink mesta New Orleans“ sa pripravuje z rovnakého podielu ginu, obilnej pálenky, melónového likéru, rumuvodky. Ešte aj jeho obal s usmievajúcim sa granátom je chránený a nesmie sa napodobňovať. Drink sa najčastejšie pije počas fašiangov a patrí medzi tie najznámejšie „pamiatky“ v meste.

 

Death in the Afternoon

 

Poobedná smrť sa pije v baroch mesta Kuala Lumpur. Nápoj údajne vymyslel americký spisovateľ Ernest Hemingway, ktorý ho s obľubou pil. Podľa jeho inštrukcií z roku 1935 sa postupuje takto: „Do pohára na sekt nalejte pohárik absintu. Pridávate ľadovo vychladený sekt, až kým nápoj nezíska správnu mliečnu opalizujúcu farbu. Pite pomaly 3 až 5 pohárov.“ Nápoj nie je veľmi bežný (hlavne pre zákaz konzumácie absintu v mnohých krajinách), no v Európe a v niektorých častiach Ázie si ho môžete pokojne vychutnať.

 

Singapore Sling

 

Singapure sa pije mnoho drinkov, no tento patrí k tradícii. Vymyslený bol hotelovým barmanom približne v roku 1915. Ten pripravil recept z dvoch dávok ginu, jednej dávky čerešňovej brandy, jednej dávky bylinkového likéru Bénédictine a doliatym ananásovým džúsom. Originálny recept sa nikdy nezachoval v písomnej forme, takže dnes len ťažko povieme, ktorá ingrediencia bola ozaj tá prvá. Dokonca sa tvrdí, že nápoj existoval už dávno predtým a tento barman ho len spopularizoval. Tieto fakty však nič nemenia na tom, že Singapore Sling drink patrí k tým najobľúbenejším v meste.

 

Flaming Ferrari

 

Horiace Ferrari patrí k Londýnu. Samozrejme, že nehovoríme o aute, ale o netradičnom a dosť nebezpečnom nápoji. Zmes, z ktorej pozostáva, je veľmi silná a položí nejedného návštevníka baru. Postup výroby je nasledovný: do pohára na Martini nalejete bylinný likér Chartreuse, sirup z granátového jablka, likér Galliano a čierny sambuca likér. Do ďalších dvoch pohárikov nalejte oddelene koňakový likér Grand Marnier a rum. Zmes v pohári na Martiny zapáľte, vložte doň slamku a počas pitia prilejte zvyšné dve ingrediencie. Len pozor na oheň a popáleniny.

 

Zombie

 

Nápoj po opici sa zmenil na nástroj, ktorý z úbohého nešťastníka spravil na pár dní chodiacu mŕtvolu. Taký je príbeh o vzniku tohto drinku. Majiteľ kalifornského podniku Donn Beach ho vymyslel v 30. rokoch minulého storočia a svoj originálny recept prísne tajil. Ani sami barmani nevedeli z čoho presne pozostáva, keďže boli všetky ingrediencie utajované a oni len miešali tekutiny, ktoré im majiteľ dodal. Dnes sa vie, že tento extrémne silný nápoj pozostával z týchto základných surovín: 3druhov rumu, limetkového džúsu, sirupu Falernum (s príchuťou tropického ovocia, mandlí a ďumbieru), horkej liehoviny Angostura bitter, likéru Pernod, grenadínového sirupu a tajnej „Donnovej zmesi“ pozostávajúcej zo škoricového sirupu a grepového džúsu. Veľké množstvo sirupov, likérov a sladkých džúsov potláča chuť alkoholu, no aj tak je v bare povolené vypiť len 2 poháre Zombie. Len pre istotu.

Zdroj/autor: dailymail.co.uk, drinksmixer.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa