221B Baker Street – Domov legendárneho Sherlocka

2014-10-21 09:00:00 |   |    | 

Legenda, ktorá okolo seba v pravidelných obdobiach vytvára veľkú mániu. Príbehy o neoblomnom detektívovi s obrovským intelektom a brilantnou dedukciou v súčasnosti spopularizovali dva nezávislé seriály. Jeden z nich sa odohráva v Anglicku a prenáša knižné predlohy Arthura Conana Doyla do aktuálnej podoby. Ten druhý sa odohráva v Amerike, kde sa v úlohe asistenta Watsona objaví nečakane po prvýkrát žena. Oba seriály oživili kult Sherlocka Holmesa, vďaka ktorému sa nielen opätovne zvýšila predajnosť kníh, ale zároveň tí praví nadšenci zatúžili zavítať na miesta, ktoré sa spájajú s touto imaginárnym detektívom.



 

Začína to už v metre

 

Ako inak, múzeum venované slávnemu detektívovi sa nemôže nachádzať nikde inde, ako v Londýne na Baker Street s legendárnym označením 221B. K múzeu sa dostanete metrom. Sledovať musíte hnedú linku Bakerloo a vystúpiť musíte na spomínanej ulici. Môžete si byť istí, že túto stanicu sa vám nepodarí prehliadnuť. Už pri trati metra sa nachádzajú obrázky Sherlocka a mozaiky zdobia potom aj viacero miest podzemných priestorov. Hneď ako vyjdete von z budovy, bude sa po vašej ľavej ruke nachádzať socha tohto detektíva. Keď sa vyfotíte, vyberte sa na druhú stranu a na rohu ulice zabočte doprava. Múzeum sa nachádza na druhom konci a od sochy sa tam dostanete do desiatich minút. Ulica je prehľadná, nemáte sa kde stratiť. Druhou alternatívou je dostať sa na tam autobusom, v tom prípade treba sledovať polohu zastávky.

 

Film verzus realita

 

Múzeum Sherlocka Holmesa je otvorené denne od 10.00 do 18.00. Jeho prehliadka vám nezaberie veľa času, takže si ním môžete pokojne vyplniť medzeru vo vašom programe. Vstupné je 10 libier a k dispozícii sú rôzne zľavy. Buďte však pripravení na to, že nech sa tam vyberiete v ktorýkoľvek deň, vždy sa tam nachádza mnoho turistov. Po príchode na miesto sa istotne dostaví aj určité porovnávanie s anglickou verziou seriálu. V tom prípade príde prvé malé sklamanie. Vchodové dvere a ani ulica sa nezhodujú s realitou. Tieto scény sa totiž v skutočnosti natáčajú vo štvrti Camden. Príjemným prekvapením je však interiér. Uvítací salón je takmer identický, ako v múzeu, len niektoré detaily sú viac prispôsobené súčasnosti.

 

Tri poschodia v Sherlockovom svete

 

Po zakúpení lístkov sa môžete vybrať k prvej, veľmi obľúbenej zastávke. A to je fotografovanie pred vchodom, kde sa bude za vašim chrbtom nachádzať ten legendárny vchod. K dispozícii budete mať dve charakteristické čiapky a bude len na vás, či sa ocitnete v úlohe Sherlocka alebo Watsona. Potom sa už môžete pustiť do prehliadky. Na prvom poschodí sa nachádza dobre známy uvítací salón s dvoma kreslami a krbom. Taktiež tam nájdete pohovku a priestor pre oddych. O poschodie vyššie sa už nachádza pracovňa s výhľadom na Baker Street. Vo zvyšných miestnostiach nechýbajú figuríny, ktoré odkazujú na zločincov z rôznych príbehov a na jednej zo stien je dokonca zavesená hlava psa baskervillského. Dostanete sa aj do najvrchnejšej časti domu, kde sa nachádza toaleta a cestovateľské kufre majstra detektíva.

 

Naobedujte sa u pani Hudsonovej

 

Okolo Sherlocka Holmesa je v Londýne rozbehnutý veľmi dobrý biznis. Takže v meste nájdete niekoľko pripomienok na tohto knižného hrdinu. Jednou z významných postáv z jeho príbehov bola aj pani Hudsonová. Hneď vedľa múzea sa nachádza reštaurácia nesúca jej meno. Od Sherlockovej pani domácej, ktorá hostila zaujímavými pochúťkami i jeho, sa môžete nechať obslúžiť aj vy. Menu a atmosféra je prispôsobená obdobiu vzniku kníh. Okrem toho nájdete v centre aj pub s jeho pomenovaním a na Baker Street sa môžete ubytovať aj v Sherlockovom hoteli.

 

Ako sú na tom ceny?

 

Súčasťou tohto múzea je aj obchod, ktorý je zariadený vo viktoriánskom štýle. Zladené sú nielen samotné priestory, ale aj predavači oblečení v dobových kostýmoch. Okrem kníh tam nájdete nespočetne veľa suvenírov spojených s detektívom, ale aj aktuálnym seriálom. Pripravte sa však na vyššie ceny. Najmä predmety s nápisom „I AM SHERLOCKED“, odkazujúce na slávnu časť anglického seriálu, sa predávajú s poriadnou prirážkou. Stačí však zájsť o pár metrov ďalej a môžete ušetriť. Pri spomínanej Sherlockovej soche sa nachádza hneď niekoľko obchodov s anglickými suvenírmi, v ktorých nájdete aj mnoho predmetov s touto tematikou. Tu sa však predávajú podstatne lacnejšie a tak ľahko ušetríte.

 

Zdroj/autor: sherlock-holmes.co.uk, David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa