Lány plné kopčekov a údolí – Obzrite si Palouse

2014-10-20 17:30:32 |   |    | 

Pohľad na dokonale symetrickú prírodu v nás prebúdza pokoj. Jemné línie, či ostré hrany majú blahodarné účinky na dušu aj telo. Takéto prostredie zvykneme vyhľadávať pri našich výletoch do prírody. V mnohých prípadoch nás chytia za srdce aj poľnohospodárske oblasti, kde na nekonečných lánoch rastú nás živiace plodiny. Podobne je na tom aj oblasť Palouse.



 

Poľnohospodársky raj

 

Aj takto by sa dal nazvať kraj Palouse v severozápadnej časti Spojených štátov amerických. Na výmere viac ako 10 tisíc kilometrov štvorcových ležia rozsiahle polia, na ktorých sa pestujú prevažne obilniny. Vo veľkom sa začali vysádzať začiatkom 20. storočia, keď pôdu obrábali len ľudia a ťažné zvieratá. Odvtedy sa toho veľa zmenilo. Prírodné porasty boli takmer úplne potlačené a po Druhej svetovej vojne narástla výroba o takmer 400 %.

Tieto zvlnené a romantické políčka sa tak zmenili na obrovské „sýpky,“ z ktorých sa ťažilo ako sa len dalo.  Odrazilo sa to aj na životnom prostredí. Nepriaznivý vplyv človeka menil ráz krajiny a úľava prišla až v roku 2000 s technikou bezorbového obrábania pôdy.

 

Nekonečné lány

 

Ak sa pozriete bližšie, malé kopčeky a doliny nie sú symetrické. Nepatria k žiadnemu súvislému pásu pohoria, ale práve naopak všetky boli vytvorené individuálne. Je to vďaka silným vetrom, ktoré sem počas Doby ľadovej naviali vrstvy úrodnej pôdy z vyschnutého jazera. Pri dnešnej rýchlosti by vetru jeden podobný kopec trval približne 25 tisíc rokov.

 

Turistika

 

V tejto časti USA nie je zriadená žiadna prírodná rezervácia, no niektoré oblasti sú zahrnuté do chránených parkov. Turisti zvyčajne navštevujú malebnú cestu Palouse Scenic Bymay, ktorá vedie cez severozápadné mestečká a pomedzi nekončiace sa polia. Kto sa chce dostať ešte bližšie, môže ísť splavovať rieku Snake, obzrieť si vodopád Palouse a vrch Stepptoe Butte.  

Zdroj/autor: palousescenicbyway.org, visitpalouse.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa