12 najzaujímavejších moderných budov sveta. Spoznávajte architektonické perly 1. časť

2015-05-11 12:00:00 |   |    | 

Nevieme ako vy vnímate pri cestovaní architektúru, ale mnohí ľudia cestujú len za týmto účelom. Aby spoznali tradičné budovy, ktoré postavili dávni architekti. Odrážajú sa v nich desaťročia, storočia aj tisícročia, rozprávajú príbehy a vypovedajú o minulosti. No zaujímavé nie sú len staré a historické budovy. Aj moderné časy ponúkajú čosi iné a a zaujímavé. Moderné postupy a materiály umožnili dnešným architektom stavať budovy, o ktorých sa pred pár rokmi ani nesnívalo. Aké sú teda najzaujímavejšia a podľa nás aj najkrajšie moderné stavby sveta?



 

Múzeum Teshima Art Museum

 

O Japonsku netreba vravieť, že je založené na iných tradíciách a tie sa odráža aj do moderných dní. Je plné zaujímavých budov a jednou z nich je aj toto múzeum. Postavené je v prírode a jediným vystavovaným unikátom je práve budova. Kupolovitá škrupina má v sebe dve oválne diery, cez ktoré do priestoru vstupujú prírodné živly.

 

Park Guell

 

Barcelona je vďaka Gaudímu jedným z najčarovnejších miest na svete. Nachádzajú sa tu totiž jeho umelecké diela, ktoré slúžia ako galérie, múzeá, parky, ale aj normálne obytné priestory. Jedným z najlepších je ale Park Guell. Prechádzať sa ním je ako vkročiť do magického sveta a obzerať sa po krajine, kde by pokojne mohli blúdiť aj čarovné tvory.

Mohlo by vás zaujímať: FC Barcelona alebo Picasso? Top múzeá v Barcelone, ktoré by bolo hriechom obísť!

 

Knižnica Beinecke

 

Netradičná a pritom veľmi pekná budova patrí Yaleskej univerzite. Táto inštitúcia je známa po celom svete a mnohí si z nej dokážeme vybaviť tradičné budovy. No tie nie sú jedinými zaujímavými stavbami pretože tu majú aj tento unikát. Knižnica Beinecke bola postavená v roku 1963 a jej zameranie sú cenné a netradičné knihy plus rukopisy. Práve pre ne do nej nepreniká denné svetlo. Vnútri je plná špeciálnych oddelení, ktoré chránia vzácne listiny.

 

Budova opery

 

Existuje azda známejšia budova ako práve operaSydney? Jej zvláštny tvar pripomínajúci vtáky, kvety, ale aj plachetnice (podľa predstavivosti pozorujúceho) sa pravidelne objavuje v médiách. Od svojho vzniku sa stala dominantou mesta a kdekoľvek sa v médiách objaví, každý človek ju automaticky rozpozná. Niet sa čomu diviť. Je pýchou Sydney a celej Austrálie.

 

Knižnica Tama Art Univeristy

 

V rebríčku sa objavuje ďalší japonský skvost. Architekti vdýchli tejto umeleckej inštitúcii vlastného ducha, čo sa odrazilo na jej vzhľade. Dokonca za jej vytvorenie získal hlavný architekt aj Pritzkerovu cenu za architektúru. Tá je ekvivalentom Nobelovej ceny a je prestížnym ocenením prekrásneho diela. Postavili ju v roku 2007 a spája v sebe všetky moderné prvky. Všetko je tu otvorené, priestrannépresvetlené.

 

Flatiron

 

Jedným z architektonických klenotov New Yorku je aj táto budova – Flatiron Building. Je síce z roku 1902, no i tak dokazuje um moderného ducha. Má ojedinelý tvar a je ikonou, ktorú si s ničím len tak nepomýlime. Patrí k prvým svetovým mrakodrapom a jej pomenovanie vychádza z anglického slova „flatiron,“ čo v preklade znamená žehlička. A naozaj – budova má presne takáto tvar. Je postavená aj ako trojuholník, ktorý má v najužšom bode len 2m.

Čítajte tiež: Svetové metropoly s úchvatnou architektúrou

 

Máte svojho favorita? Napíšte nám do komentárov a zostavte vlastný rebríček.

 

Zdroj/autor: cntraveler.com, archinomy.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.2/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa